🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пипи завинаги

Честванията около 75-годишнината на любимата героиня на писателката Астрид Линдгрен се удължава с година, заради глобалната пандемия

Шведската писателка Астрид Линдгрен
Шведската писателка Астрид Линдгрен
Шведската писателка Астрид Линдгрен    ©  Astrid Lindgren Company
Шведската писателка Астрид Линдгрен    ©  Astrid Lindgren Company

Отбелязването на 75-годишнината от рождението на Пипи Дългото чорапче през 2020 г. се превърна в поредното събитие, което в много голяма степен беше осуетено от глобалната пандемия. Затова главните организатори от Astrid Lindgren Company, грижещи се за наследството и правата на шведската писателка, решиха да удължат отбелязването на юбилея на Пипи и през 2021 г. Предвидените на много места в света театрални постановки, мюзикъли и други събития се пренареждат в графика, като все още се съобразяват със санитарната обстановка.

В Мадрид изложбата "Честито, Пипи!" остава в Casa del Lector в културния център Matadero до 19 септември. Стиропорени силуети на Пипи, приятелите й Томи и Аника и нейния кон, с който живее във "Вила Вилекула", са в центъра на изложбата, която набляга предимно върху забавлението на децата заедно с вдъхновени от книгата и героинята предмети. След градове като Вашингтон и Лондон сега в Мадрид пристига и Little Library, специално създаден от IKEA кът за четене и игри, в който децата, но и техните родители да дадат воля на своето въображение. Друга изложба представя шведски детски автори и илюстратори.

"Със своя свободолюбив характер Пипи винаги ни е забавлявала и ни е провокирала. Днес тя остава модел за подражание и символ на независимостта. Продължава да играе решаваща роля като детска героиня и авантюристка, която си позволява да поставя под съмнение установените норми", казват организаторите от Swedish Institute и шведското посолство.

"Трябва да наблегнем върху удоволствието от четенето, защото ползите от него идват именно докато четем", казва на живо от Стокхолм Йохан Палмберг, правнук на Астрид Линдгрен, по време на организираните от Casa del Lector, фондация Germán Sánchez Ruiperez и Swedish Institute в края на юни Дни на детската литература и образование "Ти заслужаваш. Как да (не) възпитаваме чрез детската литература". Йохан, който е част от Astrid Lindgren Company, припомня думите на прабаба си, че пише, "за да забавлява детето, което помни, че е била". Според него любимата книга на самата Астрид Линдгрен е "Емил от Льонеберя" именно защото "директно я връща към нейното детство".

Сред милионите фенове на Пипи фигурират астронавти, политици, артисти като Мадона и Лейди Гага. Бунтарският характер на Пипи вдъхновява и героинята Лисбет Саландер в трилогията "Милениум" на Стиг Ларсон.

На откриването на дните Мария Крамер, съветник в посолството на Швеция, цитира една от най-известните фрази на Линдгрен: "Добрата литература дава на детето място в света, а на света - място в детето". Крамер казва, че Пипи е "икона на феминизма", още повече имайки предвид, че се появява на бял свят преди седемдесет и пет години. Участващата на живо в Мадрид известна шведска писателка и илюстраторка Пернила Сталфелт казва, че самата тя се е влюбила в Пипи на девет години, а нейната дъщеря - едва тригодишна. Според нея Пипи Дългото чорапче е "много е важна за момичетата, защото въпреки че не е замислена да прекрачва ограниченията, тя го прави, дава на момичетата свобода и им показва, че могат да бъдат много силни".

От своя страна, Моника Родригес, една от най-продаваните и награждавани испански писателски, специализирана в детско-юношеска литература, казва че "единственото средство, което ни дава дълбочина на езика, е четенето" и че "езикът е важен във всички аспекти на живота". По отношение на все по-често обсъжданата в много страни по света тема за включените в образователната програма задължителни книги и начина за тяхната селекция авторката казва, че не би искала "някой да бъде задължаван да чете моите книги, какво остава да държи изпит върху тях. И все пак истина е също, че понякога прочитаме задължителна книга и тя пък вземе, че ни хареса", казва Моника Родригес.

Линеа Уестерлунд от Astrid Lindgren Company казва за "Капитал", че всъщност една от най-важните събития за тях е съвместната кампания "Pippi of Today" заедно със Save the Children, подпомагаща момичета, принудени да емигрират, и която продължава и през 2021 г., като целта е събиране на два и половина милиона евро чрез продажба на продукти, услуги и дарения от компании и спонсори.

"Когато Астрид Линдгрен написва първата книга за Пипи през 1945 г., Втората световна война е към своя край и светът никога дотогава не е виждал толкова много хора да напускат своите страни. На този фон Линдгрен създава едно невероятно момиче, което преодолява извънредни обстоятелства. Днес повече хора от когато и да било са насилствено разселени и половината от тях са деца, като момичетата са особено уязвими", казват от компанията.

Пример за вече действаща със средства от кампанията подкрепа е този в бежанските лагери "Заатари" и "Азрак" в Йордания, където над хиляда и триста момичета под шестгодишна възраст са получили достъп до психосоциална подкрепа и участие в игри и учебни дейности. Проектът цели да създаде култура на уважение между момичета и момчета на всички нива в обществото.

В Украйна Save the Children подпомага вътрешно разселени деца с увреждания за по-добър достъп до образование. В Босна и Херцеговина, една от ключовите транзитни страни по миграционния път на Балканите към Европа, се осигурява спешна подкрепа за закрила на детето и защита за момичета мигранти.

"Със своите различни чорапи, морковена на цвят коса и изпъстрено с лунички лице, какво да кажем за нейната свръхчовешка сила и издръжливост, Пипи Дългото чорапче се превърна в културна икона, която редовно е оценявана като една от любимите детски героини в света. Самостоятелна, изобретателна, щедра, тя никога не позволява на нищо и на никого да разклати самочувствието й или да се възползва от нея", казват от ALC.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 1
    • + 4

    Не случайно Гретето иска да мяза на Пипи - част от маркетинговия трик на затоплистите - целта е да бъдат асоциирани с популярни вечни герои...
    По същия начин ЛГБТКПЗН МиТу за откраднали дъгата от детските рисунки - обичайте ни... Тука през месеца юни, когато си правят паради, общината беше развяла рейнбоуфлага, за да се покаже колко е толерантна. Парад нямаше, а и лесгейки не се виждаха... Някой през нощта беше написал „Върнете дъгата на децата„ под пилона.. След 3 дни свиха платната..
    Астрид Линдгрен едва ли си е представяла Вила Вилекула като ИКЕА асет..

    Нередност?
Нов коментар