Германският износ нарасна повече от очакваното

Намаляващите индустриални поръчки обаче предвещават спад в началото на 2012 г.

Индустриалните поръчки намаляват, което вещае спад в началото на 2012 г.
Индустриалните поръчки намаляват, което вещае спад в началото на 2012 г.
Индустриалните поръчки намаляват, което вещае спад в началото на 2012 г.    ©  Reuters
Индустриалните поръчки намаляват, което вещае спад в началото на 2012 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Износът на Германия е скочил с 2.5% през ноември, показват последните статистически данни, цитирани от Reuters. Този неочакван растеж предполага, че брутният вътрешен продукт (БВП) на най-силната европейска икономика ще се окаже по-голям от очакваното. "Това е положителна изненада и поражда надежда, че спадът на БВП в края на годината е относително малък", коментира Юрген Михелс от Citigroup.

Анализаторите обаче отбелязват, че намаляващите индустриални поръчки предполагат по-мрачни перспективи пред производителите. "Ако се вгледате в развитието на поръчките, износът трябва да бъде по-слаб през следващите месеци. Може да се очаква увеличение през 2012 г., но в по-малка степен, отколкото през миналата година," добавя Михелс.

Данните на Федералната статистическа служба показват, че сезонно коригирания търговски излишък е нараснал до 15.1 млрд. евро през ноември, от ревизираните 12.5 млрд. за предишния месец. Икономическите анализатори предвиждаха спад до 12 млрд. евро в анкета на Ройтерс сред икономисти. Вносът за ноември е спаднал с 0.4%, като прогнозите бяха за 1.1% ръст.

Задвижваната от износа германска икономика се възстанови бързо от финансовата криза през 2008-2009 г., но сега перспективата е по-мрачна, тъй като притесненията, породени от дълговата криза, започват да тежат върху реалната икономика. Вътрешното търсене нарасна с 0.5% през третото тримесечие, но инвеститорското доверие остана на ниски нива, поради което може да се очаква свиване в началото на 2012. Индустриалните поръчки са спаднали до най-ниското си ниво от пика на финансовата криза преди три години.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nevi_2 avatar :-|
    nevi_2
    • + 7

    Няма такива хора като тях германците,евала им давам!

    Нередност?
  • 2
    mitkovasilev avatar :-?
    Митко Василев
    • - 1
    • + 3

    Евентуалното спадане на немския износ, а това ми се струва неизбежно и вероятно ще го видим още през тази година, може да създаде сериозни неприятности за еврозоната.

    Нередност?
Нов коментар