Commerzbank ще търси държавна помощ

Банката може за трети пореден път да прибегне до подкрепата на властите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Втората по големина банка в Германия – Commerzbank, която според последните стрес тестове има капиталов дефицит от 5.3 млрд. евро, е започнала разговори с държавата за евентуална помощ, съобщава Reuters, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Официално банката отрича, че ще пробегне към подобен вариант. Анализаторите обаче считат, че отписванията на гръцки дълг и дефицита, отчетен от европейските финансови регулатори, правят все по-вероятен трети пореден спасителен план за банката. Досега правителството е вложило 18.2 млрд. евро и държи 25% от банката чрез държавния спасителен фонд SoFFin. Поради свиването на пазарната стойност на Commerzbank, SoFFin може да увеличи дела си в акциите до 50%, чрез инжектиране на само 3 млрд. евро.

Същевременно стана ясно, че депутатите от управляващата коалиция в Германия отказват да гласуват плана за използване на заеми от Bundesbank за увеличаване на кредитния капацитет на Международния валутен фонд, съобщава немският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Bloomberg. Заемът на Bundesbank за МВФ е част от усилията за излизане от дълговата криза. Според депутати от Християндемократическата партия, цитирани от изданието, заемът е вътрешен въпрос на банката и не се нуждае от парламентарно одобрение. Вестникът цитира и мнението на члена на изпълнителния съвет на Европейската централна банка Юрген Старк, според когото това прехвърляне на средства от централните банки, които в последствие ще се връщат в Европа, е начин да се заобиколят забраните за държавно финансиране в еврозоната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар