🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво знаем за бъдещите COVID сертификати за пътуване/Новата бодра смяна в парламента

Журналистът Момчил Милев за това как ЕК планира да промени правилата за пътуване през лятото; политолозите Даниел Смилов и проф. Антоний Тодоров за особеностите на популисткия вот на тези избори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От началото на лятото, ако искаме да пътуваме в чужбина, освен паспорт, пари и застраховка ще трябва да добавим и още нещо важно - имунизационен сертификат. Документ, който показва, че или си се ваксинирал срещу ковид, или че си преболедувал вируса и имаш антитела срещу него.

Това планира Европейската комисия, която организира процеса по издаването на сертификатите. Нарича ги цифрови зелени пропуски. Основният аргумент на европейските лидери е, че така по-бързо ще се възстанови свободното движение в рамките на ЕС без опасността да се разпространява заразата.

Но има сериозни дискусии около това доколко свободно ще е това движение, ако ще се изискват медицински визи. Какво се знае за бъдещите сертификати, кои са спорните или неизчистени моменти около тях - журналистът Момчил Милев разказва в новия епизод на "Гласът на Капитал".

Във втората част на епизода ще чуете интервюта с програмния директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов и проф. Антоний Тодоров, преподавател по политически науки в Нов български университет. На старта на кампанията за парламентарните избори те обясняват какви са позициите на основните играчи, каква промяна ще донесат новите лица в партийните листи и какви са особеностите на популисткия вот на тези избори.

Въпреки медийното надмощие в телевизиите, което ГЕРБ имат, всъщност ги очаква трудна кампания. Защото на въпроса - искате ли промяна или не, малко хора биха отговорили, че не искат.

Даниел Смилов, политолог
Даниел Смилов, политолог

програмен директор на Центъра за либерални стратегии

Поведението на политическите партии често е като на обикновени търговци. Затова и често поведението на избирателите е като на потребители на пазара.

проф. Антоний Тодоров, политолог
проф. Антоний Тодоров, политолог

преподавател по политически науки в Нов Български университет

Чуйте повече в звуковия файл.

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-?
    telqk
    • + 1

    Може би това са новите визи?

    Нередност?
Нов коментар