Китай иска преразпределение на богатството и ограничаване на високите доходи

Президентът Си Цзинпин продължава с опитите да преструктурира различни отрасли

Китайското правителство и президентът Си Цзинпин призоваха за по-силен контрол върху "високите доходи", които част от населението на страната имат. Централната финансова и икономическа комисия (ЦФИК), която се ръководи от Си, подчерта необходимостта от "регулиране на прекомерно високи доходи и насърчаване на групите и предприятията с високи доходи да върнат повече в обществото и икономиката".

Подходът, които използваха властите в Китай до момента - позволяване на определени региони или хора рязко да забогатеят - е вече в миналото, а актуалната задача пред комитета е "общ просперитет за всички". Комитетът по финансови и икономически въпроси, който обикновено се фокусира върху макроикономическите и финансовите политики, намекна за проблемите в образованието, като заяви, че Китай трябва да създаде "по-приобщаващи и справедливи условия за хората да подобрят нивата си на образование". Секторът на частни уроци, които просперираше в Китай, е една от жертвите на новите регулации в страната. Компаниите с такава дейност няма да могат да провеждат уроци по време на ваканции и празници, а също така няма да имат правото да работят на печалба.

Нужда от по-високи доходи

"Данните за застоя на потреблението показаха, че има спешна нужда от увеличение на доходите на хората и да се съсредоточим повече върху справедливото им разпределение", казва пред Reuters Уанг Джун от Китайския център за международен икономически обмен.

Според търговец, пожелал да остане анонимен, изненадващият фокус към равенството, а и намесата на правителството в определени сектори са сигурни знаци за пътя, по който са решили да поемат от комунистическата партия. "Това изпраща много силно послание към всяка компания", казва анонимният предприемач. "Комунистическата партия иска да има по-силно влияние във вашия бизнес, а и иска вие да бъдете по-послушни", смята той.

Ръководителят на голяма частна благотворителна организация заяви, че натискът върху частния сектор е довел до "голям скок в корпоративните дарения". "Крайно време е властите да се справят с разликата в доходите", твърди изпълнителният директор. "Но повечето дарения отиват за благотворителни групи, подкрепяни от правителството, върху които има малък надзор", добавя мениджърът.

Кампанията от решителни действия на правителството започна през ноември 2020 г., когато не беше позволено на притежаваната от Джак Ма Ant Group да направи публичното си листване, което се измерваше на 37 млрд. долара, след като бизнесменът си беше позволил да отправя критики към финансовите регулатори в Китай. Последва удар срещу приложението за споделени пътувания Didi, дни след като излезе на борсата в Ню Йорк и си осигури 4.4 млрд. долара от инвеститорите.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 5

    Само така !

    Повече обедняване , чрез повече комунизъм ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Едно от неофициалните определения за популизъм е, когато от дясна гл.т. се пробва да се говори за леви политики.
    Както в случая.
    Нищо не се получава.

    Колко стотин милиардери има в комунистически Китай? А колко хиляди милионери? Който проявява интерес за бройката - във Forbes някъде ги пише.

    А почти милиарда бедни? И тия, които няма какво да ядат?
    С тях Forbes не се занимава.

    За 10 г от 2-11 г до днес управляващата ККП успя за намали бедните - тези с месечен доход под 1000 юана (154 долара по днешния курс) - със 700 000 000 души! Седемстотин милиона души! 1,5 пъти населението на ЕС!
    От 80% от населението през 2011 бедни до 39% сега.

    Другаде този темп има ли го?

    За въпросните 10 г. в Китай 160 000 000 души влязоха в категорията "голяма средна класа" с доходи между 3 хил и 5 хил юана месечно.
    Т.е. 11% от населението на КНР за 10 г. стана средна класа.
    При положение, че в развитите западни икономики процесът е обратен - средната класа обеднява и се свива.

    Безсмислените псевдоанализи на непонятни за авторите категории изкривяват представите за реалността.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 3

    Колега, намаляването на бедността не е заслуга на ККП. Влез малко в час. Политиците не създават добавена стойност. Те само преразпределят ресурсите, които бизнесът е произвел. А от много преразпределяне накрая всички обедняват. Чети и се образовай, умен човек си.

    Нередност?
  • 4
    xor16298870521072658 avatar :-|
    Stanislav Fotev
    • - 1

    До коментар [#] от "":

    "Политиците не създават добавена стойност. Те само преразпределят ресурсите, които бизнесът е произвел. "

    Това е много правилно твърдение, в пълна сила когато се дискутира държава с демократичен модел на управление ... където бизнеса е слабо зависима реална власт. В китай е малко по-различно, съответно е много възможно "добавената стойност" да зависи и от потическите намеси и/или изненадващи и динамични регулаци в бизнеса. Факт е, че Китай "порасна" доста за последните 10 години, по една или друга причина :)

    Нередност?
  • 5
    weiss avatar :-|
    Weiss

    До коментар [#] от "":

    Политиците, разбира се, не създават добавена стойност. Те (управляващите елити, по-точно) моделират и регулират средата, в която се създава тази стойност. А от разумното и справедливо разпределение на тези ресурси зависи благосъстоянието на масите- не че се случва често, това разумното... Благосъстоянието на отделния индивид, да не се бърка, зависи от много други и различни неща- от сребърната лъжица при раждане до недостатъчния бал за прием в желания медицински факултет, например. Та намаляването на бедността в Китай си е заслуга баш на ККП; ако обаче наличието на "комунистическа" и "заслуга" в едно изречение Ви изкарва от зона на комфорт, заменете го със скандинавските еквиваленти, тезата е същата. Абсолютно съм съгласен с Вас за нуждата от четене и постоянно образОване, както, разбира се, и от вежливост и добър тон.

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3

    Добрия комунизъм изведе милиони китайци от крайна бедност в милиардна, огромна държава с много природни ресурси.

    Лошата демокрация създаде по-добър стандарт на живот в една малка островна държава без особени природни ресурси. Под постоянна заплаха от въоръжена инвазия.

    Нередност?
Нов коментар