Преките чуждестранни инвестиции намаляват с 40% до октомври

Без приходите от приватизацията на "Булгартабак" свиването щеше да е двойно

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С 40% са намалели преките чуждестранни инвестиции в България от началото на годината до края на октомври, показва статистиката на Българска народна банка (БНБ). Според подробните данни, чуждите компании са инвестирали в страната ни 668 млн. евро, а през миналата година за същия период вложенията на задгранични фирми са били 1.126 млрд. евро. За сравнение в силните години преди кризата нивото им беше над 6 млрд. евро.

Преките чуждестранни инвестиции бяха основен двигател на икономическият растеж преди кризата, а редица икономисти считат, че докато техният ръст не се върне, българската икономика ще остане в депресия и ако има растеж, той ще е само номинален, без да се усети като увеличение на заетостта и доходите.

Това обаче е проблем не само за България а за целият източноевропейски регион. Зависими от чужди инвестиции също са Румъния, Македония и Сърбия и други страни от Източна Европа.

По повод на спадащите инвестиции премиерът Бойко Борисов, а след това и финансовият министър Симеон Дянков заявиха, че парите, които са постъпвали в страната ни са създали презастрояването по морето и планинските курорти, вместо да разкриват предприятия и да създават заетост и продукти с висока добавена стойност. Тези, които сега постъпват, обаче са насочени към реалната икономика и към производство.

Подробната разбивка на БНБ обаче показва, че 14% от преките чуждестранни инвестиции всъщност идват от приватизацията на "Булгартабак". Държавната компания беше продадена за 100.1 млн. евро и по същество отразява пари, които необозначен досега инвеститор (номинално купувач е ВТБ Капитал) е налял за съществуващо дружество, а не вложение в нов бизнес. Без тази еднократна сделка преките чуждестранни инвестиции щяха да са точно на половина на тези за същия период през миналата година.

Икономистите от НДСВ (Любомир Дацов и Владимир Каролев) пък сочат приватизацията като основно средство, което да влее пари в икономиката. След като в първата половина от мандата си правителството на ГЕРБ не направи почти нищо в тази област, сега има раздвижване.Идната седмица предстои раздържавяване на миноритарните държавни дялове в енергоразпределителните компании на ЕВН, от които правителството планира поне 78 млн. лв. постъпления. Шефът на Агенцията за приватизация Емил Караниколов пък прогнозира догодина от приватизация в България да постъпят поне 300 млн. лв.

Набелязани за продажба са теренът и недостроената част от сградата на ИПК "Родина", имоти в Шумен, Бургас, Силистра, 100 % от "Техноекспортстрой". Миноритарните пакети от другите две енергоразпределителни дружества - тези на ЧЕЗ и Е.ОН, ще излязат за продажба догодина. За продажба излизат също БДЖ "Товарни превози", както и ВЗМ-Сопот.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    plamen74 avatar :-|
    Pima
    • - 2
    • + 10

    добреееее,
    досега не ми беше кой е виновника за презастрояването по черноморието, колебаех се между РДНСК и местната власт, неееее...
    ББ показа с пръст - чуждият инвеститор!
    Да ги изгоним!!!

    Нередност?
  • 2
    daria_vip avatar :-P
    daria_vip
    • - 1
    • + 7

    40 % по малко FDI

    Катастрофа на Иматният сектор с очакване банките да залеят пазара с панелен и бетонен боклук (JUNK)следващата година

    500 милиона лева на месец растящи несъбираеми кредити
    Свито потребление до точката на замръзване

    Намаляващи доходи от 4 години насам съобразно темпа на инфлацията

    Дефицит на Правителство огромен в ВТБ износът ни не може да покрие частица от вноса (парите ни изтичат в китай)

    Отказ на правителството да намали уволни и реформира социалните комунистически недоразумения здравни пенсионни и пр системи солидарно крадящи и разпределящи парите на работещите в БГ към паразитите на КНСБ НОЙ НЗОК ..

    Междуфирмена задлъжнялост заплашваща да ликвидира бизнеса в страната
    Пресъхнало кредитиране на 0 %

    Евро пред разпад

    На кой му пука

    Нередност?
  • 3
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • + 1

    Да са здрави и добре платени емигрантите. Оказа се, че те са най-постоянните, и най-големите (като обща сума) инвеститори.

    Нередност?
Нов коментар