🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

30 години "Варненско лято"

Новото издание започва на 31 май с нидерланския спектакъл "Бели криле" и "Бащата" на Диана Добрева с Владимир Пенев

С новото си издание между 31 май и 10 юни международният фестивал "Варненско лято" ще навърши 30 години. В контекста на развитието на международните фестивали в страните от Източна Европа и Балканите (почти всички от които се появяват с промените след 1989 г.) това си е сериозен юбилей.

С колегите в екипа (авторът е част от организацията на събитието - бел. ред.) много бяхме разговаряли и мечтали как ще отбележим това събитие, но първо пандемията блокира живите изкуства и през 2020 г. фестивалът премина изцяло онлайн. След това през 2021 г. последва фестивално издание, преместено по-късно, през месец юли, с намален програмен капацитет, заради епидемичните мерки от 50% запълняемост на залите. То премина и в сянката на разразяващата се вътрешнополитическа криза и началото на протестите.

През 2022 г. въпреки несигурността и хаоса, съпътстващи всяка сериозна смяна във властта, ситуацията като че ли обещаваше да се подобри, защото ковид-19 се оттегляше, но дойде февруари и Русия нападна Украйна. Колко трудно, за да не кажа невъзможно или абсурдно, е да се мисли за "празнуване" в подобни условия, но избрахме фестивалът да се случи, макар и в по-различен формат.

Тази година фестивалното мото е "Лабиринтите на настоящето" и то започва така: "Театърът е убежище, в което може да намери подслон всеки, който е загубил своя път, вярата и надеждата. Театърът предлага спасение - ако не от падащи бомби, то поне от собствената ни дезориентираност в сложния и различен свят на XXI век." Художникът сценограф Венелин Шурелов, който от години създава фестивалната визия, намери силен визуален образ на тревогите, които ще продължат да витаят и по време на фестивала, когато отново очакваме публиката на живо в театъра.

Ще обърна внимание на различното в нея и на главните акценти. Основната програма се състои от двата традиционни модула - българска и международна селекция, но този път (най-вече заради предстоящия ремонт на една от основните големи сцени във Варна - сцена "Филиал") представленията се играят на различни места (Драматичен театър - основна сцена, Куклен театър, Художествена галерия, Фестивален и конгресен център, Летен театър) и има много спектакли на открито.

В първата фестивална вечер (31 май) на площад "Независимост" пред театъра популярната нидерландска компания за уличен Close Act ще покаже своето зрелищно дефиле с музика и хора на кокили "Бели криле", а на 3 юни на същото място със своя парад "Цветето" ще се представи и една от най-добрите български улични компании - "Файертер". Един от спектаклите в българската селекция, "Мислещите тръстики"на ТР "Сфумато", е по поезията на Миряна Башева и ще се случи на централния площад в специална версия.

Официалното откриване на фестивала ще бъде със спектакъл на Народния театър, който пристига с едно от своите най-силни представления - "Бащата" от Флориан Зелер в постановка на Диана Добрева и разтърсващото изпълнение на Владимир Пенев в централната роля.

В афиша попадат и най-мащабните, номинирани и награждавани постановки от последния сезон като "Майстора и Маргарита" по Булгаков на Младежкия театър, "Пер Гюнт" от Хенрик Ибсен на Театър "София", "Сирано дьо Бержерак" от Едмон Ростан в театър "Българска армия" и "Опашката" по романа на Захари Карабашлиев на ДТ "Плевен".

Театърът домакин във Варна се представя също със силно заглавие - "Амадеус" от Питър Шафър, с който театърът спечели един "Икар" (поддържаща женска роля на Христина Джурова) и се състезава за "Аскеер" в категорията за режисура (Стайко Мурджев). Три камерни спектакъла със забележителни актьорски присъствия също са част от селекцията: моноспектаклите на Валери Йорданов "Караконджул" по текст на Николай Хайтов и авторският "Ива е онлайн" на Ива Тодорова; както и новата постановка върху популярната пиеса от Константин Илиев "Нирвана" за трагичната любов между Яворов и Лора на "Театър 199", където ролите са поверени на Деян Донков и Радина Кърджилова.

В международната програма "Варненско лято" ще покаже за четвърти път спектакъл на нашумелия словенски режисьор Йерней Лоренци. Неговите интензивни и необичайни спектакли изправяха салоните на крака през предишните издания, а гостуването на неговата разтърсваща театрална версия върху Омировата "Илиада" през 2016 г. се превърна в едно от най-коментираните театрални събития. Този път Лоренци гостува с един от по-ранните си спектакли по словенската пиеса "Мъртвият идва за любимата си" от Светлана Макарович, който му донася няколко международни награди. Този спектакъл също бе част от предварителната селекция за 2020-а, а оттогава това се случиха още две любопитни съвпадения - самата пиеса бе публикувана в едноименния сборник със словенски пиеси в превод на проф. Людмил Димитров, а Йерней Лоренци бе поканен да постави "Орфей" в Народния театър с премиера в началото на предстоящия сезон.

Международната програма продължава и традицията да показва големи спектакли от световната сцена, които няма как да бъдат видени другояче, на кино. В селекцията тази година попада новият прочит на "Тартюф" в Парижкия "Комеди Франсез" на едно от наистина големите имена с съвременната режисура - Иво ван Хове. Спектакълът е част от честванията по повод 400-годишнината от рождението на Молиер и представя класическата комедия в нейния нецензуриран вид.

В програмата е и лондонската постановка на "Леополдщат" на Том Стопард, част от програмата за театрални прожекции NT Live.

Тези три международни заглавия са и акценти в програмата "Световен театър в София" - платформата, която бе създадена преди 16 години като разклонение на международната програма МТФ "Варненско лято", но има и много собствени събития. Тя ще започне на 7 юни.

В модул "Интермецо" на "Варненско лято" има два концерта - единият е с португалско фадо (певецът Камане и пианистът Марио Лажиня), а другият е на музикално-театралната фамилия Владигерови. Големият музикален акцент в програмата този път е оставен за края на лятото - на 20 август на сцената на Летния театър ще гостува експлозивният спектакъл "Летящият Бах" на световните шампиони по брейк от немската компания Flying Steps, където класическата музика влиза в изненадващо съчетание със съвременната градска танцова култура.

Пълната фестивална програма на "Варненско лято" е онлайн на viafest.bg.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    "С новото си издание между 31 май и 10 юни международният фестивал "Варненско лято" ще навърши 30 години."

    Какви 30 години? Фестивалът е основан през 1926 година.

    Нередност?
Нов коментар