Подкасти | Поскъпването на храните

Подкаст с икономиста Юлиан Войнов | Защо храните поскъпнаха толкова много, епизод 3/3

В третия епизод на минипоредицата подкасти на "Капитал" гост е икономистът Юлиан Войнов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гласът на Капитал

Още подкасти Гласът на Капитал

„Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в който журналистите разказват най-важната история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ.

  • SoundCloud на Гласът на Капитал
  • Spotify на Гласът на Капитал
  • iTunes на Гласът на Капитал
  • Storytel Podcasts на Гласът на Капитал
  • YouTube на Гласът на Капитал
  • RSS Feed на Гласът на Капитал

Новините за инфлацията в Европа през май звучаха оптимистично за политиците и икономистите - поскъпването на храните, изглежда, се забавя. За хората обаче това, че цените се увеличават малко по-бавно, трудно може да се нарече облекчение. През последната година пазаруването, особено за хората с ниски и средни доходи, изглежда като влакче на ужасите, което се движи бясно, но само нагоре.

През последната година само през април и май инфлация на храните в България на месечна база е под 20% и винаги е над средното за ЕС. Поскъпването тук е по-малко (като процент), отколкото в държави като Унгария и Чехия, но въпреки това дори в страни от Западна Европа като Германия, Франция, или Испания много хора се връщат с впечатления за по-евтини храни в магазините.

За да разбере какво се случва на пазара на храни, "Капитал" направи миниподкаст поредица от три епизода. В тях говорим с трима души, всеки от които със специфичен поглед към случващото се - търговец, производител и вносител на храни и анализатор. В третия епизод говори икономистът Юлиан Войнов. Той се занимава с икономически анализи и финансов мениджмънт, а преди време беше написал много интересна статия в "Капитал", в която разсъждава дали основен фактор за инфлацията не е т.нар. greedflation ("печелбарство")

В другите епизоди гости са:

  • търговският директор на Ebag Милен Стоичков - човек, който има поглед не само върху онлайн пазара на храни, но и върху целия сектор, тъй като той в момента е изключително конкурентен.

Слушайте тук:

Подкаст | "Видя ли колко струва?!" Защо храните поскъпнаха толкова много, епизод 1/3

  • Любомир Ноков от Harmonica - компания за чисти храни, която произвежда млечни продукти, внася различни други стоки и управлява няколко магазина

Слушайте тук:

Подкаст с Любомир Ноков, Harmonica | Защо храните поскъпнаха толкова много, епизод 2/3

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар