Кино | "Призраци във Венеция" на Кенет Брана по Агата Кристи

Стилна мистерия по ръба на хоръра с днешна ирония

+ + + и ½ от 5

A Haunting in Venice

Режисьор: Кенет Брана

С: Кенет Брана, Тина Фей, Мишел Йео, Джейми Дорнан, Джуд Хил, Кели Райли, Камий Котен, Кайл Алън

Времетраене: 103 мин.

Още от същото: "Смърт на Нил"

С A Haunting in Venice Брана качва качеството на адаптациите си по Агата Кристи ("Убийство в Ориент Експрес", 2017; "Смърт на Нил", 2022). Избрал е слабо известен роман от залезните години на писателката (Hallowe'en Party, 1969), с повече свобода на интерпретацията. Върнал е действието през 1947 г. с живия още призрак на войната, а вместо в околностите на Лондон сме в пропита с тъга и тайни есенна Венеция.

Детективската нишка е обогатена с окултен хорър. Рационалният инстинкт на Поаро (Брана), както и целостта на мустаците му - давят го в купел с ябълки, са на изпитание.

Разочарован от хората и бога, Поаро се е оттеглил при венецианската си градина и домашните сладкиши. Енергична американска писателка на криминални романи (Тина Фей) го връща в играта. Преди година от балкона си в канала е паднала дъщерята на богата оперна дива (Райли). Световен медиум (Йео) ще вика духа й в мрачно палацо със скелети в мазето. Поаро е там, за да я разобличи, но самият започва да вижда призраци.

Брана работи с оператора си от автобиографичния "Белфаст" (2021) Харис Замбарлукос, майстор на светлината и сянката. Проникващата музика е на исландската челистка с "Оскар" Хилдур Гуднадотир ("Жокера", "Тар"). Детайлите на страха са готически преувеличени (като в собствения "Франкенщайн" на Брана), атмосферата е действащо лице.

Събраните за сеанса свидетели на смъртта са също и заподозрени с мотив за убийство. Момченцето от "Белфаст" Джуд Грей е с важна роля на един малък Поаро, чете Едгар Алън По и "чува" гласове. Джейми Дорнан пак е баща му, травмиран от войната семеен лекар. Случва се ново убийство в затворена стая, къщата е откъсната от света заради бурята, Поаро е съм със "сивите си клетки". И с призраците този път.

Духът на Агата Кристи се чувства удобно и в нова жанрова среда. Пътят за още срещи на Брана с фамозните мустаци е отворен.

Все още няма коментари
Нов коментар