🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: първо издание на Music Daze, завръщане на Balkan Beer Bash

Интересните събития през уикенда и следващата седмица

Българската група Me and My Devil

11-13.06

Music Daze. Музика на открито в рамките на три дни - новият пловдивски фестивал започва в петък следобед на второто по височина тепе в града - хълм Бунарджика. Music Daze посреща три големи имена от европейската сцена - Nouvelle Vague, Asian Dub Foundation и DJ Burak Yeter. Ще чуем българските банди и изпълнители Mе And My Devil, Innerglow, "Керана и космонавтите", Stop The Schizo, Krekhaus, Le' Push, K.Lina, както и ексклузивното фестивално шоу на Ицо Хазарта и Ъпсурт с Мария Драгнева, DJ Cass и балет "Нова". Билети от мрежата на Eventim, еднодневен билет - 40 лв., тридневен билет - 99 лв. Пловдив, хълм "Бунарджика"

11.06

84 разговора. Според хореографите и изпълнители Стефани Ханджийска и Коста Каракашян 84 е необходимият брой разговори, за да се затвори успешно една сделка в корпоративния свят на продажбите. Чрез премиерното си танцово представление те поставят неудобни въпроси за връзката между пазара и танцовия труд; за тялото на танцьора, което едновременно извършва този труд и е негов продукт; за условията на работа и живот, за успеха и преумората в епохата на късния капитализъм. ДНК, 19:00 ч., билети на www.tickets.ndk.bg

до 12.06

Джаз форум Стара Загора. Международният фестивал тази година е с изключителен акцент върху българската музика и българските изпълнители. Деветото му издание се открива с младата пловдивска формация "Милена Костова квинтет" и концерта на формацията "Джазта Праста". Премиерни изпълнения на Марина Господинова, Лили Илиева, Димитър Карамфилов, Петър Момчев, Димитър Льолев, Росен Захариев, Милен Кукошаров и други. С участието на домакините Военен биг бенд Стара Загора и фестивалното комбо "ЗараАрт" на Венцислав Благоев. Стара Загора, Античен форум, 19.00 ч., вход свободен

12.06

София прайд. Най-голямото събитие в подкрепа на човешките права в България ще се проведе за 14-и пъти под мотото "Отново заедно". Пропускателните пунктове около Паметника на Съветската армия в Княжеската градина ще бъдат отворени в 14:00 ч.. Откриването е в 16:00 ч. с музикална програма с участието на Рут Колева, Иво Димчев, Прея, Мила Роберт, Михаела Филева, Васил Гарванлиев, Виктория Георгиева, Руши, Деси Слава и VA. Шествието започва в 19:30 ч., а краят му е 21:00 ч. Афтърпартито ще бъде в клуб The Steps.

12.06

Ре-Тур. Инициативата на Културния център, в която погледът на публиката върху актуални изложби на съвременното изкуство се среща с прочита на авторите и кураторите, продължава и през юни с обиколка на експозицията "Андрей Даниел. Между две епохи". Из коридорите на Софийска градска художествена галерия ще ви разведат кураторите Аделина Филева и Красимир Илиев, с които ще проследите пътя на художника. Вход свободен.

12.06

Trigaida. Музикантите Иван Шопов (Balkansky, Cooh), Ася Пинчева (Oratnitza, "Космически гласове от България") и Георги Маринов - Horhe (Oratnitza, "Тъпани и гайди") събират талант и вдъхновение в общ музикален проект. Резултатът е дебютният албум Elate, впечатляващ с нов прочит на българското музикално наследство чрез влияния от популярни електронни жанрове като drum and bass, dubstep и triphop. Парк Военна академия, 19:30 ч., билети от касите на ОМV, Booktrading, "На тъмно" от мрежата на ticketportal.bg

12.06

Приключенията на Лукчо. Премиера на театрален спектакъл за малки и големи по мотиви от повестта на Джани Родари - "Приключенията на Лукчо". Емблематичните образи между кориците - киселият принц Лимон и неговите подчинени Графините Череша и Дон Домат, бащата на Лукчо и самият Лукчо, оживяват под адаптацията и режисурата на Дарина Русева. С участието на Георги Златарев, Георги Няголов, Христо Ботев, Свежен Младенов, Виктория Николова, Жана Рашева и др. Театър Възраждане, 11:00 ч.

