Най-големият суверенен фонд предупреди, че "постоянната" инфлация ще удари възвръщаемостта

Акциите и облигациите ще пострадат, тъй като рязкото покачване на лихвите се превръща в трайна характеристика на икономиката, смята Николай Танген

Икономистите са разделени по въпроса дали скокът на инфлацията ще бъде мимолетен.
Икономистите са разделени по въпроса дали скокът на инфлацията ще бъде мимолетен.
Икономистите са разделени по въпроса дали скокът на инфлацията ще бъде мимолетен.    ©  Reuters
Икономистите са разделени по въпроса дали скокът на инфлацията ще бъде мимолетен.    ©  Reuters

Най-големият суверенен фонд в света предупреди, че инвеститорите са изправени пред години на ниска възвръщаемост, тъй като високата инфлация се превръща в постоянна характеристика на глобалната икономика. Николай Танген, главен изпълнителен директор на Норвежкия петролен фонд, управляващ активи за 1.3 трлн. долара, каза пред Financial Times, че е бил "лидерът на отбора" в ожесточения дебат дали скокът на инфлацията е преходен или трайна заплаха. Потребителските цени са на най-високото си ниво от повече от две десетилетия в големите индустриални икономики в света, по-специално в САЩ, където годишният темп на нарастване на цените достигна 7% през декември спрямо едва 0.1% през май 2020 г. .

Танген не споделя широкоразпространеното мнение, че инфлацията ще бъде временна. Според него тя се превръща в постоянна характеристика на световната икономика.

Икономистите са разделени по въпроса дали скокът на инфлацията ще бъде мимолетен. Някои твърдят, че пандемията е причинила временен шок във веригите за доставки, който съвпада с рязкото икономическо възстановяване, което ще отслабне с течение на времето. Други обаче смятат, че комбинацията от фактори, която се разви по време на пандемията, ще се отрази негативно на покачването на цените и то ще се задържи за повече време.

Инфлацията ще се задържи по-дълго от очакваното

Танген заяви, че доказателства за вярването му вече могат да бъдат видени в най-различни сектори на икономиката. "Виждаме го навсякъде, на все повече и повече места. Видяхте как Ikea повиши цените с 9%, видяхте, че цените на храните се покачват, продължиха и много високите тарифи на товари, цените на товарните превози, метали, стоки, енергия, газ... Виждаме подобни знаци и за заплатите", заяви той пред Financial Times.

Според него инфлацията ще удари едновременно и акциите, и облигациите. "Предстоят ни много по-трудни времена - с изключително ниски лихвени проценти и много висок фондов пазар и с нарастваща, а и на някои места, ускоряваща се инфлация, можем да видим дълъг период от време с ниска възвръщаемост", каза той.

Проучване на компанията AQR Capital Management също като че ли потвърждава думите на Танген. То показва, че класическият до момента портфейл на инвеститор, който се състой от 60% акции и 40% облигации, в момента осигурява възвръщаемост от едва 2% годишно. Стандартът, който се наложи в последните години, беше за 5%.

Именно поради тази причина и голяма част от големите инвеститори започнаха да търсят алтернативни източници, които да имат по-голяма възвръщаемост. В подобни цели се превърнаха хедж фондове, рисковите капитали и недвижимите имоти. По информация на доставчика на данни Preqin, стойността на управляваните от големи инвеститори алтернативни активи достигна 13.3 трлн. долара през 2021 г. Компанията предвижда, че до края 2026 г. това число ще достигне 23.2 трлн. долара.

Силна година въпреки всичко

Преди дни пък от Норвежкия суверенен фонд обявиха възвръщаемост на инвестициите от 14.5% за изминалата 2021 г. "Добрите резултати се дължат главно на много силно развитие на пазара на акции през годината", каза в изявление тогава Танген.

Технологичните акции направиха възвръщаемост от 30.2%, което ги прави най-добре представящият се сектор. Най-голям принос има участието на фонда в Microsoft, Alphabet и Apple, показва презентацията. На база на страна, в която са направени инвестициите, най-добри резултати са получени в Съединените щати. Те допринасят със 107 млрд. долара, следва Великобритания с 12.5 млрд. долара.