🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световният театър идва в София

На кино, на живо и онлайн: какво ще видим на шестнадесето издание на "Световен театър в София"

Момент от спектакъла "Може би"    ©  Cie Maguy Marain

Театралите знаят: в началото на месец юни с Международния театрален фестивал "Варненско лято" във Варна, започва и "Световен театър в София".

Платформата се създава през 2007 г. първоначално като разклонение на по-голямото театрално събитие във Варна и с идеята публиката в столицата също да съпреживее гостуващите чуждестранни представления. Понастоящем платформата продължава да показва някои от заглавията от международната селекция на "Варненско лято", но и оформя свой собствен афиш от събития. След две извънредни издания, белязани от ограниченията на COVID-19, платформата се завръща отново в обичайния си ритъм.

Между 7 и 20 юни шестнадесетото издание на "Световен театър в София" предлага силна, хибридна програма от спектакли, част от които ще могат да се гледат на живо, други на кино, а трети онлайн от уебсайта на организатора - фондация "Виа фест" (www.viafest.org).

Продължаваща амбиция на фестивала е да представя големите имена от световната сцена, които по различни причини никога не са били представяни в България. През годините в София гостуваха спектакли на фигури, оформили развитието на театъра от края на миналия и началото на новия век като Питър Брук, Деклан Донелан, Ян Фабър, Forced Entertainment, Оскарас Коршуновас, Пипо Делбоно, Мари Шуинар, Ромео Кастелучи, Виктор Бодо и др.

Голямото събитие тази година е френската хореографка Маги Марен и гостуването на нейния спектакъл "MayBe (Може би)" (ексклузивно само в София на 7 юни, Сатиричен театър) ще сложи началото на фестивалната програма. "May Be (Може би)" е спектакъл от историческо значение на грандамата на съвременния танц от Франция. Той е създаден през 1981 г. и благодарение на него нейната компания от Тулуза придобива световна популярност. Повече от 40 години той не слиза от световните сцени, което е забележително постижение за една сценична творба, чийто живот е обречен на прекъсване в мига, в който публиката престане да се вълнува от нея. Вдъхновен от творчеството на Самюъл Бекет, спектакълът "May Be (Може би)" интерпретира неговия абсурден свят по богат и неочакван начин със средствата на танцовия театър и въздействащи образи. Маги Марен е надарена с невероятна фантазия и с усет към абсурда. Родена в Тулуза, тя изучава класически балет, а след това се присъединява към школата "Мудра" на хореографа Морис Бежар в Брюксел. През 1984 г. основава собствена компания, с която създава повече от 50 спектакъла. Отличена е от Венецианското биенале за танц с наградата "Златен лъв" за цялостен принос. Онлайн програмата ще предложи на 12 юни от 19 ч. филм, посветен на спектакъла на Маги Марен, който ще може да се гледа 24 часа след първия стрийм.

На 9 юни от 19.00 часав Театър "Българска армия" софийската публика ще може да гледа на живо "Мъртвият идва за любимата си" от Светлана Макарович по мотиви от словенския фолклор на режисьора Йерней Лоренци. Спектакълът на Йерней Лоренци, копродукция на Театър Кран и Театър Птуй - Словения, съчетава песни, поетични сказки и символни образи, сближавайки театъра с традицията на разказването на истории и с идеята за лечебната сила на музиката. Той се представя на водещи фестивали в Югоизточна Европа и печели редица награди, сред които наградата за най-добър спектакъл, определена от Асоциацията на театралните критици в Словения. Йерней Лоренци придоби широка популярност и признание и в България, след като на "Световен театър в София" гостуваха забележителните му постановки по "Буря" от А. Островски, "Бесният локомотив" по Ст. Виткевич-Виткаци и "Илиада" по Омир. Йерней Лоренци подготвя премиера и за новия сезон на Народен театър "Иван Вазов".

Един от важните акценти тази година е филмираният спектакъл "Леополдщат", част от платформата NT Live, който ще бъде прожектиран на 11 юни от 18.00 часав Дома на киното. Написана от класика на съвременния английски театър Том Стопард, пиесата е режисирана от друг голям драматург - Патрик Марбър. В началото на ХХ век "Леополдщат" е стар еврейски квартал във Виена. Херман Мерц, собственик на фабрика и евреин, е женен за католичката Гретел и се издига в живота. Спектакълът представя историята на неговото семейство в продължение на половин век с участието на 40 актьори. Том Стопард е признат за един от най-големите съвременни британски драматурзи. Филмовият му сценарий на "Влюбеният Шекспир" получава наградата "Оскар" за най-добра адаптация, носител е на американските театрални награди "Тони", а най-новата му пиеса "Леополдщат" му носи през 2020 г. за пореден път британската награда "Оливие".

На 16, 17 и 18 юни от 18.30 часа във Френския институт в София ще има специални прожекции на "Тартюф, лицемерът" в нова, оригинална постановка на нашумелия режисьор Иво ван Хове. Спектакълът е продукция на най-престижната театрална сцена в Париж - "Комеди Франсез". Той е част от специалната програма на "Комеди Франсез" по случай 400 години от рождението на големия френски класик Жан-Батист Молиер. В постановката си върху класическата комедия Иво ван Хове разкрива оригиналната версия на пиесата, преди тя да е цензурирана от крал Луи XIV през 1664 г. ден след премиерата ѝ.

Допълнително в програмата на "Световен театър в София" има и 4 безплатни, онлайн излъчвания. За 48 часа с начало 15 юни, 19 ч. зрителите ще имат шанса да видят един от легендарните спектакли на режисьора Робърт Уилсън "Хамлетмашина", който той прави в Талия театър - Хамбург, по пиесата на Хайнер Мюлер през 1986 г. Самият Мюлер счита постановката на Уилсън за най-добрата постановка на неговата знаменита пиеса, превърнала се в една от емблемите на постмодерния театър. Показването на този забележителен за новата история на съвременния театър спектакъл е част от програмата посветена на творчеството на Хайнер Мюлер (чиято съдба е тясно свързана с България), организирана от Гьоте-институт, София. В нея е включен уъркшоп с Клаудия Рушковски от Международното общество "Хайнер Мюлер" и кръгла маса със свободен достъп върху влиянието на Мюлер в българския театър на 20 юни от 17:30 в Гьоте-институт, в която освен Рушковски ще вземат участие и утвърдени български театрали, сред които драматургът Константин Илиев и режисьорът Явор Гърдев.

С подкрепата на Унгарския културен институт онлайн програмата включва и два необичайни спектакъла. По време на пандемията Театър "Мадач", който е един от водещите репертоарни театри в Будапеща, превръща своята опустяла сцена в телевизионно студио и се фокусира върху създаването на филмирани спектакли. Резултатът са две интригуващи нови пиеси, посветени на две големи фигури от унгарската литература. "Двете единствени" разказва за живота и любовта на унгарския писател, поет и есеист Фридеш Каринти (1887 - 1938), а "В една прегръдка да потъна" е бурен, емоционален портрет на поета Ендре Ади (1877 - 1919). Началото на излъчването на първия спектакъл е на 8 юни, а на втория на 10 юни, от 19:00 ч в рамките на 72 часа.

Пълната програма е на www.viafest.org