🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Меркел и Монти искат ЕС да се съсредоточи върху растежа

Предлагат на срещата на върха на 30 януари да се обсъди и как да се създадат нови работни места

Италианският министър-председател Марио Монти и германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след срещата си в Берлин
Италианският министър-председател Марио Монти и германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след срещата си в Берлин
Италианският министър-председател Марио Монти и германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след срещата си в Берлин    ©  Thomas Peter
Италианският министър-председател Марио Монти и германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след срещата си в Берлин    ©  Thomas Peter
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на засилващите се опасения, че болезнените фискални реформи може да предизвикат антиевропейски протести из целия континент, лидерите на Германия и Италия в сряда призоваха на предстоящата среща на върха да бъде посветена на начините за насърчаване на икономическия растеж в 27 държави от блока.

"В допълнение към обсъждането на въпросите за дисциплината около бюджетните дефицити, ние предлагаме на следващото заседание да се обсъдят и начините, по които да се насърчи икономическият растеж и особено как да бъдат създадени работни места", заяви германският канцлер Ангела Меркел след срещата си с италианския министър-председател Марио Монти.

Предложението обаче не е нищо повече от насока, без да се коментират или предлагат някакви нови програми за икономическо стимулиране, които да бъдат обсъждани. Меркел заяви, че Европа трябва да използва съществуващите структурни фондове по-пълноценно и по-ефективно, като бъдат насочени към насърчаване на заетостта и растежа.

Германският канцлер също така изрази готовност Берлин да подсигури допълнително финансиране за Европейския механизъм за стабилност (European Stability Mechanism ESM). Трябва бързо да приключим преговорите за ЕSM, включвайки в него нови инструменти. Искаме също така, ако е необходимо, да вложим повече ресурси при влизането му в сила. Ако останалите страни участват, Германия също е готова, защото инвестирането на капитал изпраща важен сигнал до пазарите, каза тя.

Преди Монти да пристигне в Берлин за разговорите с канцлера Ангела Меркел, той изложи притесненията, пред които са изправени много европейски лидери тази година. Ако обикновените хора от еврозоната не започнат да чувстват скоро ползите от реформите, може да се стигне до социални вълнения, в добавка към продължаващата нестабилност на финансовите пазари, които кризата предизвика. Това би направило много по-трудно за европейските лидери като италианския например, да наложат строгите бюджетни реформи, необходими за да се спре задълбочаването на кризата, смята италианският премиер.

Според анализатори обаче сериозният проблем пред европейските лидери е сделката за преструктурирането на гръцкия дълг, която беше договорена от тях през октомври и сега предстои да бъде изпълнена. Има обаче опасения, че тя не е достатъчно добра и Гърция може да фалира неконтрулируемо, което да доведе до хаос в Европа и световната икономика.

Затова политиците сега се надяват да пренасочат дебата по въпроси, които са лесно продаваеми на избирателите, като тези за икономически растеж.

Меркел играе твърдо с европейските си колеги, но по отношение на Италия, която е много по-голяма и е сред основните европейски сили, може да се наложи да смекчи подхода си, смятат наблодюдатели. Във всеки случай Марио Монти ще трябва да спечели някои отстъпки от страна на силните европейски нации в еврозоната, за да оправдае жертвите, които изисква от италианците.