🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Годишната инфлация достигна 3.5% през октомври

Облеклото и обувките поскъпват най-много, поевтиняват разходите за транспорт и свободно време

Увеличаването на инфлацията през октомври е свързано по-скоро със сезонни фактори, така че не трябва да се приема с тревога, коментират икономическите експерти
Увеличаването на инфлацията през октомври е свързано по-скоро със сезонни фактори, така че не трябва да се приема с тревога, коментират икономическите експерти
Увеличаването на инфлацията през октомври е свързано по-скоро със сезонни фактори, така че не трябва да се приема с тревога, коментират икономическите експерти    ©  Валентина Петрова
Увеличаването на инфлацията през октомври е свързано по-скоро със сезонни фактори, така че не трябва да се приема с тревога, коментират икономическите експерти    ©  Валентина Петрова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Националният статистически институт (НСИ) отчете ръст на инфлацията в края на октомври. Поскъпването е с 0.8% през октомври спрямо предходния месец. На годишна база постъпването е 3.5%.

Само месец по-рано бе отчетена нулева месечна инфлация и 3.3% на годишна база. Основната причина за промяната е поскъпването на облеклото и обувките, но според експертите това е нормално, сезонно явление, така че увеличението на инфлацията към края на октомври не трябва да се приема с тревога.

Животът поскъпва

Облеклото и обувките са от групите стоки, при които има най-голямо поскъпване на месечна база – 4.2%. Увеличение има на цените на храните и безалкохолните напитки (1.5%), както и на разходите за образование (1.3%). Промяната е по-малка в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, както и в групата, която включва разходите за вода, електричество, газ и горива. В тези сфери ръстът е 0.4%. На месечна база поскъпват и здравеопазването (0.2%) и алкохолът и тютюневите изделия (0.1%). Разходите за транспорт обаче се свиват с 0.3%, както и тези свързани със свободно време, в които се включват билетите са кино, театър и други мероприятия.

Динамиката на показателите

Последните данни на НСИ показват, че годишната инфлация все още се запазва по-ниска от средните стойности, измерени за последните 12 месеца. Тя е на нивото от септември 2010 г. и е с 0.4% по-малка спрямо октомври 2010 г.

Коментарът на експерта

"Инфлацията за октомври е малко по-висока от обичайното й ниво за този месец, но това не е притеснително", коментира за capital.bg Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Според него основните причини за увеличаването й са поскъпването на облеклото и обувките, както и на някои сезонни храни, затова според него по-скоро става въпрос за нормална сезонна промяна. Пряз лятото домакинствата по принцип свиват потреблението си и това задържа нивата на цените на стоките, а наесен вече се наблюдават първите промени в потребителското повдение.

"През летните месеци имаше отрицателна инфлация в групата на облеклото и обувките, но през есента търсенето на подобни стоки по принцип се увеличава. Нормално е да поскъпнат и сезонни плодове и зеленчуци, което също оказва влияние", обяснява Прохаски. 

Прогнозата му е, че до края на годината едва ли ще се поддържа подобно ниво на инфлация и през следващия месец можем дори да очакваме лек спад. "Инфлацията с годишно натрупване няма да е по-голяма от 3%", казва Прохаски.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kirka80286 avatar :-@
    kirka80286
    • - 2
    • + 4

    Какви 3%, вие луди ли сте, 10 лева чини едно кило сирене бе, "безтревожни икономически експерти"! Тревожността е обратно пропорционална на доходите, затова и сте толкова безгрижни!

    Нередност?
  • 2
    classicc avatar :-|
    classicc
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "80286":

    Статията обсъжда инфлацията, цената на сиренето в последните няколко години си седи около това число.

    При нужда да хейтите гневно и да плюете произволно за това има форуми/коментари на dnevnik.bg и други масови медии. Тук се пишат сериозни анализи и коментари, които е хубаво да са последвани от поне сходно ниво коментари.

    Нередност?
  • 4
    classicc avatar :-|
    classicc

    Мега културно изказване.

    Покажи ми данни за тези факти и ще се съглася с теб. Оплаквания, че сиренето и кашкавала са по 10лв ги слушам от 2007ма година насам.
    Дай факти и данни (или ако искаш цифри, подплатени документално) за няколко конкретни марки от няколко различни вериги сега и преди 1,2, или 5 години ако искаш мнението ти да има някаква тежест.
    Направи това ако изобщо искаш да оспорваш данните от нси, които си направих труда да проверя и показват че повишения с до 10% има до 2008, след което цената се стабилизира значително.

    Нередност?
Нов коментар