🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Професия sex coach

Ванина Цонева за тенденцията към по-малко табута и повече удоволствие

Със сексоложката, или както според нея е по-правилно да се нарича - sex coach, Ванина Цонева се срещаме по време на представянето на книгата "Интимна гимнастика" от Екатерина Смирнова. Авторката, утвърдено име в тази област, не е в България, затова Ванина е човекът, поканен да отговори на всички въпроси на публиката, свързани със секса и удоволствието от него. Тя тъкмо е завършила Somatica - институтът в Сан Франциско, сертифициран от The American College of Sexologists. Според нея той е един от най-добрите в света. Там е научила важни техники, въпреки че е попаднала в Somatica Institute с вече богат опит и години, прекарани във взимане на интервюта от най-интересните персонажи на сексуалната ъндъграунд сцена в Берлин.

Ванина Цонева разделя живота си и клиентите, на които помага, между САЩ, Германия и България, но точно в този момент е в София, готова да руши табута и да сподели най-новите тенденции в нейната област.

Преди години Ванина работи като web developer за известната американска медия Vice в Ню Йорк. Още тогава забелязва, че почти всичките й приятели и колеги си имат свой личен секс коуч. "Това е съвсем нормална практика в САЩ, където хората са отворени за сексуалността си, отдавна са забравили разни табута и свободно изследват какво им харесва, с какво се чувстват удобно", казва Ванина.

Една от причините е качественото сексуално образование, което американците получават в училище, но и равенството между половете, което е помогнало на всички да преодолеят несигурността си. Казва, че се е променила парадигмата за хетеросексуалната интимност, която се свежда до задоволяването на нуждите само на мъжа. За американците въобще не е необичайно и странно да се говори за оргазъм и мастурбация при жените, мъжете знаят, че сексът не свършва с тяхното "свършване", както и че секс не означава задължително проникване. Vice, където по това време работи Ванина, и тяхната централа в Бруклин са известни по цял свят именно със смелите си експериментални проекти, провокативни статии и документални филми по много важни обществени теми, включително и сексуалното образование. Затова подкрепят с две ръце желанието й да се премести в Берлин и да работи за тях дистанционно от "столицата на освободеността".

"След като участвах в няколко партита в световно известния клуб Berghain, осъзнах, че на 37 години знам много малко за собствената си сексуалност и че сега е моментът да открия целия нов свят на берлинския ъндъргаунд". Ванина започва собствен блог с идеята да осветлява всички модерни теми, свързани със секса, с акцент върху женската сексуалност. Там публикува авторските си интервюта с организатори на салони за сексдискусии в Ню Йорк, собственички на алтернативни секс бутици в Берлин, изпълнителки на бурлеска, специалисти и водещи на семинари и програми за сексуално здраве, представители на Kink обществото, хора, които владеят японското изкуство на връзване "шибари". Блогът й предизвиква вниманието на редица американски и германски медии. Това занимание се оказва толкова всепоглъщащо, че постепенно основната й професия минава на заден план.

"Все по-малко исках да пиша код и да седя пред компютъра, осъзнах желанието да се преориентирам професионално, така че да съм по-полезна на хората." В Берлин, сравнявайки реалностите, Ванина Цонева си дава сметка за няколко тъжни факта у нас, най-вече липсата на адекватно сексуално образование не само за деца, но и за възрастни, както и все още изключително силния сексизъм в обществото. Женската сексуалност в България, както за съжаление в редица други страни, е масово потисната, представена по нереален начин и обвързвана със срам и несигурност.

"В Берлин и Ню Йорк видях един друг свят, където жените не са карани да се срамуват за това, че искат да изпитват удоволствие също като мъжете." Ванина експериментира и преоткрива собствената си сексуалност и с радост приема всичките й елементи. Освен целият нов свят, който се разкрива пред очите й, има и една друга, малко по-сериозна причина, която я тласва към смяна на професията. Известно време е доброволка към няколко социални проекта, свързани с домашното насилие, и осъзнава колко е важно за нея да работи нещо, свързано не само със собственото й добруване, но и да помага на хората, както и да може да общува с тях. Решаваща роля, за да избере именно сексологията, има собствената й терапевтка, която й вдъхва увереност, че може да използва целият опит, който е натрупала, за да помага в тази деликатна тема. Вдъхновението си получава от едно събитие в Ню Йорк, което помни ярко до ден днешен - участва в сбирка със стотина абсолютно непознати, които се срещат, за да си разказват истории, свързани със секса. "Шокира ме колко открити бяха участниците. Тогава осъзнах, че уязвимостта е най-ценното и човешко нещо и е подарък да има с кого да споделиш, да се довериш."

След като изкарва курсове и започва да работи като секс коуч с клиенти от Америка, Германия и България, Ванина може да обобщи някои наблюдения: "В България клиентите ми се интересуват повече от емоционалните отношения. Българките, с които работя, рядко приоритизират собственото си удоволствие, обикновено търсят съвет как да се нагодят към това, което обичат мъжете им." Ванина споменава едно опасно явление - непознаването на собствената стойност , което води до принизяване - "моите желания и моето удоволствие не са важни, важен е само партньорът ми".

Досега не е имала български мъже клиенти, но за сметка на това има американци, които се обръщат към нея. "Американците притежават набор от думи, речников запас, за да изразят какво се случва в тялото им и във взаимоотношенията им. Имат и много повече увереност, не търсят задължително проблема веднага в себе си", обяснява Ванина Цонева и добавя, че това не означава задължително, че са по-интелигентни емоционално, по-скоро са по-запознати с емоционалния си свят (emotional awareness). "В България на хората им е трудно да регистрират чувствата, които изпитват, те дори не знаят как да ги назоват. Голяма част от сексуалния тренинг, който предлагам, е свързан с откриване, регулация и управление на емоциите", обобщава сексоложката.

Мостът между чувствата и чувствеността е соматиката, науката, която работи с физическото изражение на чувствата в тялото: "Как и къде усещаме гнева в тялото си, радостта, удоволствието и най-вече как да регулираме тези емоции." В соматичната част на сексологията, която е много модерен тренд на Запад, влизат дихателни техники, докосване, визуализация - "Връщане към собственото ни тяло и изучаване на нашите реакции и усещания. Напоследък, особено покрай пандемията, сме толкова заключени в главата си и лишени от докосване, че имаме спешна нужда да преоткрием телата си", казва Ванина. Соматиката се изучава на много места в Германия, дори и в университети, правят се рандомизирани научни проучвания, за да проучат доколко упражненията, физическите докосвания и техники могат да влияят на психическото и емоционално състояние на човека и имат потенциал да лекуват. Една от тенденциите в съвременния свят е да не се срамуваме от телата си, а да ги изследваме смело. Това води до създаването на множеството соматични курсове, които да свързват тялото с емоциите и секса. "В момента търся най-подходящия соматичен курс, който да започна в Германия, изобилието наистина е голямо", споделя Ванина. Според нея други тенденции са използването на усъвършенстваните технологии в секс играчките и тяхното сертифициране.

"Светът през последните години пощуря по една нова джаджа, sucking toys, която представлява нова технология за клиторна стимулация - вместо да пулсира, тя засмуква." Напредналите технологии помагат много и за спиране на преждевременната еякулация при мъжете, това е огромна индустрия, в която се изливат множество инвестиции и постоянно има открития и разработки. Като нов ясен тренд се очертава вълнението на хората от какви материали са направени продуктите в секс магазините, което води след себе си и сериозна регулация и сертифициране, които доскоро липсваха - "всеки можеше да излъже, че даден продукт е сто процента силикон, а той въобще да не е". Именно известният със своята сексуална разкрепостеност Берлин е мястото, откъдето тръгват и набират сила съвременните тенденции.

Според Ванина Цонева българската консервативност се корени не само в традиционно патриархалното ни общество, но и в комунистическото наследство: "Толкова много години на потискане на свободата и удоволствията няма как да не се отразят, с колеги сексолози от бившите соцстрани срещаме еднакви проблеми." Единственият начин за преодоляване на предразсъдъците е образованието и това да се говори повече.

Днес в Casa Libri по време на представянето на книгата "Интимна гимнастика" се случва именно това - образоване и открито обсъждане: въпреки пандемичните условия, публика има, няколко души активно задават въпроси. Някои обаче не получават отговора, който очакват: на традиционния въпрос какво харесват мъжете и какво жените Ванина отговаря: "Желанията не се базират на пола, а на отделния човек и неговия характер и други фактори. Време е да забравим клишето, че жените търсят романтика и брак, а мъжете секс, това просто не е така."

