Българските политици ще решат дали да експлоатират американската идея за предварителни избори

Скот Карпентър, програмен координатор за България на Международния републикански институт, пред в."Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От какво е продиктуван вашият интерес към предстоящите президентски избори?

- Международният републикански институт (МРИ) няма интерес да продава на българите нещо, което самите те не желаят. Към нас се обърнаха представители на различни партии, които търсят начин вътре в опозицията да се стигне до споразумение, по силата на което те да подкрепят единна кандидатура. Целта им беше да научат какво представлява системата на предварителните избори и механизмите, по които действа. Те бяха любопитни да се запознаят с техническата страна, но и с философската концепция на primaries (предварителни избори).

Американската система е съвсем различна в 50-те щата, процесът на подготовка и провеждане на предварителните избори също не е еднакъв, защото се е развивал исторически и самостоятелно съобразно различната култура в тях. Например имаме открити предварителни избори - всеки човек от която и да е партия гласува в първичните избори независимо от кого се правят. Имаме и затворени предварителни избори, т.е., ако си член на Републиканската партия, можеш да гласуваш само в предварителните избори на Републиканската партия. В България всичко зависи от политическите ръководства на опозиционните партии, които ще трябва да решат какви елементи ще заимстват и кои не при формирането на българската система. Тя по никакъв начин няма да бъде американска. Австралия, Южна Америка, Израел - там политиците са се консултирали с нашата система на предварителни избори и са извлекли неща от нашия модел, които са им помогнали да изградят свой собствен. Говорим само за експлоатирането на една идея.

Как преценявате шансовете на опозицията в България да организира предварителни избори ?

- Нуждаете се от политически консенсус. Ако политическите ръководства на опозицията са сериозни за необходимостта от единни кандидатури, за намирането на начин да бъдат подкрепени общи кандидати, тогава има три възможности. Първата - преговарят усилено, за да стигнат до този етап. Втората - споразумяват се за вид селекция, която да доведе до един кандидат. (Националните предварителни избори са една от тези възможности.) Третият начин е формациите от опозицията да решат да направят първия тур от президентските избори естествен предварителен избор и преди втория тур да се споразумеят да прехвърлят гласовете на кандидата, получил най-голямата подкрепа от страна на опозицията на първия тур. След местните избори общото мнение е, че последната възможност не работи в България. За да се прехвърлят гласове от един кандидат към друг е необходима политическа култура, трябва да се пренебрегнат емоционалните наслоения. Засега отношението на политическите лидери към идеята за предварителни избори не е положително или отрицателно, то е просто желание за повече информация и грамотност по този въпрос. Решението "за" или "против" ще дойде после и това е най-разумният подход.

А ако опозицията реши да не се възползва от системата на предварителните избори?

- Това няма да означава, че са изневерили на идеята за единен кандидат, а само, че намират предварителните избори за неприложими точно сега. Ако пък решат все пак да организират предварителни избори, това няма да има нищо общо със САЩ, с влияние на американски институции и пр. Организацията ще бъде българска, както и отговорността на политиците да запознаят избирателите си с идеята. Не е аргумент твърдението, че предварителни избори не могат да се направят само защото никога преди не са провеждани. Това е изходна точка, която не може да доведе до прогрес. Ако опозицията реши да не се възползва от системата на предварителните избори, това не може да ни разстрои, защото ние не очакваме да получим нещо. Просто се опитваме да бъдем полезни и да сътрудничим, с каквото можем.

Някои среди се опасяват, че предварителните избори биха преместили акцента от борбата на опозицията е БСП към борба вътре в опозицията.

- Вътрешнопартийната борба или броженията сред група партии са неизбежни, но стремежът винаги трябва да бъде към ограничаването им. По време на местните избори видяхме, че опозицията подписа споразумения да подкрепи единни кандидатури на местно ниво и после, поради различни причини, съглашението се провали. Навсякъде имаше по двама кандидати, като накрая спечели трети. СДС се бореше с Народен съюз, както и обратното, и енергията им не беше фокусирана върху БСП. Идеята на предварителния избор е, че всички рани и евентуални проблеми ще излязат наяве достатъчно рано. Ако не можеш да направиш предварителни избори сред опозицията, как ще спечелиш един генерален национален избор? Ако има 4-5 месеца между края на предварителните избори и президентските, ще има време да се излекуват раните, да се подготви обединяване на усилията в кампанията за човека, който е спечелил. Това дава много по-добър шанс да се спечелят генералните избори, отколкото опозиционните формации да се бият помежду си, докато дойде време за изборите, а после само да се надяват и молят, че на втория тур ще прехвърлят гласове от един кандидат на друг. Противоборства ще има винаги, те са въпрос на политическа реалност, но изкуството е в това да бъдат минимализирани до степен, която да даде на опозицията изгледи за успех.

В печата се прокраднаха страховити прогнози, че Европа ще погледне с лошо око, че САЩ осъществяват в България научен експеримент - как ще коментирате това?

- Мисля, че ако демократичната опозиция реши да проведе предварителни избори, много европейци ще кажат "да" на идеята. Предварителните избори са само механизъм, инструмент.

Какъв документ трябва да подпишат помежду си опозиционните формации, преди да пристъпят към предварителни избори?

- Според мен трябва да бъде подписан един-единствен документ, като "най-съдбоносният" елемент в него трябва да гласи, че процесът на предварителните избори ще свързва всички партии. Техните кандидати вероятно ще трябва също да подпишат споразумение, в което да се посочва, че ако загубят, ще се оттеглят. Има много технически детайли, но това ще е точката, израз на политическата воля. Ако партиите откажат, това би довело до загуба на време, енергия и пари. Защото в края на деня някой може да каже: "Въпреки че загубих, ще продължа да участвам в кандидатпрезидентската надпревара." Но тогава той сигурно ще загуби доверие в очите на българските избиратели, защото не е удържал на думата си. Хората имат странна чувствителност - искат да гласуват за кандидат, който може да спечели, не искат да пропилеят гласа си. Първичните избори отсяват сериозните кандидати от несериозните.

Провеждането на предварителните избори е доста скъпо начинание?

- Не би трябвало. Могат да се намерят доста доброволци за избирателните комисии. Заплатите на дългосрочно ангажираните с изборите и самата регистрация са нещо, за което действително трябва да се намерят средства. Ако не се плаща за регистрационен списък, който в местните избори струваше 25 млн. лева, ако се приложи друг метод на регистрация, може би ще бъде по-евтино. От организационна гледна точка едва ли ще е толкова скъпо, особено ако се говори за едномесечна кампания и един избирателен ден.

Все още няма коментари
Нов коментар