🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КФН прехвърли казуса "Исторически парк" към прокуратурата

От регулатора са преценили, че нямат правомощия да се намесят, но е възможно инвеститорите да са били заблуждавани

С решение на председателя на КФН Бойко Атанасов резултатите от проверката на "Исторически парк" са изпратени на прокуратурата за "запознаване и преценка за последващи действия"
С решение на председателя на КФН Бойко Атанасов резултатите от проверката на "Исторически парк" са изпратени на прокуратурата за "запознаване и преценка за последващи действия"
С решение на председателя на КФН Бойко Атанасов резултатите от проверката на "Исторически парк" са изпратени на прокуратурата за "запознаване и преценка за последващи действия"    ©  Анелия Николова
С решение на председателя на КФН Бойко Атанасов резултатите от проверката на "Исторически парк" са изпратени на прокуратурата за "запознаване и преценка за последващи действия"    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След своя проверка Комисията за финансов надзор (КФН) препотвърди първоначалното си становище, че няма правомощия да се намеси по казуса "Исторически парк" - дружеството, привличащо инвеститори с обещание да изгради най-големия по рода си атракцион в света край варненското село Неофит Рилски. Въпреки това регулаторът е преценил, че има вероятност купувачите на акции да са били въведени в заблуждение, и затова събраните данни са изпратени на прокуратурата.

Това става ясно от съобщение на КФН, което идва месец след церемонията по откриване на готовата част от проекта и дни след като паркът бе повторно отворен за посетители.

"Исторически парк" по собствените му твърдения е привлякло около 70 млн. лв. от акционери, като инвестиционната възможност се промотира включително и чрез YouTube канали, водени от свързани лица и най-вече от основния двигател на проекта Ивелин Михайлов. При запитванията на "Капитал" по темата за предишни материали КФН обясняваше, че не вижда в това нерегламентирано публично предлагане на ценни книжа без проспект нарушение на закона, макар че юристи и експерти приемат подхода на регулатора по казуса за повърхностен.

Какво вижда КФН

Според съобщението на надзорния орган е била анализирана публично оповестената информация за проекта, налична в интернет пространството, електронни медии и социални мрежи, както и в Търговския регистър. В резултат е установено, че прехвърлянето на наличните акции на "Исторически парк" АД се осъществява между частноправни субекти и съответно взаимоотношенията са частноправни. "Комисията за финансов надзор няма правомощия по отношение на тях, тъй като тя има правомощия единствено при публично предлагане на безналични ценни книжа", пише в обосновката на регулатора.

Все пак КФН е преценила, че "има вероятност на лицата, придобили от акциите на дружеството, да се предоставя заблуждаваща информация, че заплатената от тях стойност за акциите постъпва в дружеството за реализация на самия проект "Исторически парк", а не по сметка на акционерите прехвърлители".

"За установяване или отхвърляне на това предположение с мое решение резултатите от проверката на всички факти и обстоятелства, свързани с правоотношенията, възникващи между дружеството и неговите акционери, са изпратени за запознаване и преценка за последващи действия от страна на Прокуратурата на Република България", гласи изказването на председателя на КФН Бойко Атанасов, цитирано в съобщението.

Отваряне на вратата

С това КФН явно успешно се отървава от противоречивия казус и прехвърля успешно топката към друга институция. Остава обаче принципният проблем, че явно начинът, по който регулаторът чете Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), остава широко поле за заобикалянето му. Като цяло тълкуването на комисията, че ако едни акции са налични (т.е. на хартия и водени в акционерна книга, а не електронни записи в Централния депозитар), то те могат свободно да бъдат предлагани без проспект или каквато и да е защита за инвеститорите.

Няма как публичното предлагане да се ограничава само до хипотезата, в която ценните книжа са регистрирани в ЦД, защото така никой няма да ги регистрира и всеки ще си прави предлагания", коментира адв. Димитър Калдамуков от адвокатско дружество "Точева и Мандажиева".

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npn44614057 avatar :-|
    npn44614057
    • - 2
    • + 11

    Крайно време е прокуратурата да предприеме нещо по този казус, но честно казано не съм оптимист, че ще си свършат работата защото години наред те гледаха как тази пирамида лъже и граби хората. Без протекции на политици от " Герб" този цирк отдавна щеше да е приключил а Ивелин Михайлов заедно с групичката около себе си щеше да търка някой нар в затвора.

    Нередност?
  • 2
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • - 1
    • + 7

    Ами от един милиционеро-счетоводител (като Бойко) повече не може и да се очаква. Добре, че му е прокуратурата - той сам, душата, нищо не може да предприеме и направи.

    Нередност?
  • 4
    moharem avatar :-|
    Vladimir Todorov
    • - 7


    До коментар [#] от "
    npn44614057
    ":

    Искам да те питам ти изобщо отиде ли на място там да видиш”Пирамидата” приказва ли с някой от създателите и,или само ти стиска да си голям в интернет и даваш лъжливи твърдения ?
    Апела ми към всички здраво мислещи хора не вярвайте кой какво ви пише а го проверете и тогава съдете който и да е

    Нередност?
  • 5
    moharem avatar :-|
    Vladimir Todorov
    • - 6

    Спрете да давате подвеждаща и навярна информация

    Нередност?
  • 6
    npn44614057 avatar :-|
    npn44614057
    • + 8


    До коментар [#] от "
    Vladimir Todorov
    ":

    Ходих и видях това което правите и трябва да ви кажа, че нито е уникално както обичате да го наричате нито пък е автентично. Това е триумф на глупостта и малоумието защото липсва реален бизнес план и яснота при набирането на капитала. Вие сте една група зомбита които уж пропагандират патриотизъм а в същото време лъжете хората и спекулирате с акции без никакво реално покритие. Какво има да си говоря с шайка мошеници? Кое от това което съм написал не е вярно ? Истина ли е, че Ивелин получава заплата от парите на инвеститорите всеки месец по 150000 лева ? Истина е защото го твърдят вашите сектанти и дори му се възхищават колко бил преуспял. Вашите старейшини вземат ли по 30000 лева месечно без да правят нищо? След като не създавате някакъв продукт и нямате никакво реално производство откъде идват тези пари? Ще ми отговорите ли ясно и точно или ще се направите както останалите сектанти на приятно разсеян?

    Нередност?
  • 7
    npn44614057 avatar :-|
    npn44614057
    • + 7


    До коментар [#] от "
    Vladimir Todorov
    ":

    Кога смятате да се издължите на строителните фирми от Варна които ви работиха? Според вас защо никой от хотелиерите по Черноморието не иска да работи с вас и да ви даде туристи? Каква е причината? Догодина ще изплатите ли дивиденти на инвеститорите както им обещавахте?

    Нередност?
Нов коментар