🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Календар: Бакхус fish fest, бягане с усмивка, изложба на килими, Casavino Selection

Музикалното дуо Lebanon Hanover

30.09

Концерт на Lebanon Hanover. Дуото на Larissa Iceglass и William Maybelline се събира през 2010 г, ставайки част от новата вълна на Darkwave Gothic музиката. Lebanon Hanover записват шест студийни албума, последният от които е Sci-Fi Sky и излиза през 2020 г. с видеото клип на The Last Thing, сниман в карантиниран Берлин. В Sofia Live Club, начало 20:30, билети от 30 до 35 лв.

30.09

Хранене и епигенетика. Милена Георгиева е доцент по молекулярна биология, посветила работата си на епигенетиката. От нея може да научите как храната променя изявата на нашите гени, като затваря работата на някои или стимулира други. Дори напълно еднаквите генетично еднояйчни близнаци при различни хранителни режими имат различна изява на тези гени. Начало 14 ч., събитието е онлайн на страницата на "Академия за родители" - facebook.com/akademiaroditeli

1-2.10

Бакхус Fish Fest. През октомври излиза прясната риба в Черно море, именно тогава е и петото издание на рибния фестивал Бакхус Fish Fest. Очаквайте огромен щанд с над 100 вида прясна риба, богато осеян с даровете на Черно море, pop-up ресторанти с авторски разработени ястия, майсторски приготвени на момента: гьоза, стриди, бургери с калмари, такос, рибена чорба, винени барове с най-доброто от бутикови местни и световни изби, български и баварски крафт пивоварни. През двата дни на фестивала ще има изпълнители на живо и селектори на музика. В парк "Военна академия", начало 11 ч., вход 5 лв.

1-29.10

Курс по японска керамика. Всяка събота в продължение на месец сенсей Марта Димитрова ще разказва за историята на японската керамика, ще демонстрира видовете и ще научи участниците да изработват различни съдове, в разнообразни стилове. Японската керамика се отличава с две естетически традиции: от една страна, е простата и грубо завършена керамика, предимно в глинени съдове, а другата традиция е на високо завършени и ярко оцветени фабрични изделия. В Japanese Cultural Center Kokorо, такса 280 лв.

1.10

Бягане с усмивка. Традиционният благотворителен маратон за подкрепа на децата с вродени лицеви аномалии тази година ще е по Ботевите пътеки. Дистанцията е 24 километра във Врачанския Балкан. Събитието е подходящо както за бегачи, така и за скороходци. Таксата за участие и 100% от приходите по време на състезанието ще бъдат дарени на Асоциацията за лицеви аномалии за лечение на децата с ВЦУН. Разстоянието е 24 км, а денивелация е около 900 м. Във Враца, площад "Христо Ботев", начало 10 ч., такса: дарение от 20 лева, детайли: www.runwithasmile.bg

1.10

Casavino Selection 2022. Любителите на виното могат да очакват най-доброто за 2022 - ще участват познати винарни, които за първи път ще представят някои сортови вина и купажи в лимитирани малки серии, произведени и бутилирани ексклузивно за събитието. Ще се отворят и няколко вина от Casavino Selection 2021. В градината на Клуб Мотто и Spaghetti Kitchen, начало 14 ч.

До 2.10

Парк фест. Поредицата от концерти започват с изпълнение на Графа на 30 септември, на 1 октомври на сцената ще излязат Скандау & Duli & Mati, а на 2-ри Стефан Вълдобрев. На разположение ще са камиони с храна, селекция български вина и 100 вида коктейли. Базарът на изкуствата ще предложи ръчно правени изделия и шедьоври, а в арт зона ще има занимания за всички възрасти. В Студентски парк, вход свободен.

до 1.10

6Fest. Ново издание на пловдивския фестивал за улични изкуства, в което ще видим популярни имена от българската поп и джаз сцена като улични музиканти. На 1 октомври, Световният ден на музиката, очаквайте класически концерт на бароковия ансамбъл Collegium Ritornello; парадни прояви с музиканти и мажоретки, концерт на кокили на пловдивския цирков артист и музикант Дарио Табаков - Dario Bulgario, и др. Пловдив, главната пешеходна улица "Княз Александър І", Виенски павилион в Цар-Симеоновата градина, Капана, Данов хълм (Сахат тепе), Бунарджика, безплатен достъп.

до 2.10

Минало, не минало. Първото издание на фестивала ще се проведе в рамките на четири дни и програмата е структурирана в пет модула: кино, музика, литература, визуални изкуства и дискусии, от Ралица Асенова - експерт кинообразование за деца и младежи, Тодора Радева - програмен директор на фондация "Прочети София", изкуствоведа и куратор Весела Ножарова, музиканта Петър Цанков, председателя на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев и водещия Васил Върбанов. Очаквайте изложба на съвременно изкуство, документални филми, концерти-разговори са част от акцентите в програмата, майсторски класове по литература, фотография и кино. Топлоцентрала, вход свободен, а пълната програма можете да намерите: historyinbetween.com, 18:00 - 20:30 ч.

до 7.10

Там някъде, където. Разгледайте новата изложба на Чавдар Гюзелев, чийто фокус е постигнатата свобода и заплашената свобода. Експозицията е съставена от два цикъла, единият от които е парижки, защото, по думите на доц. Георги Лозанов, в града на художниците най-силно се усеща, че не е измислен по-добър начин да постигнеш свободата от изкуството. Другият цикъл е московски, откъдето "идва заплахата за свободата - не само на жертвите на руските ракети, но и на всеки европеец". Галерия "Ракурси".

до 7.10

90 години от рождението на Румен Скорчев. Юбилейна изложба в памет на академика, обхващаща неговия творчески път в различни техники - живопис, графика, рисунки. В експозицията ще видим най-значимите му илюстрации - на произведения на Пушкин, Яворов, Лорка, Омар Хайям, Петрарка, Бодлер, Карел Чапек, Асен Разцветников, живописния цикъл "Закуска на тревата", илюстрации към "Рубайят" от Омар Хайям, "Приказки" на Братя Грим, албум с авторска поезия и рисунки на Румен Скорчев и др. НХА, Галерия "Академия"

До 10.11

Магията на българския килим. Изложба, посветена на килимите, по време на която ще научите повече за развитието на дизайна им през 250-годишната история на българското килимарство, както и за използваните багрила, орнаменти и техники. Наред с килими от добре познати центрове на килимарството като Чипровци и Котел ще видите и много рядко срещани експонати от Лудогорие/Делиорман, Тетевен, Карлово/Калофер, молитвени килими от селата на север от Айтос и други. Експонатите са предоставени от холандския колекционер Якоб ван Бейлен. Ловеч, Художествена галерия "Проф. Теофан Сокеров" в град Ловеч, както и по чардаците на 5 етнографски къщи и в Детската градина, като специален маршрут ще свърже отделните локации от изложбата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nbh16779028921165550 avatar :-|
    ellaa linn

    Намирането на отлична статия като тази е предизвикателство. Можете да разберете много повече неща с помощта на тази статия. Оттогава това беше много полезно за моя живот и кариера. За да разберете повече, вижте източници https://moto-x3m.co

    Нередност?
Нов коментар