Подкаст: Недостигът на стоки и забавени доставки/Началото на края на управлението на Борислав Михайлов

Двойна доза сътресения – на веригата на доставка и на управлението на БФС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вероятно на повечето от вас поне веднъж ви се е случвало да чакате с месеци, за да ви доставят онлайн поръчка от друга държава. По всичко личи, че поне до края на годината и особено около коледните празници, този проблем ще става все по-често срещан. Недостигът на редица стоки и забавянето им се дължи на множество сътресения по веригата на доставки. Така за първи път този проблем засяга не просто един сектор и негативните последствия бързо се усетиха от крайните потребители.

Няколко са основните причини за проблема с веригата на доставки:

  • пандемията, която доведе до ограничения по границите, изисквания за дистанциране и затварянето на фабрики
  • мащабните държавни стимули осигуриха на хората пари, които те харчат повече за стоки, отколкото за услуги
  • декарбонизацията, която направи Европа уязвима и предизвика паника при доставките с природен газ, след като суровината поскъпна многократно
  • държавният протекционизъм, който доведе до налагане на трудови и екологични стандарти в чужбина, и на санкции срещу геополитически противници.

Всичко това, в комбинация с неузнаваемия ръст на цените в морския транспорт, недостигът на камиони и шофьори, води до покачване на цените на стоките и ограниченото им предлагане. Има ли изгледи веригата на доставки да се възстанови скоро и какви са прогнозите за следващата година, обсъждаме с международния редактор на "Капитал" Кирил Кирчев. Цялата тема на тазседмичния брой на "Капитал" може да прочетете тук.

Сигнали за сътресения има и в Българския футболен съюз (БФС). Във вторник, 16 години след първото му избиране, Борислав Михайлов, отново застана начело на БФС, за пети пореден мандат. Изненадата за всички, както вероятно и за самия Михайлов, дойде оттам, че основният му опонент Димитър Бербатов му дишаше във врата с резултата. В крайна сметка бившият национален вратар събра 11 гласа повече, при това при спорни условия на преброяване на делегатите. Този близък резултат дава сигнал, че промяната в управлението на националния футбол е близо и вероятно наблюдаваме началото на края на ерата Борислав Михайлов в БФС.

От 17-а минута на подкаста може да чуете разговора по темата с Георги Филипов, който от години следи в дълбочина развитието на спорта в страната и не само. С него говорим за приликите между изборите в политиката и в БФС, както и за дългата ръка на ГЕРБ и БСП при избора на ръководство.

В разговора поставяме и въпроса дали когато футболните клубове гласуват за президент на БФС, решението трябва да се дискутира и да изразява мнението и на феновете им. Или, както според изпълнителния директор на "Левски" Наско Сираков, изборът се прави на база "40-годишно приятелство с Борислав Михайлов".

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар