Борислав Михайлов подаде оставка след 18 години начело на БФС. Какво следва

Кандидатите за президентския пост на футболния съюз може да се окажат много, а решението - несигурно

Основният кандидат за президентския пост на БФС след оставката на Борислав Михайлов е Димитър Бербатов, но не е ясно на кого клубовете ще гласуват доверие. А кандидатите се множат
Основният кандидат за президентския пост на БФС след оставката на Борислав Михайлов е Димитър Бербатов, но не е ясно на кого клубовете ще гласуват доверие. А кандидатите се множат
Основният кандидат за президентския пост на БФС след оставката на Борислав Михайлов е Димитър Бербатов, но не е ясно на кого клубовете ще гласуват доверие. А кандидатите се множат    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Основният кандидат за президентския пост на БФС след оставката на Борислав Михайлов е Димитър Бербатов, но не е ясно на кого клубовете ще гласуват доверие. А кандидатите се множат    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Президентът на Българския футболен съюз ( БФС) Борислав Михайлов обяви, че подава оставка след дългоочаквано заседание на Изпълнителния комитет в понеделник. Това се случва две седмици след протеста в София, на който полицията и футболни фенове се сблъскаха по време на мача на националния отбор на страната срещу Унгария и предизвикаха хаос в центъра на столицата. Сблъсъкът стана също така нарицателно за безпредметно полицейско насилие, както и поредният епизод, в който футболът в страната се използва като политически инструмент от партиите в парламента.

На практика това е втората оставка на Михайлов по време на 18-годишното му управление като шеф на българския футбол - период, през който в определени епизоди най-популярният спорт у нас достигна непознати досега падения и мъжкия националния отбор не успя да направи нито едно класиране на голям форум. Съвсем наскоро цялостното състояние на българския футбол беше доказано, като младежката формация на страната до 19 години загуби от Андора, което е буквално втората победа на малката страна на това ниво от 2007 г. Предходната оставка на Михайлов, през 2019 г., беше провокирана от расистки скандал по време на мач на националния отбор с Англия. Впоследствие той оттегли оставката си на заседанието, за да изпълни мандата си, като зад решението му прозираше и натиск да се върне заради кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС.

За да се избере нов президент, трябва да се организира конгрес - в понеделник беше споменато, че дата още няма и такава ще бъде фиксирана в началото на декември. Не е ясно защо се бави цялата процедура, въпреки че още преди няколко седмици беше ясно, че сегашното ръководство на българския футбол, част от което са също Емил Костадинов и Йордан Лечков, няма как да продължи да е на власт. И че трябва да има нов конгрес и да се избере нов президент възможно най-бързо.

Съвсем очаквано Михайлов беше лаконичен с коментарите си след заседанието: "Подавам оставка, няма да отговарям на въпроси. Нито един клуб не ми иска оставката, а мен ме избират клубовете. Само през медиите се искат оставки." Той индиректно заяви на медии, че са били използвани, за да бъде предизвикана оставката му, и че подобна не е стояла на дневен ред от гледна точка на футболните дружества в страната. Подобно твърдение е, меко казано, подвеждащо, тъй като редица малки клубове в страната се обявиха срещу ръководството на БФС в текущия му вид (а други такива с позиция срещу него бяха с отнети лицензи), а и от двата най-големи клуба в страната - "Левски" и "ЦСКА", също дойдоха подобни призиви чрез собственици или управници. Вярно е също така, че най-успешният български клуб в последните години "Лудогорец" безгласно даваше подкрепата си за Михайлов, Костадинов и Лечков, като за една от причините може да се счита влиянието на един от двамата собственици на разградския отбор върху изпълкома на футболния съюз.

Вероятно конгрес ще бъде проведен февруари или март, докогато ще е ясно и кои ще са кандидатите за шефския стол на българския футбол. До момента е ясно, че Димитър Бербатов ще бъде един от тях, а в последните дни подобни намерения заявиха други футболни деятели като Христо Крушарски и Валентин Михов. Временно постът ще се заема от Михаил Касабов. Много е възможно Михайлов да излъчи и свой кандидат, който нищо чудно да има реалистични шансове да спечели вота на клубовете в страната. До момента никой от потенциалните президенти не успява да изкомуникира стратегия за развитието на българския футболен продукт и да посочи реалните проблеми.

Кутията с успехи дрънчи на кухо

Михайлов реши да сподели и част от успехите по времето на неговото управление: "Българският футболен съюз е една от първите напълно дигитализирани федерации в света, за което получихме отлична оценка както от ФИФА, така и от УЕФА. Изградихме система за развитие на таланти на отделна методика, подобрихме състезанията под шапката на БФС. Инвестирахме време, усилия и ресурси за развитие на масовия футбол и да може българското първенство да бъде максимално атрактивно, което е видно през последните сезони."

Данните противоречат изцяло с представянето на местната лига, която е сред най-ниско посещаемите в Европа с 1800 души средно на мач, а самото представяне на младежките футболни гарнитури доказва липса на каквато и да било методичност и прилагане на философия на работа, тъй като българските клубове не правят въобще силни изходящи трансфери на местни играчи, a за последните 18 години един-единствен младежки отбор се е класирал за голям младежки форум. За мъжкия национален тим резултатите също са показателни.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар