Кино | "Непобедимите 4" със Силвестър Сталоун и Джейсън Стейтъм

Механичен мачо екшън от ретро клишета

+ + и ½ от 5

Expend4bles

Режисьор: Скот Уо

Със: Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун, Анди Гарсия, Долф Лундгрен, Къртис "50 Сент" Джаксън, Меган Фокс, Тони Джа, Ико Уайс, Ранди Котур

Времетраене: 103 мин.

Още от същото: "Мръсната дузина"

Преди беше от носталгия по времената на "Първа кръв" и "Командо", сега е за пари. Expend4bles опитва реанимация на аналоговия военен екшън в поредния "мач на звездите" му десетилетие след "Непобедимите 3" (2014), свалил рейтинга на бруталностите до детския PG-13 и загубил от това.

Сталоун свири сбор на ветераните заради числата от предишните боксофиси (съответно 274, 315 и 215 милиона долара), но най-важните от взвода му елитни наемници ги няма. Брус Уилис е в разбираема пенсия, Шварценегер е с други планове, за Харисън Форд жанрът е тесен. Нещо в идеята не са харесали и Джет Ли, Ван Дам, Мики Рурк. Самият Сталоун се е оттеглил от творческата част (беше режисьор на оригинала и сценарист на досегашните три), вече на 77, предава щафетата на лидерството на Джейсън Стейтъм.

Стейтъм е умникът с духовитите реплики в групата, хвъргач на ножове и майстор на юмручния бой с метален бокс. Има опърничава половинка, бивш командос (Меган Фокс), изясняват отношенията си на бойното поле. То включва стар химичен завод на Кадафи в Либия и танкер самолетоносач в Японско море. Мисията е да бъде спрян световен терорист (Ико Уайс), откраднал ядрени детонатори, за да отвори война между Русия и САЩ.

От старите кучета в строя са Долф Лундгрен, късоглед снайперист, отказал пиенето, и бившият шампион по свободен бой Ранди Котур, обясняващ защо на борците ушите са сплескани. В новобранците са тайландската кунгфу звезда Тони Джа и рапърът 50 Сент, владеещ базуката. Анди Гарсия е с осанката на антагонист, но няма какво да играе.

Режисира занаятчията Скот Уо (Need for Speed). Въпреки присъствието на "Ню Бояна" българска нишка в сюжета и локации в Родопите този път няма. Свежите моменти се изчерпват с няколко разговора между Сталоун и Стейтъм и хореографиран близък бой. Отношенията са изкуствени като устните на Меган Фокс. Героите са уморени.

Все още няма коментари
Нов коментар