"Исторически парк": как се купува село

Журналистът Йоан Запрянов разказва за следващата фаза в развитието на увеселителния парк край Варна със съмнителни финансови практики

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една история за ханове и съмнителни финансови практики, скрити зад мантията на патриотизма. На това е посветен новият епизод на подкаста "Гласът на Капитал", който разказва за това как Село Неофит Рилски, което се намира близо до Варна, лека полека бива изкупено изцяло от мащабния проект "Исторически парк". Това е увеселителния парк за българска история, който отвори врати преди около година и беше финансиран чрез продажба на акции.

Особеното в този казус е, че парите продажбите на акции не влизат в капитала на дружеството, а отиват по лични сметки на физически лица. По този начин фирмата избягва от регулацията на Комисията за финансов надзор и не й се налага да отговаря на неудобни въпроси.

В епизода ще чуете защо, докато събираше информация по темата, журналистът Йоан Запрянов от "Капитал" беше следен от автомобил с логото на фирмата и моторист, а после негови снимки бяха разлепени на плакати из село Неофит Рилски с надписи "Wanted" като в Дивия Запад. И още - защо въпреки хилядите часове съдържание в социалните мрежи, които произвежда изпълнителният директор на дружеството, "Исторически парк" остава непрозрачна структура.

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Чуйте и предишния епизод:

Истории от спалнята на властта

Аудиокоментар на Алексей Лазаров за компроматната атака срещу премиера и какво значение има тя за стабилността на правителството

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    paucku avatar :-|
    Райски
    • - 2
    • + 1

    Как така в статията от преди една година Йоан Запрянов заявява: „Зад старите крепости в село Неофит Рилски се крие една доста съвременна финансова схема за наивници“, а сега в това предаване казва: „Доста хора казват, че Исторически парк е измама, което не е така. Реално там наистина се строи, има много неща, които се появяват. И когато Ивелин Михайлов каже, че ще направи нещо в повечето случаи го прави. ... Никога не съм твърдял, че това нещо е измама...“

    Значи преди една година беше измама, а сега вече не е измама, така ли?

    Нередност?
  • 2
    otb57668774 avatar :-|
    otb57668774
    • - 7

    Не успях да вляза от фейсбук профила си, но нищо. И така: запрянчи душице нежна, аз ще си поговоря с теб (за ханове и пирамиди без да се крия като теб зад фалшиви профили), кака, и не забравяй за свободата на словото (!) , въпреки че аз съм малко глух човек, но виж сляпа не съм! И ще ти помогна да си оправиш наклонностите - имам прекрасни козички за теб, кака! Ти ще кудкудякаш, а те ще ти блеят - ще има с кого да се разбираш и кой да те слуша! Ще те издигна в йерархията☺️! Няма нужда да ми благодариш - обичам да помагам 😘☺️🌞ПП: Значи, създаващото се за повдигане и опазване на българския дух и самочувствие е за прокуратурата, защото видиш ли - народа се събужда (!), а покупката за милиарди на F16 и връзката на това с делянчо пеевски е нещо нормално - нищо работа?! Интересно ми е щом е направена подобна покупка - за какво източване всъщност става въпрос? запрянчи, вместо да си ровиш носа където не трябва, вземи и свърши нещо полезно и разследвай това с Ф16 (не питам за теб и семейството ти или за прокопиев, когото така усърдно защитаваш в статиите си - ясни сте ни!) - аз като гражданин искам и имам право да знам това, а не да се опитваш да сринеш създаващото се за децата ни! Хайде, душице нежна, действай 😘☺️

    Нередност?
Нов коментар