🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На старта на изборите - нещо ново, нещо старо или същото, но по различен начин

Най-голямата опасност - да се възпроизведе същата конфигурация в парламента, поне засега изглежда предотвратена

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Листите с кандидатите за новото, 45-о, Народно събрание са регистрирани, даден е стартът и на официалната предизборна кампания. Според социологическите проучвания ГЕРБ и БСП отново ще имат най-големите групи в законодателния орган и с това приликите с досегашната политическа ситуация свършват.

Най-голямата опасност - да се възпроизведе сегашната структура на парламента, поне засега изглежда предотвратена. Но вредите, които той нанесе на смисъла на политиката в България, и ниската летва за качеството на управлението на държавата, която постави, няма да бъдат изтрити само с едни избори.

От тази година на реалната политическа сцена се очаква да излязат и други, по-различни играчи, със заявка да сложат край на продаваното като стабилност безвремие, в което държавата затъна в изминалите четири години. Смятаното за сигурно присъствие на поне две нови политически сили - партията "Има такъв народ", оглавявана от шоумена Слави Трифонов, и коалицията "Демократична България" , която изразява ясни реформаторски позиции, най-малко ще затрудни начина, по който се прокарваха и променяха законите и се взимаха най-важните за хората и икономиката решения. От избирателната активност ще зависи дали ще влезе и още една нова формация, свързана и с протестите миналото лятото - около платформата на Мая Манолова, и дали при ниска активност шансът ще проработи за досегашния коалиционен партньор на Борисов - ВМРО.

Господарите на статуквото трудно ще бъдат изместени от позициите им, но вероятно ще трябва да се сбогуват с комфорта на почти абсолютната и развращаваща ги за корупция власт, осигурен им от безпрецедентно ниското качество на състава в отиващото си Народно събрание. И очевидно са наясно с това. ГЕРБ вече са грабнали най-силното си оръжие - медиите, и министри и депутати са окупирали от сутрин до вечер публичния ефир с откровена пропаганда. Оставяйки извън листите Делян Пеевски - най-знаковата си фигура след почетния лидер Ахмед Доган в продължение на много години, ДПС се опитва да се приведе във вид, който ще го направи по-удобен за коалиране.

Как ще се развият политическите процеси след изборите изглежда най-трудната прогноза. Хората в парламента до голяма степен ще са различни, но въпросът е дали това ще бъде достатъчно за промяната, от която се нуждае управлението на държавата в и без друго кризисната ситуация, предизвикана от пандемията. Повечето партии още не са обявили официално програмите си, но опитът сочи, че те обикновено са само индикативни.

Вредите, които това Народно събрание нанесе на политиката в България, няма да бъдат изтрити с едни избори.

"Това ще са избори, на които хората ще трябва да си отговорят на въпроса дали искат промяна, или искат запазване на статуквото. Тези 400 хиляди (колебаещи се за кого да гласуват според последното проучване на "Алфа рисърч" - бел. ред.) ми се струва, че по-скоро са дали отговор, че искат промяна. По-скоро потенциалът е за тези партии, които не са към статуквото. ГЕРБ въпреки медийното надмощие в телевизиите, което имат, всъщност ги очаква трудна кампания", коментира пред "Капитал" политологът Даниел Смилов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Фрагментацията и противопоставянето между партии на статуквото и нови политически играчи прави следващия парламент интересен, но труден за предвиждане."

Даниел Смилов
Даниел Смилов

политолог, преподавател в СУ

По отношение на състезанието с популярни личности в листите колегата му от Нов български университет Антоний Тодоров смята, че политиката се е подчинила на пазарната логика на шоубизнеса. "Това има две страни. Едната е тази, която дискутираме като политическа корупция - превръщането на публичната дейност в защита единствено на частния интерес, незаконно приватизиране на публична сфера. Другото е не по-малко опасно, а именно представата за политиката като един пазар с големи сергии, на които едни предлагат, а ние като граждани отиваме да си изберем така, както избираме стоки в супермаркета. Няма принципи, няма план, няма стратегия, няма никаква идеология. А идеологията е визия за бъдещето, за това как си представяш България в следващите 30 години. Това просто изчезна", казва Тодоров. (чуйте още от разговора с двамата политолози в новия епизод на подкаста "Гласът на Капитал")

Без промяна в селекцията на хората за парламента не може да се очаква и промяна в правителството и съдебната власт.

През последните години Народното събрание от пръв по значение орган на управлението беше сведен до удобен инструмент в ръцете на тези, които трябва да контролира. Без промяна в селекцията на хората, които ще работят в него, не може да се очаква и промяна в правителството и съдебната власт. В самото начало на официалната предизборна кампания от кандидатдепутатските листи на основните претенденти за парламента проличава и философията, с която политическите сили влизат в надпреварата за властта.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    koevip avatar :-|
    koevip
    • - 3
    • + 1

    " две нови политически сили - партията "Има такъв народ", оглавявана от шоумена Слави Трифонов, и коалицията "Демократична България" с категоричните си реформаторски позиции"
    Интересно какво реформаторско Р. Червенкова вижда в "Има такъв изрод" и какво е новото на коалицията "ДБ"

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Стари ку... нов бардак !

    Нередност?
Нов коментар