🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Водният сектор има нужда от 12 млрд. лв.

До края на годината трябва да бъде подготвена стратегия за развитие на сектора

Нона Караджова, министър на околната среда и водите
Нона Караджова, министър на околната среда и водите
Нона Караджова, министър на околната среда и водите    ©  Надежда Чипева
Нона Караджова, министър на околната среда и водите    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нужните инвестиции в един от най-нереформираните сектори - водния са в размер на 12 млрд. лв. Това съобщи Нона Караджова, министър на околната среда и водите на започналата във вторник годишна конференция "Управление и развитие на стратегическата инфраструктура" организирано от в. "Капитал" и в. "Строителство Градът".

"Трябва да решим как ще бъде осигурен финансов ресурс в дългосрочен план", продължи тя. Възможните варианти са таксите, които плащат потребителите, заемите от банки, средствата от националния бюджет и еврофондовете - Програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма "Околна среда" - направление "води".

Причината за огромните средства, които към момента са необходими за реконструкция на цялата водна мрежа на страната е, че години наред в сектора не са правени сериозни инвестиции, проектирането и строителството на по-големите и сложни съоръжения като пречиствателни станции е било по-скоро изключение, а нормативната база - неясна за привличането на частни инвестиции.

Страната обаче среща редица трудности и при усвояването на съществуващи средства. Към момента изпълнението на оперативната програма в частта изграждане на пречиствателни станции за отпадни води се движи с огромно закъснение. Изграждането на пречиствателни станции за отпадни води е без алтернатива. В края на 2010 г. всички населени места с над 10 хил. еквивалент жители трябва да разполагат с пречиствателна станция за отпадни води. Предходното правителство обаче даде приоритет на малките населени места. Резултатът е, че към момента липсват готови и качествени проекти.

Другата основна спънка е липсата на генерален подход. Идеята е дългосрочната стратегия, която трябва да бъде готова до края на годината и се разработва от няколко ведомства, да регламентира ясно отговорностите на отделните министерства, общините и ВиК операторите. Държавата би трябвало да отговаря за довеждането на водния ресурс до населените места и изграждането на необходимата инфраструктура за поддържането на неговото качество. Това може да стане на басейнов принцип - в България има четири басейнови дирекции. Общините на свой ред ще бъдат обединени в асоциации по региони, за да има по-комплексно управление на водната мрежа по места. Това ще стане въз основата на детайлни планове. Ролята на ВиК дружествата е стопанисването на мрежата и ослужването на клиентите.

Една от възможностите за подобряване на състоянието на градската мрежа и по-доброто обслужване на клиентите са публично частните партньорства. За съжаление единственият пример за такова в България - "Софийска вода", вчера беше определен от Карстен Расмунсен, отговорник за България от генерална дирекция "Регионална политика" към ЕК, като "лош пример". "Рамковите условия, в които работи дружеството, не са оптимални и моделът показва, че системата не е готова да осъществи подобни дейности", заяви той. Днес изпълнителният директор на "Софийска вода" Иван Иванов заяви, че 70% от водопроводната мрежа в столицата има нужда от реконструкции и за това са необходими 1.5 млрд. лв. През миналата година дружеството е инвестирало 52 млн. лв., с което едва 1% от водопроводите са били подменени. За тази година инвестициите ще са в размер на 50 млн. лв. Подмяната на водопроводите в София явно ще продължи дълго.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chyene avatar :-|
    chyene

    Терминът е "отпадъчни", а не "отпадни" води. Естествено - най-главната цел от присъединителните ангажименти на България по разпоредбата на Директива 91/271/ЕИО за опазване качеството на водните ресурси, е да пречистваме отпадъчните води от населените места. Накрая ще трябва да се отчетем пред ЕК аджаба, колко реално жители сме обхванали в система за пречистване за водите. Така като гледам май ще валят глоби. А и не си мислете, че тези пречиствателни станции като се построят сами ще се издържат и плащат разходите или от въздуха ще черпят ток и поддръжка. Абсолютно същото се отнася и за сектора отпадъци, където още има да се строят дузина регионални депа за отпадъци. Поддръжката на пречиствателните станции и депонирането на отпадъците ще се плаща от всички и повишаването на такса смет и такса канал е неизбежно. Иначе ще си живеем в едно сметище и в собствените си л****

    Нередност?
Нов коментар