Нова книга: "Фигури" на Мария Попова

Излиза на български език книгата на създателката на Brain Pickings

"Ние сме гладни за истински истории за изумителни постижения, достигнати въпреки неблагоприятните социални и културни шансове, истории, надскачащи незначителните неща, безпорядъка и непоследователността на личността, която е част от всеки човешки живот", пише създателката на световноизвестния интелектуален блог Brain Pickings Мария Попова в първата си книга "Фигури", която излезе на български език на 5 юни.

В обемното издание от 480 стр. българката, която живее в САЩ и пише на английски, разказва именно такива истории - на исторически личности - голяма част от които жени, повечето незаслужено потънали в периферията на историята. Преводачката Паулина Мичева споделя, че дълго са търсили еквивалент на оригиналното заглавие Figuring и са се спрели на "Фигури" - "самата Мария така поиска и причината е, че основното в книгата й са хората, фигурите - всички те, имали дързостта да прескочат рамките и ограниченията, поставяни им от обществото. Другата водеща линия в текста е идеята, че всички ние сме свързани помежду си, това, което правим, се отразява на другите без значение дали са отдалечени във времето и пространството.

Мария Попова завършва Университета на Пенсилвания със специалност "Комуникации", нейни текстове са публикувани в списанията Wired UK и Smithsonian Magazine, сайта Design Observer и този за онлайн журналистика на Харвардския университет Nieman Lab. Но може би най-голямото й постижение и проектът, с който се прочу, е сайтът й brainpickings.org, в който тя като своеобразен куратор избира най-интересните текстове, на които е попаднала. Темите са разнообразни, принципът на подбор обяснява като controlled serendepity (контролирана случайност), водещо е любопитството към света. Както казва в интервю специално за "Капитал Light" през 2010 г.: "Вярвам, че любопитството е най-ценното оръжие на човечеството, и смятам културното кураторство - откриването на стойностна, интересна, интелектуално и креативно стимулираща информация и споделянето й с любознателна аудитория - за свое призвание."

Днес блогът й Brain Pickings, следван от повече от един милион читатели, е част от постоянния дигитален архив на ценните културни материали на Библиотеката на Конгреса в САЩ. Започва го през 2006 г., когато работи за рекламна агенция във Филаделфия и когато този тип споделяне в интернет пространството е новост. Четири години по-късно Мария Попова се превръща в най-известната българка в социалната мрежа Twitter.

Много от писателите, художниците и учените, които включва в книгата си "Фигури", са били представяни на сайта - паноптикумът от имена е впечатляващ: астрономът Йохан Кеплер, океаноложката Рейчъл Карсън и още Мария Мичъл, Хариет Хосмър, Емили Дикинсън, Ралф Уолдо Емерсън, Чарлз Дарвин, Уолт Уитман и др. Чрез техните интересни биографии Мария Попова разсъждава по темите за гениалността, смисъла в живота и удовлетворението и най-вече върху феминизма и равните човешки права. Тя умело успява да обвърже потресаващата лична история на Кеплер и неговата майка, която е съдена за вещерство, с поезията на Силвия Плат и феминизма. От "Фигури" научаваме, че именно Кеплер е един от първите, признал неравенството и несправедливостта спрямо жените още през далечния XVII век, виждайки го като единствена причина майка му да не може да се образова.

Книгата излезе първо на английски език през 2019 г. и беше представена от двама от най-популярните американски писатели в момента - Елизабет Гилбърт и Нийл Геймън. Премиерата беше в културния център Pioneer Works в нюйоркския квартал Бруклин, където живее Попова.

Превод от английски: Паулина Мичева

Издателство: "Колибри"

Цена: 27 лв.