Управлението на най-големия суверенен фонд в света е напът да стане сложно

Инфлацията и политиката биха могли да затруднят работата на Николай Танген в Norges Bank Investment Management

Танген, който казва, че планира живота си на дискретни части като комунистически апаратчик, очаква да остане на работата си пет години
Танген, който казва, че планира живота си на дискретни части като комунистически апаратчик, очаква да остане на работата си пет години
Танген, който казва, че планира живота си на дискретни части като комунистически апаратчик, очаква да остане на работата си пет години    ©  Norges Bank
Танген, който казва, че планира живота си на дискретни части като комунистически апаратчик, очаква да остане на работата си пет години    ©  Norges Bank
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Николай Танген притежава необичаен набор от умения към задачата да ръководи най-големия суверенен фонд в света. В допълнение към кариерата си във финансите ръководителят на Norges Bank Investment Management (NBIM), който управлява петролния фонд на Норвегия от 1.4 трлн. долара, има магистърски степени по история на изкуството, икономика и социална психология. Публичният профил на Танген и неговите разсъждения относно лидерството, вземането на решения и междудисциплинарното обучение са одобрени от много норвежци през първата му година на тази позиция. Но задачата за управление на огромната касичка в Норвегия вероятно ще стане още по-трудна през следващите години.

В светлината на прожекторите

Натовареният процес по назначаване първо постави Танген в светлината на прожекторите. Ставаше дума за потенциалните му конфликти на интереси с ako Capital, основания от него хедж фонд за 20 млрд. долара. След месеци на разгорещен публичен дебат той прехвърли дела си в благотворителна фирма, преди да поеме кормилото на NBIM.

След като плати огромна цена за работата си, Танген е решен да остави своя отпечатък във фонда. В началото на мандата си той обяви три приоритета: комуникация, развитие на таланти и възвръщаемост. Танген общува много по-често с обществеността и медиите от своите предшественици в опит да направи работата на фонда по-прозрачна. През януари NBIM започна да публикува как ще гласува на годишните събрания на акционерите пет дни преди процедурата. В същото време публичността, генерирана от назначаването му, доведе до нарастване на заявленията за работа във фонда, казва Танген. Той също така е наел спортен психолог, за да подсили емоционалната устойчивост на своите служители към възходите и паденията на пазарите.

Но най-важното е представянето на фонда. NBIM получава инвестиционен мандат и разпределение между акции и облигации от финансовото министерство. С течение на времето делът на акциите нарасна до около 70% днес (виж графиката). В замяна потоците от приходи от петролния фонд финансират около една четвърт от годишния бюджет на Норвегия. Досега резултатите се поддържат: фондът отчете годишна възвръщаемост 9.4% през първата половина на тази година (въпреки че през третото тримесечие тя беше само 0.1% в сравнение с предходните три месеца).

От създаването му през 1996 г. инвестиционният фонд е генерирал средно 0.25% допълнителна годишна възвръщаемост спрямо еталонния глобален индекс на акции и облигации.

Очертава се период на ниска реална възвръщаемост, особено след като политиците нямат голям апетит фондът да инвестира в непрозрачни частни активи, които може да се представят по-добре във времена на инфлация.

Танген има свобода в рамките на мандата си. Огромният размер на фонда означава, че дори малки промени могат да направят голяма разлика във възвръщаемостта в парично изражение. Дълго време инвестиционният фонд се управляваше подобно на индексен фонд, притежаващ средно 1.4% от всяка регистрирана компания в света. Но през април Танген обяви по-голям акцент върху по-активна стратегия, наречена "отрицателна селекция", която включва продажба на дялове в компании, които изглеждат особено рискови. Той иска да укрепи съдебно-счетоводния екип на фонда, за да изкорени измамите. (Още преди Танген да поеме поста, фондът умишлено намали експозицията си към Wirecard, германската компания за разплащания, която фалира, след като беше разкрита значителна дупка във финансите й.)

Няколко предизвикателства

Танген, който казва, че планира живота си на дискретни части като комунистически апаратчик, очаква да остане на работата си пет години. Останалата част от мандата му вероятно ще има няколко предизвикателства. Най-голямото притеснение засега е инфлацията, която може да удари стойността както на инвестициите в инструменти с фиксиран доход, така и на дяловете от портфейла на фонда. Очертава се период на ниска реална възвръщаемост, особено след като политиците нямат голям апетит фондът да инвестира в непрозрачни частни активи, които може да се представят по-добре във времена на инфлация.

По-ниската възвръщаемост, както и по-активният подход биха могли да усложнят комуникационното предизвикателство. Еспен Хенриксен от Норвежкото бизнес училище в Осло се притеснява, че честото общуване с обществеността отвлича вниманието на Танген от "задълбочено, принципно мислене за управлението на активи". NBIM беше такъв политически и финансов успех, смята Хенриксен, защото ръководеше де факто индексен фонд толкова дълго. Една по-активна стратегия би могла да остави суверенния фонд по-отворен за критика.

Друго притеснение е политическата намеса, казва Карин Торбърн от Норвежкото училище по икономика. Политиците преди са били доволни да напуснат фонда, за да продължат да правят пари. Но лявоцентристкото правителство на Норвегия, което дойде на власт през септември, изглежда, е на различно мнение. В първото си интервю след изборите премиерът Йонас Гар Стьоре каза, че фондът е "политически", тъй като принадлежи на норвежкия народ и мандатът му е определен от парламента.

Управляващата партия ясно изрази намерението си да насърчи NBIM да направи повече за намаляване на емисиите на парникови газове от портфейлните си компании. Това щастливо съвпада с желанието на Танген да бъде отговорен инвеститор и, казва той, не е необходимо да застрашава възвръщаемостта на фонда. Опасността обаче е, че политическото влияние не спира дотук и че започва да вреди на представянето. Тези уроци по психологическа устойчивост биха могли да се окажат полезни през следващите години.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved