Календар | изложба на българския комикс, Капана фест, литературни маршрути

Подбрани събития за свободното време

10-12.05

Ботева алпиниада. Едно от малкото състезания по скално катерене в България ще се проведе за поредна година на традиционното си място - прохода Вратцата, символ на град Враца. Най-високите отвесни скали на Балканския полуостров със своите над 400 метра се очаква да привлекат опитни катерачи, които да се включат в поредица от предизвикателства по различни сектори от скалите. Началото е в петък от 18 ч., а награждаването е предвидено за неделя отново от 18 ч. С възможност за записване на място.

10-12.05

Дефиле "Вино и гурме" в Пловдив. Десето юбилейно издание на събитието ще поведе ценителите на виното на обиколка из Стария град. Фестивалните локации са 16, като сред тях има галерии, резиденция, етнографски музей и къщи-музеи, хотел и дори аптека. Ще може да бъде дегустирана продукцията на 39 винарни, както и да се опитат храни и други продукти на 10 производителя. Откриването е на 10 май в 13 ч. на пл. "Стефан Стамболов" с шествие, като в 14 ч. ще се достигне и до сърцето на Стария град - Туристическия информационен център. Участието е чрез закупуване на жетони.

11.05

Dub Pistols. Лондонската дъб и реге формация пристига в София за концерт, част от европейското си турне. Групата е създадена през 1996 г., като звученето ѝ е повлияно от ска културата на 50-те, пънка и регето. Музиката им е включвана във филми като "Блейд 2", "Гадна компания" и "Секретен екип", както и в саундтраците на много електронни игри. Концертът на открито ще се проведе в "Чистилището" близо до Централна автогара София. Билети онлайн: 50 лв.

11 и 15.05

Литературни маршрути. На 11 май от 11 ч. от Орлов мост (при орлите от страната на Борисова градина) ще започне младежката разходка "Ритъмът на града", която води участниците по стъпките на поезията в София. Маршрутът се препоръчва за ученици от 6-7 клас и ще бъде воден от Зорница Христова. На 15 май в 18:30 ч. пред църквата "Свети Седмочисленици" ще потегли групата с водещ Тони Николов , която ще може да научи повече за творчеството на Димчо Дебелянов. Литературните маршрути са безплатни и се провеждат без предварително записване.

12.05

"Роден под щастлива звезда". Музикалното куклено представление и работилница за деца е първа част от трилогията "Приключения с кораб" по мотиви от творчеството на Туве Янсон. Историята, която ще бъде разказана с кукли и музика, е за смелостта да последваш сърцето си и за силата на приятелството. След представлението всеки участник ще може да създаде 3D картичка - кораб. В клуб "Строежа" от 10:30 до 13 ч. Билети: 10 лв. за дете и 15 лв. за възрастен.

12.05

Размяна на растения. Срещата на общността Plant Exchange BG, свързваща хора, които взаимно допълват разнообразието си от растения вкъщи. Целта на събитието е да се обмени опит в отглеждането им и да се направи размяна на растения, от които вече нямаме нужда, или да се обогатят колекции. От 17 ч. и докато има растения. В Coffee syndicate на "Московска" 3.

До 12.05

Капана фест. Програмата на десетото издание на събитието за независими артисти включва концерти на открито на Мила Роберт, Дара Екимова, Lena и YaИa, Жлъч, Григовор и Гена, Pistamashina, TDK, DJ Cass и Onyx. В последния ден активно участие ще има и Централната опера на Пловдив. Предвидена е Social Art Stage за утвърдени артисти в акустични формати и ученически проекти. Както всяка година, ще има и базар, изложби и представяне на значими за града каузи. На мостовото съоръжение над ул. "Гладстон" в Пловдив и в базар "Капана" в едноименния квартал. Kонцертите на основна сцена са с билети, които могат да бъдат закупени от Eventim и Bilet.bg.

14.05

Българският път към Еверест. 40 години след първото българско изкачване на най-високия връх в света почитаме Христо Проданов с разказ за постижението му. За пътя, по който се достигат 8849 метра над морското равнище, разказва един от доайените на българския алпинизъм - Николай Петков, който е сред петимата участници в експедицията през 1984 г. и единственият човек в света, преминал по трите ръба на Еверест. В Дом на киното от 19 ч. Билети на касата и онлайн: 12 лв.

16.05

Ерун Бервартс и Хосе Луис Кастильо. Белгийският виртуозен тромпетист Ерун Бервартс гостува на Софийската филхармония. Под палката на испанския диригент Хосе Луис Кастильо той ще представи Концерт за тромпет от Херберт Вили. Със своя талант, който трудно може да бъде обхванат от граници, Бервартс е известен както на класическата, така и на джаз сцената. От 19 ч. в Зала "България". Билети: 40/80 лв.

До 19.05

Текстилна изложба "Земя". След като гостува на Варна, Албена Будинова представя своите 13 текстилни произведения и на софийска публика. Създателката на "Лава студио" е графичен дизайнер, завършила НХА и обръща специално внимание на работата с текстил като форма на изкуство. Изложбата ни помага да обърнем сетивата си към първичните ни съставни части и да ги поканим в една хармонична цялост. В галерия КО-ОП. Откриване на 10 май от 18 ч. с DJ сет на Kin Riddimz.

До 23.05

Фестивал на танца "Антистатик". 17-ото издание на събитието се провежда на различни локации в София под мотото "Повече от един танц". Международната артистична програма започва на 14 май от 18:30 ч. с представлението "Радикални мажоретки" на хореографа Зуфит Симон (Германия), донесло ѝ номинация за престижната награда "Фауст". На 15 май ни очаква нашумялото немско дуо Верена Билингер и Себастиан Шулц с техния спектакъл "hip piece" с начален час 19:30. В Топлоцентрала. Билети: 15-25 лв.

До 3.06

Национална изложба на българския комикс. Четвъртото издание на събитието е посветено на историческата тематика. Творбите на повече от 100 автори са разделени в три групи според периода на създаване: от 30-те години до 1944, от 1945 до 1990 и от 1990 г. до наши дни. Към изложбата е издаден и пълен каталог с текстове от Александър Въчков и Петър Станимиров. Събитието се организира през две години и следващото издание е предвидено за 2026 г. В СБХ на "Шипка" 6. Откриването е на 10 май от 19 ч.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар