🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кино | "Претендентите" на Лука Гуаданино със Зендая

Зрелище на телата за любовта като завоевание

+ + + + и ½ от 5

Challengers

Режисьор: Лука Гуаданино

Със: Зендая, Джош О'Конър, Майк Фейст, Нада Деспотович, Хейли Гейтс

Времетраене: 131 мин.

Challengers е за жертвите, които правим, когато искаме да получим нещо или някого на всяка цена. Филм в спортна среда, в който спортът не е целта. Както "Разяреният бик" на Скорсезе беше за нещо повече от бокса. След две забежки в хоръра (Suspiria, Bones and All) Гуаданино се връща където е най-добър - в полето на реалистичните чувства, красиво поднесени. В случая полето е тенис кортът.

Патрик (Джош О'Конър, младият принц Чарлз от "Короната") и Арт ( Майк Фейст, Риф от "Уестсайдска история") са най-добри приятели и може би нещо повече. Заедно са от момчешкия интернат в тенис академията, в турнирите са двойка и винаги в една стая. В живота им влиза Таши (Зендая), връстничка, вече с Голям шлем на 18 години. Скоро тримата са приятели, любовници, съперници. Филмът е за отношенията им в следващите 13 години, "триъгълникът" сменя ъглите си във всякакви вариации.

Сценарист е Джъстин Курицкес (драматург в Ню Йорк и съпруг на авторката на "Минали животи" Селин Сонг), с първи опит в киното. Музиката е на Трент Резнър и Атикъс Рос, пулсиращо техно с ударите на сърцата и ударите над мрежата. Спортната битка е продължение на битката на характерите. Топката лети със субективната камера от едното поле в другото. Сервисите са като плесници, разменени в приятелско-любовно-семеен скандал.

Зендая е с магнетизма на звездата тук, също и продуцент. Тя е командващата фигура в "триъгълника", избира кого да прибере за съпруг и да извиси кариерата му и кого да остави отвън, самотен и копнеещ. Ревността на момчетата-мъже е не само към жената между тях, но и един към друг, което нажежава чувствата двойно. Телата, разгледани от всички ъгли, се превръщат в последните оръжия за завоюване или наказване. Интимното зрелище зазвучава епично и сюблимно красиво. Апотеозният финал решава коя от всички любови ще победи. Още от същото: "Наречи ме с твоето име".

Все още няма коментари
Нов коментар