🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Риби и стриди гостуват на "Маймунарника" този уикенд

На 7 и 8 октомври безкешовото шесто издание на "Бакхус Fish Fest" обещава вкусен фестивал и хубаво време в парка

Риби и стриди гостуват на "Маймунарника" този уикенд
Риби и стриди гостуват на "Маймунарника" този уикенд
   ©  Деян Йорданов
   ©  Деян Йорданов

Този уикенд десетки видове риби от близки и далечни морета, стриди, миди, скариди, раци и други подводни обитатели ще отидат "на гости" на маймуните, т.е. в клуб "Маймунарника" в Борисовата градина в София: на 7 и 8 октомври ще се проведе шестото издание на гастрономическия фестивал с морска насоченост "Бакхус Fish Fest".

За първа година октопод няма да се продава никъде по щандовете на събитието, като причините за това са етични и са свързани с високата интелигентност на животното. Все пак фестивалът запазва шарения си облик и ще се предлагат по-екзотични изкушения като японска гьоза, испанска паея, ароматни миксове от непознати подправки, както и ферментирали и мариновани продукти.

Билети се продават предварително през системата на Eventim, както и на място на събитието. Деца под 7 г. влизат безплатно, домашните любимци са добре дошли.

Безкешови игри

Събитието трае от 11 до 21 ч. и двата дни и е изцяло безкешово с оглед бързината и хигиената на обслужване: плащанията стават с дигитален портфейл (Google Pay, Apple Pay и др.) или дебитна или кредитна карта.

Ако платите с Mastercard, може да спечелите излязлата преди броени дни книга The Food Hedonists с автографи на авторите - шефовете Милен Златев и Милен Панев, и световния кулинарен фотограф Илиан Илиев. Книгата ще може да се закупи на място в събота през целия ден, а тяхното специално меню ще може да се опита само в събота, 7 октомври, от 14:00 ч. до 16:00 ч. Сред другите награди са луксозни подаръци от Mastercard или чаша или бутилка вино от Wine Generator by DiVino.

Какво ще има на щанда с прясна риба

Всяко издание от самото начало на феста преди 6 години ключовият партньор "МЕТРО България" разполага огромен щанд с прясна риба, поръчана от всички краища на света специално за събитието. Тази година сред десетките изкушения ще има няколко вида миди, декоративни водорасли, морски дявол, морска лястовица, филе от риба меч, риба хамачи, риба папагал, групер, снапер, синя акула и още няколко десетки повече или по-малко познати подводни обитатели. Ще има, разбира се, и от най-обичаните у нас сьомга, пъстърва и риба тон, както и стриди на символични цена.

Ястия от цял свят - от Испания до Япония

Една от основните причини човек да се разходи до Борисовата градина този уикенд си остават ресторантите, които приготвят разнообразни морски ястия. 11 са участниците, които ще готвят на живо. Риба на скара ще привлича посетителите към щанда на "МЕТРО Академия", любимите пържени картофки на "Маймунарника" ще са там заедно с още риба, най-вкусните стриди от Нормандия - поне според екипа на "Бакхус", и гьоза очаквайте на щанда на Hamachi-ni, Mini.Bar ще забърка от невероятния си домашен хайвер, италиански сандвич със сардини ще правят Panuozzo.

Испанска паея в няколко вариации ще предлагат Bismarck, младите готвачи от Talents ще майсторят рибена чорба, сърф енд търф и други гурме ястия, пушеците на The Holy Smokes BBQ ще произвеждат балък екмек, само с риби от българското море в партньорство с "Черноморски улов" ще готви известният от телевизията майстор Стоян Сейменски на щанда си HamBar, ароматни сандвичи с ферментирали пасти, калмари и пъстърва ще предлагат SoFerments.

И все пак нека има място и за десерт - оригиналните френски палачинки Le Soleil ще дадат виртуозен кулинарен завършек.

Бурканчета, бутилки и кутии с аромати за вкъщи

Макар и на фокус да е всичко морско, има и допълнителни глезотии, от които човек да се вдъхнови и да отнесе вкъщи, за да продължи гастрономическите емоции в собствената си кухня. Посланиците на местната кулинария "Черноморски улов" на щанда си ще предлагат специално разработени за феста рецепти, включително едновремешното "Ропотамо". "Какво е ястие без подправки" питаме и отговор не чакаме, защото той идва от името на българската компания за ароматни миксове Spizing, чиито десетки смеси за солени и сладки ястия могат да накарат всеки с нетърпение да твори в кухнята си. Темата продължават Chilli Hills, чиито сосове и пасти са предимно за смели привърженици на лютите усещания, макар че имат и някои едва пикантни допълнения. Вкусна лютеница и други любими български мезета в бурканче ще приканват на щанда на "Светулката", зехтини от Гърция и Испания с изключителни качества ще предлагат Elly's Supreme Taste, a растителните зрели сирена от ферментирало кашу на Cheese the queen ще покажат една нова визия за бъдещето на гастрономията.

Жадна маймуна хоро не играе

Напитки ще има за малки и големи. Нека сутринта започне с чаша прясно изпечено кафе от количката на Martines Coffee, а после може да премине към безалкохолен коктейл или такъв на градус, а защо не и вино или бира? Вариантите са много, просто е трудно да си изберем кой да бъде, защото искаме всички. Три марки български крафт бири ще разливат пиво - Sepia Brewing, Ша№5 и Metalhead Brewery, три са винените барове - първият е с бутикови български изби, подбрани от Wine Generator, вторият е на Casa Rojo с фокус върху Испания, а третият - с най-интересните вносни вина от Cellar 52.

За питие с по-висок градус има няколко дестинации: Vidas, които имат и безалкохолни рецепти, глътка спомени от лятото с узо Babatzim или балончетата на Chandon Garden Spritz, както и собственият бар на домакините от "Маймунарника".

Билети тук