Държавата може да си осигури 400 млн. лв. от приватизация догодина

Средствата ще са на разположение едва през 2013 г. и няма да постъпят в Сребърния фонд

Правителството осъзна, че приватизацията може да увеличи средствата в хазната и се опитва да раздвижи процедурите за продажба на държавни активи
Правителството осъзна, че приватизацията може да увеличи средствата в хазната и се опитва да раздвижи процедурите за продажба на държавни активи
Правителството осъзна, че приватизацията може да увеличи средствата в хазната и се опитва да раздвижи процедурите за продажба на държавни активи    ©  Красимир Юскеселиев
Правителството осъзна, че приватизацията може да увеличи средствата в хазната и се опитва да раздвижи процедурите за продажба на държавни активи    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Близо 400 млн. лв. приходи от приватизация очаква правителството догодина. Оценката е на източник от Министерството на финансите, а преди седмица от кабинета прогнозираха, че от раздържавяване през 2012 г. хазната ще получи едва 100 млн. лв.

Експертът поясни, че средствата няма да постъпят в Сребърния фонд, а ще са текущ приход за бюджета и правителството ще разполага с тях за оперативната си дейност. Още миналата година кабинетът основа Държавната консолидационна компания, на която бяха поверени миноритарните дялове на държавата в търговските дружества.

Механизмът предвижда акциите в държавните фирми да се продават по номинал, а разликата между номиналната и цената на сделката да се отчита като приход за консолидационната компания. Разходите на компанията обаче са символични и така приходите формират голяма печалба за нея. Държавата като единствен акционер в консолидационната компания пък гласува печалбата да се разпредели като дивидент и така тя влиза като текущ приход в бюджета. По закон тя трябва да порведе общо събрание до 1 май и да разпредели дивидента в полза на държавата.

Така самата приватизация се представя като търговска сделка и в крайна сметка не се нарушава законът, който задължава правителството да превежда приватизационните постъпления в Сребърния фонд.

Заради новата схема, по която държавата разпродава активите си, в закона за бюджет 2012 дори не е вписано перо "постъпления от приватизация".

Реално обаче догодина правителството ще разполага само с парите от приватизация на дяловете си в ЕВН (93 млн. лв.), защото това ще е дивидентът от печалбата на Държавната консолидационна компания през тази година. Продажбата на миноритарни пакети догодина пък ще формира печалба, която ще се разпределя през 2013 г.

Приватизацията отново става важен фактор за икономиката, след като се показа и като важен източник на преки чуждестранни инвестиции. За периода от януари до края на октомври тази година 14% от общата сума на преките инвестиции (668 млн. евро) идва от продажбата на "Булгартабак".

Преди месец шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов прогнозира догодина от продажба на държавни активи в хазната да постъпят поне 300 млн. лв.

Какво  ще се продава

За приватизация ще се предложат недвижими имоти и държавни дялове в търговски дружества. Такива са теренът и недостроената част от сградата на ИПК "Родина", имоти в Шумен, Бургас, Силистра.

След като тази седмица държавата си осигури 93 млн. лв. от продажба на акции в енергийните дружества на ЕВН, догодина през фондовата борса ще минат и акциите й в ЧЕЗ и Е.ОН.

За продажба излизат също БДЖ "Товарни превози", както и ВЗМ-Сопот. В тях държавата е мажоритарен собственик за разлика от останалите дружества. Пълни 100% от капитала ще се продават само от "Техноекспортстрой".

В Сребърния фонд не влиза нищо

Опозицията и независимите експерти обаче критикуват приватизация, от която парите не постъпват в Сребърния фонд. Бившият министър на финансите Пламен Орешарски заяви преди месец за "Дневник", че идеята с която е създаден фондът, не е загубила актуалност. Същата теза застъпи и икономистът Любомир Христов, който беше кандидат за вицепрезидент на Меглена Кунева в последните избори.

