🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: Фестивал на меда, карнавал в Габрово, маратон "Каланджа", парти на Копитото

По-интересните събития през уикенда и седмицата

Картина на Борислава Караджова от изложбата "Пробуждане между редовете"
Картина на Борислава Караджова от изложбата "Пробуждане между редовете"
Картина на Борислава Караджова от изложбата "Пробуждане между редовете"
Картина на Борислава Караджова от изложбата "Пробуждане между редовете"

20.05

Villagers of the Ioannina city. На концерта в София гръцката група ще представи новия си албум Age of Aquarius, вдъхновен от корените на гръцката култура. Текстовете са на английски език, а освен кларинет и гайда ще чуете и тежък китарен звук. Villagers of Ioannina City свирят пост, стоунър и психеделичен рок, смесен с гръцки фолклор от района на Епир.

В Mixtape 5, начало 20 ч., предварителна продажба - 25 лв., в деня на събитието - 30 лв.

21.05

Фестивал "Денят на пчелите". По случай международния ден на пчелите (20 май) Южният парк ще зажужи от събития, посветени на тях и меда: куклен театър, дискусия с участници пчелари, екоактивисти и производители, викторина с награди, среща с пчелари от програмата на "Осинови кошер" и демонстрация на кошер с живи пчели. Ще се проведат работилници за домашна градинка и хотел за пчели, приходите от продажбата на мед са за различни каузи. В Южен парк, начало 10 ч.

21-22.05

Карнавалът в Габрово. И тази година градът на хумора и сатирата ще стане домакин на традиционния карнавал, който се провежда от XIX век насам. Мотото е "Кот доди, гат доди!". На сцената на площад "Възраждане" ще свирят "Остава", C-Block, Culture Beat, C+C Music Factory и Funky Monkeys, следва голямото светлинно шоу. На 22 май карнавалът продължава с фестивал "Улицата" по пешеходната "Радецка", а концертите са до късния следобед с традиционния Биг бенд парад. В Габрово, на различни локации, програма на: carnival.gabrovo.bg

21.05

Маратон "Каланджа". За шеста година от плаж "Велека" в Синеморец тръгва маратонът "Каланджа". Определени са три дистанции през красивата пролетна Странджа: 12, 21 и 42 км. Организирано е детско бягане за възрастта между 6 и 12 години, които ще се състезават на разстояние 3 км. Регистрацията на място е до изчерпване на стартовите пакети, които са 900. Цените са: 35 лв. за 12 км, 40 лв. за 21 км и 45 лв. за 42 км.
В Синеморец, плаж "Велека", раздаване на пакетите в 7 ч., инструктаж в 8:30, детайли на kalandzharun.com

21.05

Kopitoto. Rooftop Connections. Kopitoto SkyLoft, известно като най-високата точка за партита в България, открива сезона със събитие на две сцени и 12 диджеи. В 21 ч. партито започва с изпращане на залеза, ще чуете: Function, от Англия, Justine Perry и Chloe Lula от Германия, Blingkick, Art:On и др. На Копитото, начало 21 ч., вход 42 лв.

22.05

Изложба на Къщата с ягодите. Широкоформатни снимки на интериора и балконите на Къщата с ягодите ще бъдат изложени на оградата. Целта е хората да осъзнаят колко ценна е от архитектурна гледна точка сградата за града ни, но също да се напомни на Столичната община и собственика, че имат законовото задължение да пазят и ремонтират къщата, а не да я оставят да се разрушава.

На ул. "Сан Стефано" 6, начало 16 ч.

23.05

"Малките свидетели на войната". Изложба ни позволява да видим войната през очите на украинчетата, за целта са създадени конструкции с детски ръст, през които се гледат рисунките. Всяка от тях е по истински случай, една от картините например е прерисувана от стената на мазето на училище в село Яхидне, на 140 км северно от Киев. Изложбата е подвижна и се мести на различни места из града. Първо ще е в станциите на метрото, след което от 16 май до 23 май е в "Бизнес парк София", сграда 10.

В "Бизнес парк София", сграда 10, следващите локации и дати следете на nmd.bg

24-26.05

Погледни на Украйна с други очи. Kaто част от международния фестивал на етнографското кино "Око" ще бъдат показани филми от различни региони на Украйна: 3 късометражни и 3 пълнометражни документални филма. На 24 май можете да гледате поетичeн къс филм за Мариупол и пълнометражен, заснет във влака за Донбас, следват ленти за западната част на Украйна и Бесарабия. Всяка прожекция е последвана разговори в Zoom между публиката и режисьорите. В Дома на киното, от 18 ч.

25.05

Концерт на Hooverphonic. Този път белгийските музиканти ще излязат на сцената с Гейке Арнарт, изпълнителка на хита от 90-те Mad About You. Много от песните им са част от саундтракове на любими филми: "Открадната красота", "Знам какво направи миналото лято", "Постоянен мрак", "Местопрестъплението", "Никита" и др. На концерта в София освен познатите им хитове феновете им ще чуят и парчета от третия им албум - The Magnificent Tre. В зала 3 на НДК, билети 60 лв., начало 21 ч.

25.05

Завръщане в епохата на суинга. Пролетен бал с много танци и музика от епохата на Луис Армстронг, групите на Флетчър Хендерсън, Каунт Бейзи, Глен Милър, Дюк Елингтън, Бени Гудмън. Един час преди началото от училището по суинг танци Lindy Hop Bulgaria ще проведат уроци за начинаещи и желаещите да затвърдят знанията си. За музиката ще се погрижи "Михаил Йосифов бенд", с участието на Ангел Заберски, Велека Цанкова, Джорджия Павлова и Велислав Стоянов В Централен военен клуб, бална зала, от 20 ч., вход от 30 до 55 лв.

26.05

Чили любов, вино и пътешествия. Радослав Георгиев ще разкаже за приключенията си из Чили и Латинска Америка. Приготвил е презентация със снимки от дългото пътуване и мечтана екскурзия до Патагония. Вечерта ще ви обогати с новия знания за историята на страната и така прословутото чилийско вино.

В "Клуб на пътешественика", начало 19:30, вход: 15 лв. с включена напитка

До 17.06

"Пробуждане между редовете". Изложба показва визуалния прочит на 23-ма български артисти, обединени от каузата да разкажат историите на жени, оцелели от емоционално или физическо насилие, на жени, поели към промяната. Изложбата е част от поредица от инициативи под надслова #ЖенитеSurvivors. Сред художниците са Ася Колева, Борислава Караджова, Венцислав Йосифов, Гергана Станчева, Деяна Старева, Диана Димитрова, Елена Панайотова, Калина Мухова, Кирил Златков и др.

В Национална галерия "Квадрат 500", ет. 6