🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дрехи и храни оскъпяват живота с 3.5% до ноември

Икономистите очакват свиване на инфлацията в края на годината

Дневник    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Докато статистиката не докаже, че взима предвид структурните промени на пазара, аз ще съм скептичен към данните за потребителското поведение."

Георги Ангелов, старши икономист в "Отворено общество"

"До края на годината инфлацията едва ли ще се поддържа подобно ниво."

Георги Прохаски, Център за икономическо развитие

Годишна инфлация от 3.5% отчете Националният статистически институт през октомври, докато на месечна база спрямо септември цените са се повишили с 0.8%. Само преди месец - за септември спрямо август, НСИ отчете почти нулева инфлация, а на годишна база покачването на цените се сви до 3.3%.

Резултатите бяха сигнал, че домакинствата отново свиват потреблението си и затова цените растат по-бавно от очакваното.

Съмнения в статистиката

Причина за стабилизирането на цените е фактът, че няма външни шокове като поскъпване на енергийните ресурси или суровините. Техните цени се укротиха и това предопределя стабилизация и в потребителските цени, заяви пред "Дневник.бг" икономистът от институт "Отворено общество" Георги Ангелов.

Той обаче оспори достоверността на данните на националната статистика. Причината е, че методологията й изключва разрастващия се бизнес на вериги, които наскоро са навлезли на пазара, като Lidl, Ikea и други, които трябва да постигнат годишен оборот от 50 млн. лв., преди НСИ да започне да засича инфлацията и през техните цени.

"Има голям проблем с данните за потреблението, защото има разминавания между месечните изследвания на НСИ и тримесечните национални сметки, които показват растеж на потреблението. За ръст говори и по-високата събираемост на ДДС, защото този данък също зависи от потреблението. Докато статистиката не докаже, че взима предвид тези структурни промени на пазара, аз ще съм скептичен към данните за потребителското поведение", каза той.

Сезонни фактори

Според Георги Прохаски, председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), инфлацията за октомври е малко по-висока от обичайното й ниво за този месец, но това не е притеснително. Основните причини за поскъпването на живота са по-високите цени на облеклото и обувките, както и на някои сезонни храни.

"През летните месеци имаше отрицателна инфлация в групата на облеклото и обувките, но през есента търсенето на подобни стоки по принцип се увеличава. Нормално е да поскъпнат и сезонни плодове и зеленчуци. До края на годината инфлацията едва ли ще се поддържа подобно ниво. През следващия месец можем дори да очакваме лек спад", коментира той.

Според Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии инфлацията е малко по-висока от очакваните равнища, но може да се обясни със сезонни фактори. В същото време според него няма нови тенденции нито в потребителското поведение, нито в търговската политика на бизнеса. Последната прогноза на правителството е през тази година инфлацията да бъде 3.9%.

Дрехите поскъпват най-много

По отделните стокови групи най-сериозно поскъпват дрехите и обувките - с 4.5%, докато цените на храните и безалкохолните напитки растат с 1.5%, а разходите за образование - с 1.3 на сто.

НСИ отчита по-ниски цени при сделките с обзавеждане и други домакински стоки, докато транспортните услуги поевтиняват с 0.3%, а при разходите за културни мероприятия - кино, театър и музеи, поевтиняването е с 0.2%.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    volrath avatar :-|
    volrath
    • + 3

    Цените поскъпват, живота поевтинява.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 3

    На инфлация ще го докараме, на бедност също, както сме я подкарали....

    Нередност?
  • 3
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    Не се съмнявам в данните на НСИ - те са такива, каквито е разрешило правителството. Ако не бяха "следизборно-изгладени", можеше да има проблем за шефката...
    Съмнявам се в качествата на коментиращите - и личните, и професионалните. Писнало ми е от тези тримата - навсякъде все те се пробутват за "анализатори", все са най-компетентни.

    Нередност?
Нов коментар