Кино | "Заложникът" с Лиам Нийсън

Ефикасен трилър на възмездието и бащиния героизъм с малко изненади

+ + + от 5

Retribution

Режисьор: Нимрод Антал

С: Лиам Нийсън, Ембет Дейвиц, Матю Модайн, Джак Чемпиън, Лили Аспел, Нома Думезуени

Времетраене: 90 мин.

Още от същото: "Телефонна клопка"

Retribution е типичната премиера за края на летния афиш, предсказуем, но със сигурна тръпка.

Нийсън откри екшън звездата в себе си едва на 56, с "Твърде лично" (Taken, 2008). Тук продължава линията на коравия татко в опасност и сътрудничеството с Жауме Колет-Сера ("Без име", 2011), в случая само продуцент. Режисурата е дадена на родения в Америка унгарец Антал Нимрод, майстор на стегнатия авторски екшън. Повторен е сюжетът на испанския El Desconocido ("Непознатият", 2015), тиражиран вече с римейкове в Германия и Южна Корея. В поджанра явно вторичността е качество.

Действието е в съвременен Берлин и улиците му. Нийсън е борсов хищник, в жилище от стъкло и скъпа кола. Емоционално отчужден от съпругата (Ембет Дейвиц от "Списъкът на Шиндлер"), сина си в гимназията (Джак Чемпиън от "Аватар 2") и малката си дъщеря (Лили Аспел, малката Диана от "Жената чудо"). В нещо като брачен тест е обещал един път да заведе децата на училище. По пътя механичен глас съобщава, че в колата има бомба, ставането от седалката я задейства. За разлика от "Скорост", похитителят е анонимен, като в "Телефонна клопка" часовникът тиктака. Колата лети заедно с угризенията на бащата. След няколко взрива за пример полицията го погва също, предполагайки, че сам той е похитителят.

Нийсън е целият филм. Добър и на 71, като в екшън началото си. Достоверен и в сантименталните, и в моментите на действие. Обикновеният грешен човек, издигнат от обстоятелствата до герой. Събуден за реалните чувства, отвъд парите и борсовите игри. Спомнил си какво е да си баща и съпруг през изпитанието. Наказанието му става изкупление, по старото клише на жанра.

"Заложникът" не е срамен детайл в коловозите му, работи като часовников механизъм. С достатъчно изненадващ обрат за камерния си състав и в лаконичните 90 минути. След кратката "островна" спирка на летните салони стрийминг океанът е естественото му място.

Все още няма коментари
Нов коментар