Инвеститорите на дребно имат нов изненадващ фаворит: краткосрочни облигации

Банките са изправени пред нова форма на конкуренция

880 млрд. долара са инвестирани в парични фондове тази година
880 млрд. долара са инвестирани в парични фондове тази година
880 млрд. долара са инвестирани в парични фондове тази година
880 млрд. долара са инвестирани в парични фондове тази година
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Когато американските държавни облигации (или t-bills) за последен път даваха толкова доходност, колкото днес - 5.5% - играчите изпитваха облекчение, че светът не е унищожен от бъга на новото хилядолетие, Destiny's Child бяха на върха на класациите, а dotcom балонът бързо се надуваше. Скорошният скок в доходността на държавните ценни книжа е забележителен (вижте графиката).

И все пак банковите вложители усещат само малка част от това повишение. Средната американска спестовна сметка носи доходност от едва 0.45%. Инвеститорите също пропускат. За първи път от повече от две десетилетия в края на миналата година възвращаемостта, предложена от шестмесечните държавни облигации, надмина печалбите на компаниите от s&p 500.

Така че инвеститорите на дребно търсят варианти. Платформите за търговия превърнаха продуктите с краткосрочни облигации в основна част от предлагането си. Реклами на Public, една такава платформа, питат слушателите на подкасти дали са наясно с оскъдния процент на спестявания по техните депозитни сметки. Въпреки че са достъпни на платформата едва от март, държавните ценни книжа вече са нейният най-купуван актив. Един на всеки десет нови потребители ги купува като първа сделка.

Търсенето на облигации отразява по-широка миграция към сигурни, високодоходни опции. Фондовете на паричния пазар инвестират в нискорискови, краткотрайни инструменти, включително държавни ценни книжа. Повече от 880 млрд. долара бяха добавени към такива фондове тази година, което доведе общата им стойност до най-високото ниво за всички времена от 5.7 трлн. долара. Както при краткосрочните държавни бонове, фондовете на паричния пазар са привлекателни за спестителите, защото са силно ликвидни, което означава, че парите могат да бъдат изтеглени бързо, ако е необходимо.

Нарастващата популярност на подобни алтернативи разстройва логиката на банкирането на дребно. Банките се измъкват, като предоставят лихвени проценти доста под нивата, които получават от краткосрочен държавен дълг, тъй като - както се посочва в рекламите на Public - доста вложители просто не обръщат много внимание. Смята се, че като изсмукват депозити от банковата система, фондовете на паричния пазар са допринесли за финансовата нестабилност през пролетта.

Разрастването на платформите за търговия на дребно улесни вложителите да прехвърлят средства от банковите си сметки към краткосрочен държавен дълг. Това може допълнително да подкопае лихвите по депозитите, които те ще приемат от банките, и да направи държавните облигации по-голяма част от портфейлите за инвестиции на дребно. След това спестителите ще пеят заедно с една от най-добрите мелодии на Destiny's Child - Bills, Bills, Bills.

Каре от "Капитал"

В България, както винаги, е различно

Подобен тренд в България е трудно да се хване, както и да се направи сравнение. Причината е, че пазарът на ДЦК е доста по-малък и ниско ликвиден, на него са предимно големите институционални инвеститори, но най-вече фактът, че най-краткосрочните книжа, емитирани от Министерството на финансите, са с матуритет 3.5 години по вътрешния пазар. Те падежират през май 2025 г. - тоест имат остатъчен матуритет от около година и половина, а доходността по тях по данни на МФ към края на август е била средно 0.65%. Тоест тук ножица с лихвите по депозитите в левове почти няма. Малко по-различно е с емисия на 10-годишни книжа в евро по външния дълг, които падежират през септември 2024 - за остатъчната една година доходът по тях е малко над 3%, като с наближаване на падежа тя би трябвало да пада. Така при лихви по банкови депозити, които вече започват да надминават 1%, а при някои банки има и оферти за 2 и 3%, алтернативата ДЦК не работи. Сложността на покупката на ДЦК от физически лица и изискването за големи минимални обеми прави упражнението още по-сложно и безсмислено. Вариант за извличане на доходност е покупка на фонд на американския паричен пазар. Например Amundi Funds Cash USD, който се предлага и у нас, е с доходност за година от 5%, а от началото на годината с 4.17%, което отразява и тенденциите в САЩ.

от Тодор Тодоров
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар