🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Джеймс Уорлик: Отношенията ни никога не са били по-добри

Посланикът на САЩ в България

Джеймс Уорлик: "Искаме партньорството между нас да бъде в много области, не само в сигурността, и именно това е основното предизвикателство пред работата ми в България
Джеймс Уорлик: "Искаме партньорството между нас да бъде в много области, не само в сигурността, и именно това е основното предизвикателство пред работата ми в България
Джеймс Уорлик: "Искаме партньорството между нас да бъде в много области, не само в сигурността, и именно това е основното предизвикателство пред работата ми в България    ©  Надежда Чипева
Джеймс Уорлик: "Искаме партньорството между нас да бъде в много области, не само в сигурността, и именно това е основното предизвикателство пред работата ми в България    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Джеймс Уорлик e посланик на САЩ в България от януари 2010 г. Преди сегашното си  назначение е главен заместник на помощник държавния секретар в Бюрото за международни организационни въпроси. През 2004 г. работи като главен съветник на посланик Л. Пол Бремър в Ирак и надзирава програмата на ООН "Петрол срещу храни". Бил е генерален консул в американското посолство в Москва, както и съветник по политическите въпроси в посолството на САЩ в Германия. Завършил е Станфордския университет и има магистърска степен по политология от колежа "Уодам" и магистърска степен по право и дипломация от Института за право и дипломация "Флечър". Съпругата му Мери Уорлик е посланик на САЩ в Белград.

Как се промениха отношенията между България и САЩ през последните години?

Никога не са били по-добри. Връзките между България и САЩ са много силни и очакваме те да продължат да се развиват и през следващите пет, десет, двайсет години, а не само при едно правителство. Не казваме, че няма да има проблеми. Дори и с най-близките си съюзници като Великобритания или Германия има определени въпроси, по които имаме различно мнение. Ценим страната ви като приятел и партньор в НАТО. Искаме това партньорство да бъде в много области, не само в сигурността, и именно това е основното предизвикателство пред работата ми в България - да задълбоча отношенията още повече. Работим заедно по най-трудните международни въпроси - от Афганистан до Западните Балкани, от борбата с трафика на наркотици  до укрепване сигурността и просперитета на Черноморския регион. В двустранните отношения работим заедно за увеличаване на търговията и инвестициите и в двете посоки. Обменяме идеи как нашите две страни могат да преодолеят най-суровите аспекти на световната финансова криза.

Напоследък в кратък период от време имаше няколко визити в България на висши представители на Държавния департамент и други служби. Има ли конкретна причина за тези посещения?

Тези визити бяха потвърждение на силните връзки между нашите две страни. И ние, и българското правителство искаме това, а смятам, че и българският народ. А и посещенията са двупосочни - няколко български министри посетиха и ще посетят Вашингтон. Всеки от държавните представители, посетили България, отговаря за определена област. Например нашият представител, отговарящ за върховенството на закона, проведе разговори именно по тази тема. В случая със заместник държавния секретар Джеймс Стайнберг ставаше въпрос за външната политика и НАТО, и особено ролята на България на Балканите, която е сред приоритетите на министър Младенов. Съвсем естествено е директорът на ЦРУ да води разговори, свързани с разузнаването. Така че бяха обсъдени много теми, нямаше нищо изненадващо.

Появиха се редица спекулации, че масираното присъствие на американски държавни представители е свързано по някакъв начин с Иран. Агенция "Стратфор" дори предположи, че съвпадението шефът на ЦРУ да е тук ден преди пристигането на иранския външен министър, е свързано с преговори с ислямската република?

Не са се водили преговори с Иран и няма никаква връзка.

Енергийните проекти в България са на път да претърпят внезапен обрат. А  любителите на конспиративните теории дори търсят връзка между посещенията на висши представители на Държавния департамент и други служби през последните месеци и внезапно втвърдената позиция на правителството по повод АЕЦ "Белене" и Бургас - Александруполис?

България сама взима решенията по енергийните въпроси. Ние само заявихме, че нито една страна - независимо дали САЩ или България, не трябва да зависи от една държава за енергийните си доставки. По тази причина България трябва да диверсифицира енергийните си източници. Има много идеи какво трябва да се направи - инвестиции в "Белене", повече реактори в АЕЦ "Козлодуй", повече газопроводи. Единствено съветваме правителството да огледа внимателно тези проекти и да се запита дали те представляват икономически интерес за България и дали осигуряват енергийната сигурност за бъдещето. Решението не бива да се взима под натиск извън България. От много години енергийният сектор в тази страна не е прозрачен. Решенията са се взимали при закрити врата и никой не знае за колко пари става въпрос и какви са предимствата и недостатъците на договорите. В енергийния сектор трябва да има прозрачност и затова трябва да се говори постоянно по тази тема. 

Каква е позицията на САЩ относно големите енергийни проекти в България?

Силно подкрепяме проекта "Набуко", тъй като смятаме, че ще осигури надежден, диверсифициран източник на природен газ за България и целия регион. Но не става въпрос само за "Набуко". Има други възможности, като например възобновяемите енергийни източници. България е идеална за вятърна и слънчева енергия. Отношенията с Русия трябва да са дългосрочни, тъй като България е зависима от руския газ. Така че е нужна визия за бъдещето.    

Споменахте върховенството на закона. Какво е мнението ви за работата на съдебната система и на вътрешното министерство в България?

Многократно съм хвалил работата на МВР, което предприе смели стъпки и направи арести, които само преди месеци смятахме за невъзможни. Това са важни стъпки и показват на българските граждани, че всеки носи отговорност пред закона. Но арестите са само една част от задачата. Случаите трябва да бъдат подплатени с доказателства и да бъдат успешно внесени в съда. А за изпълнението на тази задача България се нуждае от силна, честна, способна и независима съдебна система. Истина е, че България трябва още да работи върху съдебната реформа и е хубаво, че в страната ви се води дебат по този въпрос: какво ще се прави с корумпираните съдии, как да се осигури навлизането в системата на способни и честни магистрати. Надяваме се това да доведе до истинска съдебна реформа и българите да имат вяра в системата.

През последните месеци нееднократно коментирахте работата на българските магистрати. Какво точно имахте предвид?

Имах предвид и стоя зад думите си, че над Висшия съдебен съвет все още тегне облакът "Красьо". Много българи все още се съмняват в работата на българските съдилища и затова е важно съдебната реформа да бъде извършена. Върховенството на закона е фундаментално важно и е в основата на всичко останало в обществото: как ще работи правителството, дали ще успее да привлече чуждестранни инвестиции и т.н. Смятам, че хората в България осъзнават този факт и им е дошло до гуша от система, която не работи.

Нерядко изразявате публично подкрепата си за плановете на правителството - и в борбата с организираната престъпност, и в опитите да реформира съдебната система. Немалко българи обаче смятат, че това е замазване на очите пред несправянето с икономическите проблеми. Вие виждате ли такива основания?

Не, ни най-малко. Хората, които са нарушили закона в страната, трябва да бъдат арестувани и съдени. Арестите през последните месеци са нужни, а и явно правителството има достатъчно улики, за да задържи и повдигне обвинения на тези хора и голяма част от магистратите подкрепят този процес. Така че тези действия не са политически мотивирани, а става въпрос за доброто на страната. Попитайте когото и да било. Никой не иска да вижда фигури от подземния свят да ходят по улиците на София недосегаеми, арогантни, смятащи, че са над закона. Именно по тази причина тези арести са важни и ги подкрепяме, но по-важното е, че българските граждани ги подкрепят.

Българският премиер Бойко Борисов си изгради имидж на управляващ "с твърда ръка", а списание Economist наскоро предупреди за страх от полицейска държава в България. Как ще коментирате подобни твърдения?

Интервюто взе Константин Николов

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    1951 avatar :-P
    1951
    • - 11
    • + 5

    Странно е как народа се кефи на имперската политика на САЩ към България. Много започнаха да приличат нещата на ситуацията от преди 1989 г. Само, че не гледаме на изток към Москва, а далеч на запад през океана към Вашингтон...
    А Уорлик си вре муцунката навсякъде... Даже за гей парада се беше изказал... ВТФ, както се казва?! Да не са ни назначили губернатор без да знаем?
    А сервилниченето на ББ към САЩ, повтаря най-добрите традиции на Бай Тошо и целувките му с Брежнев :))

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 3

    Без целувки моля!!! Този път без целувки.....

    Нередност?
  • 3
    4itatel avatar :-|
    Elena Dimitrova
    • - 3
    • + 5

    Много добро интервю!Г-н Уорлик коментира откровено важни за страната ни въпроси-газ,съдебна система,вътрешно министерство,арести,магистрати,собственост на медии.Всичко,което интересува всички ни.

    Нередност?
  • 4
    kman avatar :-|
    kman
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#1] от "1951":
    С какво по-точно не си съгласен от всичко, което казва?

    Нередност?
Нов коментар