Подкаст с Никола Тулечки: С въвеждането на машинния вот спада резултатът основно на ГЕРБ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първа точка

Още подкасти Първа точка

„Първа точка“ е видео подкаст на „Капитал“ с водещ Полина Паунова. Включва поредица интервюта по съществените актуални и политически теми и предлага разговори по най-важните теми в обществото.

  • SoundCloud на Първа точка
  • Spotify на Първа точка
  • iTunes на Първа точка
  • Storytel Podcasts на Първа точка
  • YouTube на Първа точка
  • RSS Feed на Първа точка

С въвеждането на машинния вот е спаднал най-много изборният резултат на ГЕРБ, а не на БСП. Това показва анализът на сдружение "Данни за добро" на последните избори.

По думите на Никола Тулечки от организацията спадът в гласовете за партията на Борисов след въвеждането на машините е видим в най-различни общини. "Има и такива, като Симитли например, в които машинното гласуване изобщо не се отразява на резултата. Но има и места като Буковлък, в които докато се е гласувало само с хартиени бюлетини, от общо 2400 избиратели 1200 са дали гласа си за ГЕРБ и още толкова за ДПС. След въвеждането машините и с Бойко Рашков в МВР за ГЕРБ гласуват 63-ма души, а за ДПС около 90", каза Тулечки в подкаста "Първа точка".

По думите му обаче Движението за права и свободи се е научило да се справя и с машините. "Буковлък сочи, че впоследствие гласовете за ДПС растат - първо на 200 гласа, а сега на последните избори на около 400", коментира той.

Според експерта обаче най-важният ефект от машинния вот все още не се е усетил. "Той би бил на местни избори, когато мнозинствата в общинските съвети зависят от 10, 20 или 50 гласа", посочи Тулечки.

Той разказа и за направен от него експертимент, в който е заличил всички рискови секции (от класификацията на Антикорупционния фонд). "Ако си представим, че там никой не гласува и премахнем изобщо риска - това са седем депутатски мандата. Те биха били загубени от ДПС", показват сметките на "Данни за добро". "Сами виждате, че това на общия фон на парламентарните избори е пренебрежимо, когато говорим за местен вот обаче нещата стоят по друг начин", коментира Тулечки.

Според него премахването на гласуването с машини и най-вече отпадането на машинното броене прави възможно "индийски ниши, добавяне на бюлетини и всякакви други неща, с които се конструират мнозинства в общинските съвети".

От сдружение "Данни за добро" твърдят, че от всички публични аргументи срещу машините няма безспорно доказателство, че избирателната активност спада, заради тях. "Вижда се наистина спад в избирателната активност, но това е обща тенденция, в България не е правено изследване на какво се дължи".

По думите на Тулечки на парламентарния вот през 2017 г., когато се гласуваше само с хартиени бюлетини, в секциите с над 300 избиратели активността също беше по-ниска отколкото в тези с под 300 избиратели. Същата тенденция се е запазила и след въвеждането на машинно гласуване. Трябва да се види на какво точно се дължи, защото данните за активността праз 2017 и през 2022 г съвпадат. Едно от възможните обяснения според него , че в голяма секцията по-малко хора от вписаните в списъка отиват да гласуват.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Най новата игра - камък , пардон жълто паве , ножица , хартия ...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал