🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Софийска вода" преплува Ламанша

Вече е сигурно – френската Veolia ще купи столичното дружество от британския му собственик

Новият собственик се очаква да влезе в компанията и да започне реално работа най-рано в началото на 2011 г.
Новият собственик се очаква да влезе в компанията и да започне реално работа най-рано в началото на 2011 г.
Новият собственик се очаква да влезе в компанията и да започне реално работа най-рано в началото на 2011 г.    ©  Антон Попов
Новият собственик се очаква да влезе в компанията и да започне реално работа най-рано в началото на 2011 г.    ©  Антон Попов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една българска компания е на път да преплува от Англия към Франция буквално по вода. Става въпрос за дружеството концесионер на столичните ВиК услуги – "Софийска вода". То се яви най-апетитната част от сделката между френската Veolia Water и британската United Utilities – две от най-големите компании в сферата на ВиК услугите. Продажбата на дела на United Utilities в столичния концесионер ще е една от най-големите корпоративни сделки в България за тази година с цената си от над 100 млн. лева.

По вода

Споразумението между двете компании беше подписано преди дни. За продажбата на "Софийска вода" се заговори, откакто британската United Utilities заяви намерението си да се раздели със задграничния си бизнес. Според една от версиите дружеството се освобождава от активите си, тъй като има нужда от свежи пари. А те трябват за инвестиции във Великобритания, след като местният регулатор не се съгласява да даде исканата от компанията цена на водната услуга. Фирмата започва да продава бизнеса си на пакети по географски райони. След последната сделка с Veolia компанията вече е осребрила бизнес и активи за 441.1 млн. британски лири (виж таблицата).

Френската компания ще плати 174.2 млн. британски лири за нерегулирания бизнес на United Utilities в Европа. От тях 108.6 млн. паунда са в брой, а останалите 65.6 млн. са за поемане на дългове от настоящия собственик. Сделката за продажбата на 57.8% от "Софийска вода" е в пакет с бизнеса на британската компания в Талин, Естония и Бялско Бяла, Полша. Така след сделката Veolia ще придобие и 26% от AS Tallina Vesi, както и 33% от Aqua, която предоставя ВиК услуги в Южна Полша. Във Великобритания пък Veolia придобива дейности по аутсорсинг, индустриален инженеринг и инфраструктурно договаряне.

Самостоятелната цена на "Софийска вода" не беше обявена. Около 40% от дейностите в пакета обаче се падат на българската концесия. Така цената на сделката би следвало да е от порядъка на 150-160 млн. лв.

От София нататък

Ако сделката получи одобрението на Генерална дирекция "Конкуренция" в Брюксел, след няколко месеца мажоритарен собственик в "Софийска вода" ще стане една от водещите по мащаби и традиции в сферата на ВиК услугите компания. Veolia Water е едно от четирите подразделения на Veolia Environment, която развива дейност в сектора на водите, енергетиката, транспорта и преработката на отпадъците. За 2009 г. Veolia Water има оборот от 12.56 млрд. евро. Развива дейност в 66 държави, 22 от които в Европа. Компанията има над 4500 договора за опериране на ВиК системи по света.

Всъщност компанията е позната на българския пазар, но до момента развива дейност в сферата на енергетиката. "Топлофикация Варна" е собственост на Dalkia, част от групата Veolia. Сега компанията ще има възможност да навлезе и в сектора на водите. Софийската концесия се явява стратегическа придобивка за фирмата в регион, в който публично-частното партньорство във ВиК сектора тепърва ще се развива. Към момента компанията е стъпила на Балканите единствено на румънския пазар. Интерес за Veolia биха представлявали и другите балкански държави, като Сърбия и Македония например, както и някои по-големи български градове като Бургас, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Ловеч, Добрич, които могат да бъдат предложени скоро за концесиониране.

Развитието на компанията в Централна и Източна Европа става с помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Международната финансова корпорация към Световната банка. Сделката е направена през дружество на Veolia Voda в Париж, в което на 3 юни МФК обявява, че ще инвестира 100 млн. евро (двойно повече от първоначалните намерения) и така получава 9.5% от акциите. В компанията дял има и ЕБВР, като включването на новия финансов инвеститор намалява дела й от 16.88% на 15.3%. Европейската банка и сега има участие в софийската концесия – държи около 19% от капитала. Към края на тази година обаче банката има право да упражни опцията си по продажба на дяловете си на новия мажоритарен акционер и е много вероятно да го направи.

Ново начало?

Извън детайлите по сделката основният въпрос е какво ще се промени след смяната на досегашния концесионер. Новият собственик се очаква да влезе в компанията и да започне реално работа най-рано в началото на следващата година. Досегашните методи на работа на компанията показват, че при задгранични инвестиции дружеството залага на местния мениджмънт, а компанията майка помага с ноу-хау и експерти.

Новият собственик ще наследи настоящия 5-годишен бизнес план за развитие на ВиК мрежата на София в размер на 240 млн. лв. Основните задачи и пред концесионера са все едни и същи - намаляването на физическите и търговските (при липса или неправилно отчитане на водомерите) загуби на вода, подмяната на водомерите и изграждането на канализационна мрежа там, където тя липсва. За последното би могло да се използват средства по оперативните програми на Европейския съюз, което би освободило финансов ресурс за подмяната на водопроводи.

За концесията на столичното ВиК спокойно може да се твърди, че най-критичните години минаха. Това, което може да създаде някакви проблеми на новия собственик през оставащия 15-годишен период, са държавно регулираните цени. А фирмите и гражданите ще очакват да видят промяна, и то към по-добро.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kalin_m avatar :-P
    kalin_m
    • - 1
    • + 1

    Е скоро не бях чел статия с толкова грешки при разделките на думите! Това някакъв ПР, писан "на коленце" в последния момент ли е?

    Нередност?
  • 2
    maria_ivanova avatar :-|
    Мария Иванова
    • + 1

    До коментар [#1] от "kalin_m":

    Изгубените интервали са обратно по местата си. Благодарим за забележката.

    Поздрави,

    Нередност?
  • 3
    money4nothing avatar :-|
    money4nothing
    • + 3

    хахаха много оригинално заглавие

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1
    • + 1

    айде котета има едни 65 млн. британски лири да плащате чрез посредством водата, която е от Бог, поне за София.... ама путевците в София май не сте Божи чада, така че платим моля!!!
    Пък пак мислете като избирате лостов, мафиянски и разни тути кванти, дето по далече от поручик Чунчево не са ходили...... и по далече от рестипуция не разбират....
    А който е глупав то е за дълго, Дени дидро преди 1782 година....

    Нередност?
Нов коментар