12.06

Sold Art. Ателието "Екатерина Лашова" организира голямата си градинска разпродажба и като предишните 12 години ще е пълно с красиви изделия, нови и дори съвсем уникални, направени за самата разпродажба, както и много дефектни. Кв. "Симеоново", ул. "Погледец" 18 А, от 12:00 до 18:00 ч.

12-13.06

Balkan Beer Bash. Най-големият крафт бирен фестивал на Балканския полуостров ще се проведе в България. В рамките на два дни той ще събере едни от най-добрите пивоварни в света, които ще дойдат лично в София с едни от най-интересните си бири. Всеки ден ще има по 35 пивоварни с по два различни кега - общо 70 бири на ден. Пивото на първия и втория ден ще е напълно различно, така че за два дни ще има общо 140 различни наливни бири. Складове "Деспред" (ул. "Веслец" 84), 16:00 - 22:00 ч. Билети в мрежата на Bilet Bg, двудневни билети са налични и в 100 Beers и Kanaal.

16.06

Литературен маршрут, посветен на литературни критици и редактори. Поетът, журналист и преподавател Марин Бодаков ще очертае своеобразна карта на някои от най-важните редакции от литературната и културна периодика. Разберете повече за известните литературни критици и редактори - хора, които са от изключителна важност за литературата и които често остават в сянката на писателите. Срещата е на ул. "Ангел Кънчев" 5, 18:30 ч. свободен достъп, без нужда от предварително записване.

до 17.06

Първи международен Салон Наив. Лекота, ярки цветове, детски поглед към света, необременен от академични правила - наивистичният стил зарежда с радост, цвят и магия. Виждаме го в 200 творби на 67 автори от Европа, изпълнени с маслени и акрилни бои, както и рисунки с туш, моливи и пастели, акварел и скулптури от дърво и керамика. Галерия "Нова Арт Спейс" (ул. "Съборна" 3). Търговската изложба ще продължи в гр. Велико Търново от 30 юни до 10 август в изложбени зали "Рафаел Михайлов"

17-19.06

Балкански международен винен фестивал. Десетото юбилейно издание на фестивала ще се проведе в специално създаденото "Винено градче" пред НДК. Вадете чашите - ще има близо 1000 вина от България, Гърция, Северна Македония, Словения, Турция, Албания, Румъния и Сърбия, а "Златната шатра" ще събере наградените вина от проведения по-рано през юни в Скопие 10-и Балкански международен винен конкурс. Пред НДК. Пълната програма на фейсбук страницата на събитието

до 20.06

Интимност и спектакъл в епохата на социални медии. В първото издание на инициативата Sofia Art Projects ще видим работите на утвърдени художници от България (нов пърформанс от Иван Мудов и нова скулптурна инсталация на Сашо Стоицов), САЩ, Швейцария, Чехия и Украйна, създадени да осмислят къде са границите между изкуството и живота, които бихме искали да запазим. Местата на изложбата ще бъдат магазини и витрини в подлеза под площад "Независимост", както и пространството под стъкления купол на Ларгото. Ще има и онлайн стрийминг с арт филми и пърформанси на 15-имата артисти.

До 31.07

По-истински от реалността. Основана през 1990 г., международната мрежа YVAA (Награди за млади художници) е една от най-устойчивите програми за културен обмен между САЩ и Централна и Източна Европа. За изминалите 31 години през международната й мрежа от награди се преминали стотици художници. Тази година общата й изложба показва шест автори на различен творчески етап. Куратор е Мария Василева. Галерия "Структура".

от юни

"Къпането" на Павел Койчев. Причинете си разходка до село Осиковица (на 70 км от София), за да видите и преживеете новата артистична провокация на Павел Койчев. В "Къпането" скулпторът е поставил едни до други диви животни - крави, бивол, кон и магаре, и фрагменти от творби на класици, изобразяващи красиви голи тела - всички изработени от стиропор и закрепени чрез сложна конструкция върху водната повърхност.

11.06.

Един ден, в който има всичко. Режисьорката Ани Васева стои зад театралното представление, замислено не да бъде гледано на живо, а да е представено във видеоформат. В него Боян Манчев описва съвършения ден, в който без големи катаклизми животът се усеща пълноценно. С участието на Леонид Йовчев, Грета Гичева, Катрин Методиева, Моника Вакарелова и др.. Прожекцията, с текст на английски и български, ще бъде последвана от дискусия с участието на Ани Васева, Боян Манчев, Боряна Росса и Георги Тенев. Гьоте институт, 18:00 ч.

Все още няма коментари
Нов коментар