🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: Изложба на Mr. Brainwash; Габровското биенале в София; Лудогорски маратон

Събитията през следващите дни

Картина на Mr. Brainwash    ©  От www.mrbrainwash.com

4.06

Детски фестивал на рециклирането. Чрез игри, театър, спорт и научни експерименти децата ще се научат как и защо се рециклира. Очаква ги футбол, баскетбол, хокей и тенис с рециклируеми отпадъци от опаковки. Всеки може да донесе 5 празни пластмасови бутилки и да се състезавай с тях. Ще има демонстрация на място

На стадион "Юнак", в "Борисова градина", от 10 до 14 ч.

4-5.06

Бакхус StrEAT Fest. Шестото издание на уличния гурме фестивал ще се проведе на Женския пазар. Ще има музика на живо, както и прясно изпечени закуски и сладки печива, ресторанти с родна, международна и авторска кухня, занаятчийски вина на винен бар, български крафт бири, най-добрите местни фермерски продукти. На Женския пазар, от 10 ч.

4-5.06

Фестивал "Вино и колело". Организаторите предлагат десет точки в района на Белоградчишките скали, които може да се обикалят с колела, както и да минете през десетте топ винарни в Северозапада, трасето е около 30 км. Който няма собствено колело, може да наеме от Приключенски център - Белоградчик, колело. Теренът е предимно планински, черни пътища, пътеки, без големи изкачвания и спускания. Няма определен маршрут. Всеки сам избира как да стигне от един пункт до друг. Белоградчик, старт от Приключенския център, в 9 ч., записване на: [email protected]

4.06 и 11.06

Мелба училище - съживяване на стари мебели с 3D принтиране. Събитието е на "Мелба инициативи за дизайн", част от серия образователни класове за професионалното развитие. Водещ е Делчо Делчев, а участниците е хубаво да чертаят триизмерно или да се подготвят специално за курса с Rhinoceros, Fusion 360, AutoCAD. Софтуерът за 3D печат ще се разучава и използва по време на работилницата, както и инструкциите за ползване на самия 3D принтер. Ще се научите да материализирате идеи, решавайки конкретен проблем с технологията за 3D принтиране.
В Smartfablab, от 10 ч., билет - 100 лв., студенти и ученици - 85 лв., записване на: www.smartfablab.org

4.06

Марокански пикник на зелена поляна. Шеф Ади от Adi's Endless Summer се специализира в тематични кулинарни събития, след френския идва ред и на мароканския пикник. Менюто включва пикантна салата с нахут, хариса, моркови, зеленолистни зеленчуци и нар, баба гануш, хумус с плоски питки, патладжани с мляно телешко, маслини, лук, чушки и домати, пилешки тажин със зеленчуци, сушени кайсии и рас ел ханут с лимонов кускус. А десертът е бонбони от фурми и ядки. На поляна с река над село Елешница, начало 14 ч., куверти: 60 лв.

4.06

Среща с чешкия писател Мартин Вопенка. Той е гост на Софийския литературен фестивал за деца. Романът му за млади читатели "Новата планета" е сравняван с "Игрите на глада" и "Игра на тронове". Срещата на Мартин Вопенка с читатели ще бъде в събота на сцената на литературния фестивал, насред Пролетния базар на книгата. На следващия ден от 13 ч. в шатра 54, където са издателите му от "Изида", писателят ще дава автографи. На сцената на литературния фестивал в парка пред НДК, от 18 ч.

5.06

Танцов спектакъл "Бизон". Португалският хореограф Марко да Силва Ферейра е известен с вплитането на хип-хоп, стрийт и градски танци и теми в съвременните изпълнителски изкуства. В "Бизони" запознава зрителите с киборги, които не са способни просто да съществуват, те умеят да усещат фините струни на докосването с мускулестите си тела, да разпознават ясно миризмите, да виждат с орлов поглед, да са подвластни на магията на емоциите. Спектакълът е част от One Dance Week. В Пловдив, Дом на културата "Борис Христов", от 18 ч.

5.06

Лудогорски маратон. Деветото издание на спортното събитие включва триатлон (1.2/44/13 км), колоездене (42 км) и бягане (2, 13, 21 и 35 км). Трасето е изцяло горско, а язовирът е сертифициран за къпане. Провежда се в красивата гора на защитена зона Островче и зона за отдих Пчелина, близо до Разград. В зоната на старта или финала може да се къмпингува.
Местността Пчелина край Разград, начало 7 ч., регистрация на: ludmarathon.com

5.06

Операта "Пепеляшка" от Джоакино Росини. Либретото е на Джакопо Ферети, по едноименната приказка на Шарл Перо. Росини е на 25 години, когато написва "Пепеляшка", но вече има зад себе си поредица като "Севилският бръснар", "Танкред" и други. "Пепеляшка" се счита за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Александрина Стоянова-Андреева дебютира в ролята на Анджелина (Пепеляшка), а Хрисимир Дамянов е в ролята на принц Рамиро. Диригентът е Жорж Димитров, а режисьорка е Вера Петрова. В Софийската опера и балет, от 16:00 часа, билети на: www.operasofia.bg

8.06-2.07

Изложба на Mr. Brainwash. Tова е артистичното име на френския уличен артист Thierry Guetta, който живее и рисува в Лос Анджелис. Той добива голяма популярност, когато за сътрудничеството си с Банкси е номиниран от Академията за документалния филм Exit Through the Gift Shop. Същата година неговата картина Charlie Chaplin Pink достига цена 100 000 долара в Ню Йорк, тя представлява голямо платно, на което е Chaplin с кофа боя и четка в ръка. Изложбата му в София ще е първата за Източна Европа. В галерия "Vivacom Art Hall Оборище 5", от 19 ч.

8.06

"Анимационерите". Концерт по случай 25 години от създаването на една от най-интересните български алтернативни групи. През 2000 г. получават награди за най-добър рок-алтернативен хит, а през 2002 г. за най-добър албум за "Плюс". На сцената ще излязат вокалът Георги Згуров (Гурко), китаристът Николай Бекриев, бас китаристът Марин Петров, Владимир Василев на барабани и Цветан Методиев на синтезатори. В клуб Terminal 1, начало 21:30, вход: 20 лв. за първите 200 билета, 25 лв. след изчерпването им и 30 лв. на място, детайли на страницата им.

8.06

Фадо: Камане & Марио Лажиня. Португалският певец Камане и пианистът Марио Лажиня ще представят най-новия си албум в София като част от Европейския музикален фестивал. За гласа на Камане се говори, че е едновременно кадифен и изразителен. Концертът се организира заедно с Португалския културен и езиков център "Камойш".

В зала "България", начало 19 ч., билети от 30 до 50 лв.

До 23 юни

25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в София. Темата на изложбата е "Икономия на средствата", избрана не само заради пословичната габровска пестеливост, а и заради климатичните промени. В София ще гостуват една част от творбите, селектирани от международно жури в раздел "Карикатура".

В Националния природонаучен музей при БАН

Все още няма коментари
Нов коментар