Много би ни се искало да кажем, че темата за културно конструираните очаквания към половете, включително и в секса, отдавна е затворена в цивилизованите общества. Но уви, не всичко, което вече е прието в Ню Йорк, Сан Франциско и Берлин например, е нормално и в южните щати или в по-отдалечените германски провинции - "това, разбира се, е валидно за много неща, не само за секса". Ванина Цонева уточнява, че уроците по сексуално образование в консервативните щати са много по-орязани от тези в либералните и се свеждат до методи за контрацепция - "или по-скоро единственият метод за контрацепция в тези щати, който се препоръчва е въздържание".

В България за съжаление дори такива уроци липсват.

Сред въпросите тази вечер се чуват и такива на загрижени родителски гласове за вредите от порнографията върху тийнейджърите. "Ако имаше задължително сексуално образование в училище, децата нямаше да научават най-важните и основни неща от порноиндустрията", категорична е сексоложката и бърза да препоръча може би най-адекватния в момента наръчник на български език за ученици "В като вагина". Разбулването на мистерията около секса и вдигането на табутата помага на децата, образованието е единственият ефективен начин да ги предпазим от тормоз. Според данните на "Уницеф" от България през 2020 г. около 16%, или почти 1 от всеки 6 деца и млади хора, съобщават, че са били подложени на сексуално насилие в детството си. Момичетата (1 от всеки 5) значително по-често от момчетата (1 от всеки 10) са ставали жертви на сексуално насилие. Момичетата съобщават двойно по-често от момчетата, че са били жертви на сексуален тормоз онлайн, три пъти по-често, че са били подложени на (офлайн) сексуален тормоз и сексуални посегателства, и почти пет пъти по-често, че са били принуждавани към сексуални действия.

"Докато не започне да се преподава сексуално образование, фокусирано върху автономността на децата, което ги учи да разпознават различните знаци и да знаят как да се пазят, родителите и обществото трудно би могло да ги предпази", казва Ванина Цонева. Лесният достъп до информация сам по себе си не променя нищо, докато съществуват стигмата и срамът, които възпират както децата, така и родителите да проведат спокоен разговор за секса. А той така или иначе ни дебне отвсякъде, често в някакъв крив, изопачен вариант. Пошлостта е лош учител, който в България свободно наднича от билбордове, телевизия, интернет.

Мечтата на Ванина е да помогне за сексуалното образование, за разрушаването на табутата и за връщането на удоволствието. Иска чрез работата си да стимулира хората да възобновят връзката със собственото си тяло, фантазии и желания. Тя споделя, че ще е много щастлива, ако спомогне за развиване на по-балансирана секс култура в България, да стимулира жените у нас да мислят за собственото си удоволствие и да преодолеят неудобството. "Повече фриволност и удоволствие в ежедневието ни, любопитство и вълнение и по-малко патриархат ще са полезни за всички ни - и мъже, и жени." Накрая Ванина ни напомня, че сексът е много повече от телесна хореография. Той е интимност, доверие, споделеност, кара ни да се чувстваме приети и видяни.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    onj1484384982514757 avatar :-P
    Iordan Kolev
    • - 9
    • + 13

    Всичко бих приел от г-жата Цонева, но да ми излиза с мнение, че и комунизмът е виновен за недоразвитата (според нея) сексуалност на българина ми идва вече в повече като тюрлю гювеч, например. Какво да кажем ние, които сме се запознали със секса преди 40 години!? До колкото разбирам от разговори с различни хора (включително големия ми син) младите в 21 век и предното поколение имат доста повече проблеми в тази област от нас - 50- клонящи към 60-годишните... Все пак поклон на "Капитал", че ме разсмя!

