Подкаст 3 в 1: Колко зелена е София/ Кирил Петков и Асен Василев напред в политиката/ Триумфът на Кристо и Жан-Клод

Някои от най-важните новини от седмицата, обяснени от журналистите в "Капитал"

   ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изминалата седмица беше наситена от събития на локално, национално и глобално ниво.

Вероятно за изненада на много от жителите на София, градът се класира на финала на конкурса "Зелена столица на Европа" за 2023 г. На фона на проблемите, с които столицата ежегодно се сблъсква, като мръсния въздух през зимата, застрояването, липсата на велоалеи и бетонни вместо зелени площи, журито оцени София като място с голям потенциал за развитие на зелени проекти. Макар конкурса да спечели Талин, София като участник в него поема ангажимент да изпълни всички проекти, които е представила пред журито на хартия. За целта общината ще отдели 40 млн. лв. на фона на 2 млрд. лв. бюджет за града. Така до 2023 г., когато ще се проведат и местните избори, столицата трябва да е изпълнила поне някои от следните проекти:

  • Зеленият ринг на София (първи участък)
  • Речен парк в "Манастирски ливади-изток"
  • Парк "Лозенец" с нов механизъм за обезщетения
  • Проект за вело- и пешеходни коридори о деретата на рекла Владайска и Перловска
  • Пешеходни пасарелки между зелените клинове и жилищните територии и др.

Всички тези проекти са пожелателни и за момента само на хартия, а ако не се случат, негативите ще продължат да бъдат основно за жителите на града. Административните последствия са единствено София повече да не участва в конкурса за зелена европейска столица. За подробностите разговаряме с журналистите от "Капитал" Анина Сантова, Веселин Нанов и Ивайло Станчев. Повече може да прочетете в темата на броя тук.

*** *** ***

Горещата тема на национално ниво е новият служебен кабинет, който президентът Румен Радев обяви в четвъртък. Така за първи път в историята на България служебен кабинет наследява друг такъв. В него има само три нови лица, от които две по необходимост и едно в опит за промяна на работата. Валери Белчев в новият служебен министър на финансите, Даниела Везиева става служебен министър на икономиката, а Христо Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, който заема мястото на Георги Тодоров. За краткосрочното си управление Тодоров не показа желание за промяна и дори не успя да обясни как близо 400 млн. лв. за прокопаването на канала на варненското пристанище са преминали без търг и конкурс през две държавни структури.

Другият спорен министър, който обаче продължава да бъде част и от втория служебен кабинет, е Андрей Живков. Служебният министър на енергетиката не предприе действие по основни казуси като забавянето на газовата връзка с Гърция и ревизията на проекта "Турски поток".

Очаквани бяха смените на Кирил Петков и Асен Василев, за които през последната седмица активно се говореше, че стартират съвместен политически проект. Имат ли потенциал двамата възпитаници на "Харвард" да задържат одобрението на хората, което срещат индивидуално, и като част от партия? Къде на политическият спектър се намират те и ще продължат ли с промените в държавата? По тези и още въпроси за бъдещето им в политиката разговаряме с журналистите от "Капитал" Ивайло Станчев и Румяна Червенкова, които може да чуете след 17-ата минута в подкаста. Повече по темите може да прочетете и в текстовете от тазседмичния брой на "Капитал" тук и тук.

*** *** ***

Затваряме триото от теми в подкаста след 35-ата минута с дългоочаквано културно събитие в Париж - официалното откриване на опакованата Триумфална арка тази събота. Проектът на Кристо и Жан-Клод чака 60 години, за да бъде реализиран, и за съжаление се осъществява посмъртно. Двамата артисти планират в детайл "обличането на арката" и в събота тя ще бъде видяна в Париж именно така, както те са си я представяли.

Напомняща цветовете на френското знаме, емблематичният за Франция монумент е покрит с 25 000 кв.м сребристосиня рециклируема тъкан, което се равнява на площта на 96 тенис корта или почти четири футболни игрища. През нея минават 3 км въже и 300 тона стомана. Всичко това на стойност 14 млн. евро, които, подобно на другите проекти, са осигурени от самите артисти без помощ от спонсори или фондове.

"Разкриване чрез прикриване" на Триумфалната арка и последното произведение на изкуството на Кристо и Жан-Клод може да бъде видяно от 18 септември до 3 октомври в Париж.

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти. Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 2

    Вече цял петък чакам статия как Киро и другия лисугер Асен докато са служебни министри правят срещи в офисите си да купува политически клуб Екогласност. От къде двамата лисугери имат пари за това, кой ги спонсорира, кой стои зад тях макар и да не е трудно са се сетиш. Това са въпроси, които "будните" и "безпристрастни" журналисти трябва да зададат. Или пак ще го изкарате пред полезните идиоти "активно мероприятие" както опита на Татяна ви Дончева да пазарува депутати!

    Нередност?
  • 2
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • + 1

    Зад тебе нали стои Свин, със зурлата си.. Лъскаш ли му обувките..

    Нередност?
Нов коментар