🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова книга: "Кът за мечти" на Дейвид Линч и Кристин Маккена

Книгата разказва за живота и нестандартната кариера на режисьора от различни ъгли

"Кът за мечти" е книга като никоя друга - едновременно биография и автобиография. В над 600 страници създателят на "Туин пийкс" и "Мълхоланд драйв", режисьорът Дейвид Линч разказва хронологично за живота си, а всяка глава е последвана от огледален разказ за същия период от журналистката Кристин Маккена, която за целта интервюира над сто души (бивши приятелки и съпруги, роднини, колеги).

Без напълно да разсейва мистиката около режисьора, известен с сюрреалистичните си истории, книгата проследява как оригиналните идеи се формират у него през годините. Влечението към необичайното е движеща сила за Линч, въпреки че има идилично детство, подкрепящо семейство, съученици, около които е общителен и харесван. В разказите се прокрадват и впечатления за САЩ през десетилетията, противоречията в страната, напрежението и конфликтите в големите градове, разликата в поколенията.

Изданието е част от дългогодишната поредица от книги на кино тематика "Библиотека Амаркорд", в рамките на която е преведена и още една книга на Линч - "Да уловиш голямата риба".

Част от темите в книгата се допълват с тези в документалния филм The Art Life (2016), показван и в България на едно от изданията на кинофестивала Master of Art.

Междувременно 2020 е доста активна година за режисьора. В началото на годината късометражният му филм What Did Jack Do? се появи в Netflix.

74-годишният Дейвид Линч е отдаден и на това да направи живота на почитателите си по време на пандемията по-интересен. В YouTube започнаха да се появяват късометражни филми, които нямаха широко разпространение досега. В профила David Lynch Theatre той също така често се включва с прогноза за времето (която, разбира се, е доста различна от стандартната), а в поредицата What Is David Working on Today? показва повече от ежедневието си и креативния си процес - как сам си прави лампа, дървена поставка за смартфон на масата или ремонтира кухнята си. Линч често завърша видеата си с "Продължавайте да работите" и със сигурност следва съвета си.

Автори: Дейвид Линч и Кристин Маккена, издателство: "Колибри", превод: Надя Баева, цена: 29.37 лв.

Все още няма коментари
Нов коментар