🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Овърнайт депозитите в ЕЦБ с нов рекорд

Банките са депозирали в централата във Франкфурт 453.18 млрд. евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Овърнайт депозитите, които банките държат в Европейската централна банка (ЕЦБ), са достигнали ново рекордно ниво. Това става ясно от бюлетина на ЕЦБ, според който обемът на средствата, които търговските банки са депозирали, е бил 453.18 млрд. евро във вторник срещу сряда, надминавайки предишния рекорд от 452.03 млрд. евро.(27 и 28 декември).

Въпреки че лихвата по тези депозити все повече намалява и към момента е 0.25%, през последните седмици те постоянно подобряват рекорди, което показва дълбокото разстройване на пазара на междубанкови заеми.

Според базираната във Франкурт европейска институция това означава, че пазарът на ликвидни средства функционира добре. ЕЦБ започна да отпуска големи заеми на банките през декември, като им предостави 489 млрд. евро за три години при лихва от 1%. Кредитните институции все още предпочитат да депозират обаче излишъците си в ЕЦБ, отколкото да ги отпускат като заеми помежду си или да ги раздават на бизнеса и да ги влеят по този начин в реалната икономика.

Това че банките запазват ликвидните си средства, обаче също така е показател и за липсата им на желание да участват в търговете за държавни ценни книжа, на държави от еврозоната. Част от европейските лидери имаха надежди, че допълнителната ликвидност от ЕЦБ ще бъде насочена именно натам.