    Нередност?
  • 2
    peb11648502 avatar :-|
    peb11648502
    • - 23
    • + 15

    Много кандидати да учат децата на разврат и перверзии се появиха, ще требва да се нареди на опашка.
    Искала "да стимулира жените у нас да мислят за собственото си удоволствие и да преодолеят неудобството. Повече фриволност и удоволствие в ежедневието ни, любопитство и вълнение и по-малко патриархат", т.е. да преподава курвенщина и нимфоманство в училище.
    Има нужда от сексуално образование, но точно на тая бих ѝ наложил съдебна забрана да доближава училище на по-малко от 500 метра.
    На момичетата следва да се обяснява отрано колко е унизително и противоестествено да водят неангажиращ полов живот или да сменят често партньорите. А "сексът" да се обяснява като средство за зачеване и създаване на деца на първо место, като проявление на любовта и пр., вместо като самостоятелно развлечение с търсене на ерогенни точки и пр.

    Нередност?
  • 3
    nik666 avatar :-|
    Strygalldwir
    • - 15
    • + 21

    България трябва да се освободи от индивиди като преднокоментиращите, за да почнем да изплуваме от дъното.

    Нередност?
  • 4
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • - 9
    • + 10

    На 37 се сетила да си изследва сексуалността, много зряло. Виж, ако стане дума за създаване на семейство и поемане на отговорност, никаква я няма сигурно.

    Нередност?
  • 5
    felicity_flask avatar :-P
    Rossy Ned
    • - 6
    • + 6

    До коментар [#] от "":

    Всяко поколение със свои собствени практики в тази важна област. А статията наистина е забавна, има и детайли, които са поучителни...

    Нередност?
  • 6
    cubandissident avatar :-|
    Svetlusha
    • + 3

    След две деца и на 42 (и моментни "кризи" на безпомощност да разреша отраз ежедневните си проблеми) ...вече и аз започвам да клоня към sluttish експерименти, както е назован блога на Ванина (sluttish - превод: развлечен, небрежен, мръсен (за жена)). Във всеки случай не одобрявам това да добива популярност/публичност ала гей-парад и да се прилага за подрастващи (14-30 г. - П.С. границите в този век здравата започнаха да се разтягат, което не е добре). С една дума подкрепям отчасти мненията на peb11648502 и Iordan Kolev.

    Нередност?
  • 7
    peb11648502 avatar :-|
    peb11648502
    • - 8
    • + 8

    "Slut" е уличница, "курва" и пр., българският език е богат на синоними, съответно sluttish е производно на тях. От ония жени, дето ги минава целият квартал и им измислят прякори, за които самите те често и не подозират. Няма по-голямо унижение за една жена и семейството ѝ, това петно остава за цял живот и се прехвърля и върху близките им, децата им. Те дори не осъзнават как ги възприема обществото, включително и мъжете, които са ги минали - като биологичен отпадък, боклук, нещо най-долно и низко, незаслужаващо уважение или съчувствие. По мои наблюдения едната половина от тях страдат от умствена изостаналост, а другата от психични разстройства. Жал ми е за някои от тях, добри момичета от нормални семейства, но просто с недъг в главата, който им пречи да възприемат адекватно реалността и себе си в нея.
    При всички случаи свободният сексуален живот е еволюционно и физиологично неестествен за жените и никога няма да се наложи като норма.
    Сексуалните извращения, които пропагандира тази Ванина, също са признак на психични отклонения, но там вече психолог не може да помогне, а следва да се търси психиатър, екзорсист, ходжа и т.н.

    Нередност?
  • 8
    peb11648502 avatar :-|
    peb11648502
    • - 4
    • + 8

    До коментар [#4] от "":

    Пълно е с такива "умнокрасиви" недоклатени лелки, но защо държи да натрапва компенсирането на комплексите си за малоценност и произтичащите от тях отклонения върху обществото, чак и на учениците?

    Нередност?
  • 9
    peb11648502 avatar :-|
    peb11648502
    • - 4
    • + 7

    До коментар [#3] от "":

    Само с час по садо-мазо в училище ще изплуваш от дъното, да знаеш. Искате да копирате западния начин на живот, да се почувствате нюйоркчани - хубаво, но поне вземете по-ценното и полезното от там, а не само извращенията и простотиите, както се случва.

    Нередност?
  • 10
    avalanche avatar :-?
    avalanche
    • - 5
    • + 4

    До коментар [#] от "":
    Жал ми е за някои от тях, добри момичета от нормални семейства, но просто с недъг в главата"

    Защо обиждаш собствената си майка така?

    Нередност?
Нов коментар