🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Разводът в коалицията

Какви са възможните сценарии за управлението на страната, вероятните причини за оттеглянето на ИТН и рисковете за икономиката

Слави Трифонов обяви изтеглянето на ИТН от коалицията в сряда.
Слави Трифонов обяви изтеглянето на ИТН от коалицията в сряда.
Слави Трифонов обяви изтеглянето на ИТН от коалицията в сряда.    ©  NA
Слави Трифонов обяви изтеглянето на ИТН от коалицията в сряда.    ©  NA
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В сряда следобед лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че излиза от коалицията, за да сложи "край на тази агония". Новината не беше особено шокираща предвид предишните ходове на ИТН в управлението - с кандидатурата за гуверньор на БНБ, с условията, които поставя за антикорупционната реформа, с отпора за приемане на еврото, с твърдата позиция да не се променя нищо в схемата, по която предишните управляващи наливаха милиарди в Агенцията за пътно строителство.

Размяната на политически престрелки между представителите на "Продължаваме промяната" и на ИТН разкри очевидно дълго потискани напрежения по тези линии. Макар че управляващата коалиция е нестабилна още от самото си създаване и се говореше, че падането на правителството е неизбежно, идва въпросът какво следва оттук насетне - дали това са нови избори, дали е възможно правителство на малцинството, каквото е желанието на премиера Кирил Петков, и не на последно място, какви са рисковете. В този епизод на "Гласът на Капитал" дискутираме тези теми с политическия редактор в "Капитал" Румяна Червенкова и управляващия редактор Ивайло Станчев.

В епизода ще чуете още:

  • Какви са истинските причини за оттеглянето на партията на Слави?
  • Защо точно сега?
  • Доколко са възможни нови избори и какви са сценариите?
  • Какви са рисковете за икономиката на страната и дали целта е всички започнати реформи да бъдат замразени?

Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peetpeetpeet avatar :-|
    peetpeetpeet

    ИТН да отчете какво постигнаха министрите им за половин година! Според мен НИЩО! ... А може би затова се махат? Защото вече много личи некадърността им!

    Нередност?
Нов коментар