МВФ: Бюджетните икономии не трябва да се прилагат твърде бързо

Няма да пускаме печатницата за пари, уверява директорът на Bundesbank

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"От една страна има очевидна нужда от строги икономии по цял свят, но от друга страна те трябва да се прилагат внимателно и коланите да не се затягат твърде бързо", коментира в сряда главният икономист на Международния валутен фонд Оливие Бланшар. В свое изявление на международна среща в Ню Йорк Бланшар заяви, че в повечето случаи политиката на икономии е контракционна, и се надява тези мерки да доведат до по-голяма увереност в икономиката.

Същевременно Йенс Вайдман от управителния съвет на Европейската централна банка заяви, че няма причини да се мисли, че новото ръководство на банката ще промени фокуса на политиката й, насочен към ценова стабилност. "При управленията на Вим Дуйзенберг и Жан-Клод Трише, ЕЦБ и централните банки успешно поддържаха стабилността на единната валута, включително и по време на финансова и дългова криза. И при Марио Драги като президент няма да има промени в това отношение", отбеляза Вайдман , който оглавява Bundesbank.

Миналата седмица Драги похвали традициите на Bundesbank в провеждането на парична политика. Вайдман също така отбеляза, че "пускането на печатницата за пари" като мярка срещу дълговата криза изобщо не стои на дневен ред и европейските политици трябва да съсредоточат усилията си в прилагане на решенията от последната среща на върха в Брюксел.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 1

    смях със сълзи :-)

    първото бие второто. а последните си и вярват :-)

    Нередност?
  • 2
    mik2 avatar :-P
    mik2
    • + 1

    Пазете си печатницата. Ще я продадете за скраб. Все някоя кинта ще падне:)))))

    Нередност?
Нов коментар