🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Концерт за пиано и ентусиазъм

Джаз пианистът Димитър Бодуров отговаря на духа на времето с албум и фестивал

В момент, в който музикалният бизнес е в колапс, пианистът и композитор Димитър Бодуров издаде албум и продължи работа по "Радар" във Варна, едно от малкото фестивални събития в страната, които продължават живота си.

В началото промените драстично повлияват на плановете на пианиста, който от вече 20 години живее в Амстердам. "Организацията на концерт или на малко турне чисто логистично се планира с месеци, понякога дори повече от година напред", казва Бодуров. Началото на пандемията води до отмяната на соло концертите му в Берлин, Амстердам и Виена, а също така и на изяви в Полша и България.

"Изведнъж милиони артисти се озоваха в ситуация, в която нито може да работиш, нито да планираш, нито знаеш колко трябва да чакаш." Може да кажем, че Бодуров не е свикнал да чака, а да действа: през тези години той участва в многобройни проекти, създава Dimitar Bodurov Trio и лейбъла Optomusic. Брат му, Нейко Бодуров, е тромпетист, с подобен широк поглед върху музиката. През последните години Димитър често гостува в проектите на неуморния електронен артист Иван Шопов и тази пролет те направиха нещо, в което са само двамата.

Този май се появи съвместният им албум Coalescence. Проектът започва от записи, направени от тях в Амстердам през 2017 г. В условията на изолация двамата най-сетне завършват от дистанция започнатото. Нещо повече - музиката в него може да се възприеме като точната алтернатива на страховете на деня, особено в отнасящи композиции като 11-минутния инструментал Eternal Return.

Те планират да представят албума на живо за първи път по време на фестивала за експериментална музика "Радар" във Варна, който се премести от август за 23-25 октомври - събитие, което Бодуров утвърждава в родния си град от 2013 г. заедно със Светлозара Христова. Мисията им да разнообразят културната сцена там продължава с пълна сила въпреки проблемите. "Ще трябва да импровизираме и да се съобразяваме с последните наредби по отношение на безопасността на публиката и артистите." "Радар" привлича български и чуждестранни гости, винаги се провежда в Градската художествена галерия и по-специално в цитаделата на неоготическата сграда.

Бодуров работи по организацията на събитието от Амстердам, което е трудно не само заради глобалните събития, но и заради несигурността около финансирането на фестивала и какви ще бъдат спасителните мерки на местната община. "Това остави всички културни организации в града с вързани ръце."

В Холандия Димитър прекарва и периода на изолация. Става пряк свидетел на бързите реакции от правителството в подкрепа на артистите и непряк на значително по-бавните процеси в България, които според него са показателни за пренебрежителното отношение на страната ни към културата. "Наред с Германия, Франция и други страни Холандия може да се даде като добър пример за справяне с този проблем, макар че дискусията продължава и се задълбочава." В Холандия се създава фонд за професионалисти на свободна практика, за който се кандидатства онлайн в две категории - безвъзмездна помощ от 1500 евро и безлихвен заем. "Първоначалната помощ е спасяваща за малък процент артисти и важи за едно тримесечие: подобна сума е трудна за месец живот в холандския стандарт. Като цяло и тук критиката е, че помощта е крайно недостатъчна в сравнение с това, което получават други сектори."

Бодуров намира известна връзка между нужния дух на сплотеност на културната сцена в момента и албума му с Шопов. Обложката, която изобразява замръзнала сълза, ще даде визуална посока на мултимедийната част от концерта - различни ефекти, вдъхновени от микрофотографията на Венелина Катанска. "В това странно време микросветът стана изведнъж още по-интересен и значим. Затова и избрахме това заглавие на албума - то означава свързване на две микрочастици в едно цяло", казва пианистът, който предполага, че сегашните събития ще имат ефект и върху това как музикалните сцени функционират в един град.

"Случaйността ме отведе към Холандия. Имах частична стипендия за Berklee в Бостън, но понеже останалата сума беше непосилна, отидох първо в Ротердам. Холандската музикална сцена е доста богата, макар и не голяма." Казва, че там истински се е научил да следва пътя си. "Амстердам е място, където може да срещнеш всякакви музиканти, всеки контакт ме е обогатил. Колкото и странно да звучи, нямам постоянна група тук. Голямото предимство на Амстердам е, че е доста добре разположен и свързан с по-големите европейски градове - Лондон, Париж, Брюксел, Кьолн. Често срещана практика е членовете на групата да живеят в различни градове и дори държави. Преди пандемията това беше възможно. В бъдеще очаквам като цяло музикалната сцена да се локализира обратно, което всъщност ще бъде позитивен ефект."

Албумът на Шопов и Бодуров е на dimitarbodurov.com/coalescence и в стрийминг платформите. Повече за новото издание на "Радар" ще стане известно скоро на radar-festival.eu.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vivin avatar :-P
    vivin

    Български музикант на световно ниво!

    Нередност?
Нов коментар