🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без китайски фирми на борсите в САЩ - какъв ще е ефектът

Става въпрос за 1.5 трлн. долара пазарна капитализация

Има някои акции, за които делистването няма е толкова болезнено.
Има някои акции, за които делистването няма е толкова болезнено.
Има някои акции, за които делистването няма е толкова болезнено.    ©  Капитал
Има някои акции, за които делистването няма е толкова болезнено.    ©  Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

През последните дни политиците в Пекин и Вашингтон не се разбират по много въпроси. И все пак по темата за прекратяване на листването на китайски фирми на американските борси те са в необичайна хармония. Сривът на китайска група за доставка на напитки Luckin Coffee през миналата година, която се търгуваше на Nasdaq и беше уличена в манипулиране на продажбите си, предизвика отново политически оплаквания в САЩ. Резултатът беше Законът за отчетност на чуждестранните компании, който изисква дружествата, търгувани на американски борси, да се подлагат на одити или да бъдат делистнати в рамките на три години. Точните правила все още се изготвят, но вероятно в крайна сметка ще включват огромен брой от акции.

Китай от своя страна изглежда доволна, че компаниите ѝ може да напуснат американските пазари. Китайските регулатори не изглеждаха притеснени, когато действията им срутиха цената на акциите на Didi Global, китайска компания за споделени пътувания, само няколко дни след като тя пусна книжата си на борсата в Ню Йорк. Новите правила относно контрола на киберпространството в страната ще затруднят някои фирми с листването извън Китай. Внезапна промяна в правилата в края на юли забрани на фирмите за онлайн обучение, обслужващи деца в училищна възраст, чуждестранно листване, изтривайки милиарди долари от няколко китайски акции, търгувани в Ню Йорк.

Губещи инвеститори

Колкото и рядък да е този момент от китайско-американското разбирателство, той едва ли носи добри новини за инвеститорите. Американският пазар е домакин на китайски компании на стойност около 1.5 трлн. долара. Такава огромна пазарна стойност досега не е била изхвърляна от борсите. И така не е ясно какви щети може да причини премахването на акциите на акционерите им?

Забележително е, че китайските компании все още се търгуват в Ню Йорк. Вече десетилетие Пекин и Вашингтон спорят за съдбата на китайските американски депозитарни разписки (ADR), както се наричат акциите на чуждестранни компании, търгуващи се в Америка. Тъй като вълна от счетоводни скандали, свързани с листваните в Ню Йорк китайски фирми, започна да залива пазарите през 2011 г., американските регулатори започнаха да настояват за получаване на достъп до определени счетоводни документи. Китайските служители се окопаха, отказвайки исканията и дори превръщайки споделянето на материалите в престъпление.

Има някои акции, за които делистването няма е толкова болезнено. В много договори за ADR се казва, че инвеститорите могат да конвертират тези акции в съответни ценни книжа, котирани на други борси, отбелязва Уей Шан-Джин от Columbia Business School. Някои от най-големите китайски компании са подготвени, преследвайки вторични листинги в Хонконг, на които могат да се прехвърлят акции. Това започна с BeiGene, биотехнологична група, когато започна вторична регистрация в Хонконг през 2018 г. Alibaba, която набра 25 млрд. в Ню Йорк през 2014 г., проведе второ листване в Хонконг през 2019 г., за да събере още 11 млрд. От 236 китайски компании, котирани в Ню Йорк, 16 имат вторични обяви в Хонконг, с обща пазарна капитализация 980 млрд. долара.

Ситуацията изглежда по-мрачна за акционерите в други фирми. Цените на акциите ще се понижат поради вероятността за нестабилност. (Китайският индекс Nasdaq Golden Dragon, който проследява китайските фирми, котирани в Ню Йорк, е спаднал с 45% от февруари.) Това ще даде възможност на мениджърите и другите вътрешни лица в компанията да изкупят евтино книжата от американските акционери, казва Джеси Фрид на юридическия факултет на "Харвард". В крайна сметка компаниите биха могли отново да се листнат в Китай или Хонконг при много по-високи оценки, но първоначалните инвеститори в ADR няма да видят и стотинка от преместването. Малко вероятно е акционерите да имат право да преразглеждат оценката, при която компаниите са се превърнали в частни, отбелязва Shaswat Das от адвокатска кантора King & Spalding.

По-лошият сценарий

Има още по-лош сценарий. Някои компании може просто да "изчезнат", което означава, че те спират да докладват на американските регулаторни органи и са премахнати от борсата без никакво обратно изкупуване. Това може да звучи пресилено, но се е случвало и преди. В резултат на счетоводните скандали от преди десетилетие повече от 100 китайски компании изчезнаха от борсите в Ню Йорк, унищожавайки пазарна стойност около 40 млрд. долара. Мнозинството от компаниите не компенсира инвеститорите. А акционерите като цяло имат малък шанс да възстановят загубите - тъй като повечето китайски групи имат малко активи в Америка, ядосаният акционер, който търси правна защита, ще трябва да се обърне към китайски съд, казва Джоел Грийнбърг от друга адвокатска кантора, Arnold and Porter.

Следователно интелигентният ход би бил да не си акционер в тези акции, когато делистването наближава. Но тук е уловката. Преди десет години експертите също призоваха за отказването от китайските компании. Пазарната капитализация на китайските фирми, котирани на американските борси, се е увеличила десет пъти оттогава.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved