🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Kanaal

Това вече е друга бира

Kanaal

бул. "Мадрид" 2

 

Работи отскоро и се намира точно пред "Зад канала": Kanaal. Така между магазина за булченски рокли и кварталното казино вече има не просто бар, а друг театър. Предишното метълско кафене, бар, пицария или каквото е било сега е променено до неузнаваемост. Не става дума просто за ремонт, а за истинска археология – сваляне на пласт след пласт, до първия, от 1929 г., а след това – пласт след пласт вдъхновение от холандския дизайн и белгийската бирена култура. Крайният резултат е, че всеки кът е със своя атмосфера, без значение дали се намира на първия минималистичен етаж, в "чилаут" пространството в стил псевдобароков кич, в аскетичната стая за пушене на втория или в градината.

Дори да нямате никакво отношение към дизайн, бира, Белгия или Холандия, веднага ще ви стане ясно, че тук е приложена една органична и много мислена концепция. Органична, защото идентичността на Kanaal е не само в самото място, но и по отношение на квартала, в който се намира. Тя започва от името и се простира върху всеки детайл. (Автор на името и визуалната идентичност е агенцията KesselsKramer, интериорът е на ORB Design, Амстердам.)

Kanaal е нещо повече от бар – в къщата ще се появят и хостел, и студио за идейни инициативи: близостта до три театъра и Консерваторията ще превръща пространството и в сцена.

Като бар Kanaal предлага това, което би трябвало да предлага всеки бар. Без цигарения дим. Има и кратък, елегантен винен лист с три червени, три бели и едно розе. Засега работи само вечер, скоро ще може да се отбивате и сутрин за кафе и холандски десертчета или по обяд за чаша вино с нещо от студения бюфет.

Все пак основата и акцентът тук са белгийските бири. А това, както знаем, вече е друга бира. Засега са седем. Не само може да ги опитате, но и да водите с домакините дълги разговори за бутилките бира, чието съдържание означава векове традиция, изкуство и наука.

Тук има Vеdett (4.7%) и може да разберете защо се нарича култовата бира на Белгия и всеки етикет е персонализиран със снимки на почитателите й.

Или да си изберете Chimay (8 или 9%), която се произвежда в манастира Нотр дам дьо Скурмон, и да се осведомите защо е една от шестте пивоварни, която може да носи логото Authentic Trappist Product.

Или да си поприказвате за Duvel (8.5%) и нейния кръстник, обущаря Ван де Вувер, който през 1923 г. я опитал и възкликнал: "Това питие е същински дявол!" (duvel).

Kanaal е много по-различен от всичко останало около "Канала", затова и в него не просто се отбивате, а преживявате нещо различно.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 1
    • + 15

    Студена белгийска бира особено през лятото трябва да бъде в задължителната програма!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал