🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Платежният баланс е с 8.4 млн. евро излишък за десетте месеца

Излишъкът по текущата сметка почти покрива дефицита във финансовата

Статистиката на БНБ отчита спад на преките чуждестранни инвестиции, но платежният баланс остава с излишък за десетте месеца на годината.
Статистиката на БНБ отчита спад на преките чуждестранни инвестиции, но платежният баланс остава с излишък за десетте месеца на годината.
Статистиката на БНБ отчита спад на преките чуждестранни инвестиции, но платежният баланс остава с излишък за десетте месеца на годината.    ©  Капитал
Статистиката на БНБ отчита спад на преките чуждестранни инвестиции, но платежният баланс остава с излишък за десетте месеца на годината.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дефицитът по текущата сметка се завръща с края на летния сезон, но въпреки това платежният баланс като цяло остава с излишък от 8.4 млн. евро за периода януари-октомври, съобщи БНБ.

Само за октомври текущата сметка е на червено със 142.1 млн. евро, а за същия месец на миналата година дефицитът беше 157.2 млн. евро. С натрупване за десетте месеца на годината обаче тя има излишък от 1.25 млрд. евро при 238.1 млн. за същия период на миналата година.

Платежният баланс отразява всички средства, които постъпват в България като резултат от дейността на бизнеса и правителството, както и изтичащите от страната капитали. Текущата сметка е първият главен раздел и включва входящите и изходящи потоци от търговия със стоки, плащанията и постъпленията за услуги, както и парите, които емигрантите изпращат на свои роднини в България.

Другият голям раздел е финансовата сметка, по която за октомври има излишък от 163 млн. евро при 11 млн. дефицит година по-рано. С натрупване за десетте месеца обаче по финансовата сметка има 1.487 млрд. евро при 643 млн. евро за януари-октомври миналата година. Финансовата сметка обхваща инвестициите, които чуждите фирми правят в България, дивидентите, които изтеглят, и инвестиционната дейност на български фирми зад граница. Кредитните взаимоотношения на българските банки с чужбина също се обхващат от финансовата сметка.

Само преките чуждестранни инвестиции за периода от януари до октомври са 668 млн. евро, което е 40% спад на годишна база.

Преди кризата дефицитът по текущата сметка се покриваше напълно с преките инвестиции, които оформяха излишък по финансовата сметка. Сега обаче нещата са обърнати, като постъпленията от износ на стоки и услуги са сапръвождани от изтичане на капитали към чуждестранни кредитори. Такива са разплащанията на български фирми към техните централи в чужбина, пренасочване на свободен ресурс от банките също към чуждия пазар, при липсата на проекти за кредитиране у нас и други.

Общо платежният баланс е с излишък от 110.9 млн. евро за октомври при дефицит от 243 млн. за миналия октомври. За десетте месеца пък има излишък от 8.4 млн. евро, при 692.6 млн. евро за същия период преди година.

Все още няма коментари
Нов коментар