Според Христов сребърният фонд "трябва да стане източник на средства за пенсионната система в далечно време, защото все по-малко хора ще плащат за все повече пенсионери". За да може фондът да изпълни това свое предназначение пък постъпленията от приватизация трябва да продължат да постъпват във фонда, след което парите да се управляват професионално и благоразумно.

Експерт от кабинета обаче разкритикува цялостната концепция за Сребърния фонд. Аргументът му е, че за да изпълнява предназначението си - да носи доходност, достатъчно голяма, че да финансира дефицитите в пенсионната система, в него трябва да се акумулират милиарди левове. Те обаче не могат да се осигурят без за продан да се предложат компании, за които никое правителство не се е осмелявало да помисли.

Обратно - докато наличностите в него не позволяват той да финансира пенсионната система, те ще са блокирани пари, по които се трупа ниска доходност, а държавата се принуждава да плаща по-висока лихва по дълга, с който покрива бюджетните си дефицити. Към момента парите във фонда са 1.7 млрд. лв., дефицитът тази година в бюджета на Националния осигурителен институт е над 4 млрд. лв.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 11

    "Към момента парите във фонда са 1.7 млрд. лв., дефицитът тази година в бюджета на Националния осигурителен институт е над 4 млрд. лв."

    Това реално показва какъв бич носят българските данъкоплатци! Смешният им Сребърен фонд ще стигне за пенсиите за два месеца! Същият се "измисли" като решение в дългосрочен план, което за среднограмотен човек би трябвало да звучи като подигравка... За това пък същия послужи за популистки многократни "швейцарски" повишения на пенсиите...
    Всъщност пенсионна система в България няма! Има ограбване на данъкоплатците! Нека да не забравяме, че най-високите пенции ги получават тези, които са били цял живот на гърба на същите данъкоплатци!
    Само ако помислим какво би могло да се изгради в тази страна за 4 млрд или колко работни места биха се открили със същите! За това когато някой реве за повишаване на пенсии, знайте че това означава още по-високо безработица! Така, докато не се обърне колата!
    Както неведнъж съм писал - подкрепям пенсионната система до размера на социалния минимум, по-високите пенсии (които ги получават основно минцифайки и военни) не разбирам за какъв дявол трябва да ги покривам от заплатата си, която забележете на моменти дори е по-малка от техните пенсии!
    За ранните пенсионирания всеки да си поеме съответните вноски. Ако не ме лъже паметта преди години вноската беше нещо от рода на 56%. Нека и работниците в обществения сектор си внасят вноските в професионални фондове, а не да гърбят данъкоплатците!
    Въобще надявам се да идва доста активна година, голяма част от стъпките се предвиждат за тази, дано не останат само като бъртвежи на финансовия министър...

    Нередност?
  • 2
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • + 10

    Да допълня само, че ако въведат плащането на осигурителни вноски както за нормалните хора, заплатите на минцифайките ще минат 1500 лева! Така най-сетне ще блесне кого хрантутим цял живот!
    П.С. нищо лично към служителите, те просто експлоатират системата! Имам доста познати полицаи и работата им не е лека, но просто данъкоплатците немогатда си позволятподобен дефицит! Или трябва дасе намали щата или заплатите, това е неминуемо!!!

    Нередност?
  • 3
    tochkar avatar :-|
    прашинка
    • - 1
    • + 2

    Хубаво е, че все още има какво да се приватизира.

    Нередност?
  • 4
    dimko avatar :-|
    dimko
    • - 1
    • + 1

    Иначе , Десятъка е според Закона . Имаме цяла прослойка , дето плаче , само със бой да си каже ...

    Нередност?
  • 5
    finland avatar :-|
    Finland
    • + 2

    Парите да отиват за оперативните текущи разходи на правителството е нелепо. Дефицита трябва да се запълни главно от борба със сивия сектор и спиране на нелепите харчове в хазната.

    Парите от пирватизация, според мен, или трябва да се инвестират в някой двигател на растеж, или във Фискалиния резерв, или във Сребърния фонд.

    Нередност?
Нов коментар