Нова книга | "Магистрала "Линкълн" на Еймър Тауълс

Изд. "Изток-Запад"

Превод: Галина Величкова

Цена: 28.90 лв.

Книгите на Еймър Тауълс се отличават с перфектен стил, благодарение на който героите му са пълнокръвни. Без значение дали това е млада американка през 30-те години на XX век или руски благородник, изправен пред болшевишки трибунал. И последният му роман "Магистрала "Линкълн" не ни разочарова, напротив, тук американският писател надскача себе си. Известен като любимия автор на Барак Обама Тауълс, завършва "Йейл" и "Станфорд", след което е работил като инвестиционен посредник в Ню Йорк, преди светът да открие таланта му.

За тази книга Бил Гейтс казва, че го е зашеметила - "собствените ни пътешествия никога не са така праволинейни и предвидими, колкото е една магистрала". Нас също ни завладя още като излезе на английски миналата година и я включиха в селекцията ни за 2022 г. А сега вече може да се чете и на български език.

По магистрала "Линкълн", или по магистралата на живота, за която говори Гейтс, тръгва осемнайсетгодишният Емет Уотсън, който се прибира в родното си градче след излежаване на присъда в дома за непълнолетни в Салина. Връща се у дома, за да вземе малкото си братче Били и да заминат за Калифорния. Основната тема е вината - може ли да се изкупи вътрешното чувство за вина, което погубва именно най-съвестните хора. Както винаги нищо не е черно-бяло, а в нюансите, които ни разгръща Еймър Тауълс, прозират неговото човеколюбие и незлобливост.

Майка им ги е напуснала отдавна, баща им е починал наскоро, а банката е им взима къщата. Писателят не оставя време нито на братята, нито на читателите да скучаят и им скроява номер - две момчета, бегълци от Салина, са се вмъкнали тайно в багажника на колата, с която той се прибира. Емет не предава приятелите си, а всички заедно се отправят на пътешествие - по магистралата ги чакат не само премеждия, но и много забавни ситуации. Действието се развива през 1954 г., когато навигация няма и загубването (и намирането) е напълно възможно. Очевидно е, че вдъхновението му идва от Марк Твен и неговия "Хъкълбери Фин", но и от Стайнбековия "За мишките и хората".

Първият роман на Еймър Тауълс "Правилата на доброто възпитание", определен като една от най-добрите книги за 2011 г., също е издаден от "Изток-Запад". Именно за него е и една от най-смешните рецензии в Good Reads - прекрасно написана книга, в която нищо не се случва. Истината е, че много неща се случват, просто трябва да четете докрай. И в последния роман на Тауълс "Магистрала "Линкълн" краят е задължителен, защото по пътя от 591 страници има много обрати.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар