Подкаст с Божидар Божанов: Не е ясно дали машините ще работят с новия вид хартия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първа точка

Още подкасти Първа точка

„Първа точка“ е видео подкаст на „Капитал“ с водещ Полина Паунова. Включва поредица интервюта по съществените актуални и политически теми и предлага разговори по най-важните теми в обществото.

  • SoundCloud на Първа точка
  • Spotify на Първа точка
  • iTunes на Първа точка
  • Storytel Podcasts на Първа точка
  • YouTube на Първа точка
  • RSS Feed на Първа точка

Почти никой от народните представители в парламента, без значение от коя партия е, вече не може да се ориентира какво е прието и какво не е с измененията в Изборния кодекс, които продължават да се гледат и в петък. Това обясни в интервю за "Капитал" депутатът от Демократична България (ДБ) и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов.

Според неговото обобщение коалицията ГЕРБ, ДПС и БСП не просто връща хартиената бюлетина, а премахва машинното гласуване като го обезсмисля. "Разписките от машините се превръщат в бюлетини за машинно гласуване", каза Божанов. И обясни какъв ще бъде ефектът от това: те ще се броят заедно с хартиените бюлетини от секционните комисии.

Народният представител коментира, че за да бъдат разписките със статут на бюлетини, те трябва да се принтират на различна от настоящата хартия. "Не е изобщо ясно дали машините могат да работят с такава хартия", каза той. И обясни, че настоява ЦИК да направят бързо предварителни тестове, за да не се окаже в последния момент, че устройствата са неизползваеми, заради вида хартия.

Божанов смята още, че с начина, по който ДПС са предложили въвеждането на сканиращи устройства, те са били напът да компрометират и тази технология. "Такива предложения не могат да се правят между първо и второ четене, без да е ясно как работят машините, как отчитат резултата, какво ще им е въздействието, дори какъв ще е видът на знака за гласуване".

Според Божанов начина на приемане на измененията в изборния закон и непосредствената опасност от това той да бъде "счупен" правят много трудна идеята, че между ДБ и ПП от една страна и ГЕРБ, ДПС и БСП от друга могат да бъдат успокоени страстите и да текат разговори за правителство.

В качеството си на бивш министър на електронното управление той коментира и скандала между издението BIRD.bg и компанията, отговаряща за модерацията на Facebook в България - TELUS.

Божанов каза, че вече има внесен проект за изменение на Закона за електронната търговия, с който се уреждат задължения за социалните мрежи да посочват кои са подизпълнителите им и да имат базов капацитет на български език. В предложенията е вписано още уреждане на спорове за модерация, а масовите докладвания от тролове да служат за откриване на "тролски" ферми. По тази тема народният представител е в комуникация с Европейската комисия, защото "предложенията са дописване на европейското законодателство".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Сега държавната власт употребява създаващ щети метод за публични финанси. Неправилният метод за публични финанси сътворява неограничени щети.
    В създадените условия, колкото по-добър Изборен кодекс се прилага – толкова повече са щетите. Всеки е обречен за поразяване.
    Благодатните резултати от избори са възможни след прекратяване на създаващия щети метод за публични финанси.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал