🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Уникредит Булбанк": Възстановяването на икономиката ще остане колебливо

Според прогнозата на банката през следващите 2-3 години растежът ще бъде под потенциала си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2012 г. част от пречките пред българското възстановяване ще започнат да заглъхват, показва прогнозата на главния икономист на "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов. Въпреки това очакванията му са през следващите две или дори три години икономическият растеж да остане под потенциала си, като в процеса на възстановяване ще се редуват периоди на ускоряване и забавяне. Предвиденият ръст за 2012 г. е 1.5% спрямо 2% за 2011 г.

"В хода на следващата година очакваме пазарите да се успокоят и данните за икономическата активност да започнат да се подобряват, постепенно, разсейвайки оставащите съмнения за способността на страните от Европа да продължат процеса на изгражда общ фискален и политически съюз", се казва в анализа на банката.

Влошаването на външните условия ще е един от факторите, който ще действа задържащо на ръста на икономиката по посока на ограничаване на износа, както и по линия на допълнителен натиск за свиване на задлъжнялостта на корпоративния нефинансов сектор. Това, според Павлов, ще изложи на риск процеса на стабилизиране на пазара на труда, който започна да се оформя в средата на 2011 г. По думите му, пречка за процеса на възстановяване на икономиката ще бъде и продължаващият спад в цените жилищата, който допълнително подчертава слабото крайно търсене от сектора на домакинствата.

В анализа си за 2011 г. Павлов посочва, че в резултат на задълбочаването на дълговата криза в еврозоната българските компании са заели защитна позиция чрез замразяване на инвестиционните си планове и трупане на резерви от ликвидни активи, с цел да могат по-лесно да посрещнат завишените си нужди от външно финансиране. "Увеличението на относителните цени на първичните енергийни ресурси от края на 2010 г. и началото на 2011 г., допълнително допринесе за неочакваното забавяне на растежа на българската икономика през второто полугодие на настоящата година", допълва той.

Положителен фактор с предприетите до момента мерки за разрешаване на дълговите проблеми в еврозоната. "Ускореното изграждане на фискален съюз ще редуцира страховете от появата на нова криза, докато предоставянето на допълнителни средства на МВФ и старта на операциите на европейския механизъм за стабилност ще трябва да сложат край на споровете кой и как ще играе ролята на кредитор от последна инстанция за страните от еврозоната", коментира Павлов.

В допълнение се очаква осигуряването на допълнителен капитал за банките да разсее притесненията за способността им да се справят с последиците от кризата и очакваното забавяне на реалната икономика през 2012 г. "И най-важното, предоставянето на неограничена дългосрочна ликвидност от ЕЦБ в комбинация с разхлабването и на други важни елементи на монетарната й политика, трябва постепенно да накара инвеститорите да се завърнат и да съдейства за спад в цените на правителствените дългове, спрямо наблюдаваните в момента неустойчиво високи нива", смята още икономистът.

Според прогнозата на "Уникредит Булбанк" привеждането в действие на вече договорения план за преструктуриране на гръцкия дълг и стабилизирането на банковия сектор в страната ще допринесат за премахването на още една от пречките пред възстановяването на българската икономика. Очакванията са през втората половина на 2012 г. да започне процес на консолидация на външното търсене и капиталовите потоци, което от своя страна постепенно ще започне да се трансформира в стабилизиране на крайното търсене от страна на бизнеса и домакинствата.

"Това трябва да направи възможно на тримесечна база БВП да се ускори от стойности близки до 0% в началото на годината до нива от порядъка на между 0.5% и 0.7% през последните две тримесечия на 2012 г.", посочва Павлов.

Той прогнозира възстановяването на българския банков сектор да продължи до края на 2014 г., "когато се очаква процесът на редуциране на задлъжнялостта в корпоративния нефинансов сектор да е към края си, а темповете на растеж на БВП да започнат да си доближават до потенциалните такива". Очакванията за 2012 г. са да е подобна на 2011 г., като финансовите институции ще продължават да заделят провизии срещу необслужвани заеми, а процесът на намаляване на цената на кредита ще остане бавен.

Благодарение на запазването на тенденцията темпът на нарастване на привлечените депозити да изпреварва този на отпуснатите кредити за бизнеса и домакинствата, българските банки са в състояние да продължат процеса на преструктуриране на пасивите си. "Зависимостта от външно финансиране беше редуцирана до 4.1% (измерено чрез съотношението на нетните външни пасиви към общо пасивите) през октомври 2011 г., спрямо предкризисния връх от 17.3% през ноември 2008 г.", се посочва в анализа.

В резултат на това е постигнато подобряване на издръжливостта на банките на външни шокове спрямо тази при започването на глобалната финансова и икономическа криза в края на 2008 г., допълва Павлов. Въпреки това местният банков сектор остава уязвим в случай на рязко влошаване на условията за външно финансиране, смята икономистът.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pc_none avatar :-P
    pc_none
    • + 1

    Ами тъй - като бързахме да си произведен всичко - сега ще лежим 50г. безработни... Че тъй де - на пазара вече няма една стока дето да липсва... на нищо не прилича това... Друго си беше да тича човек и да се записва за телевизор "Юност" цял месец...

    Нередност?
Нов коментар